İSTANBUL (İHA) - VKV Amerikan Hastanesi Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Bölüm Şefi Dr. Tahir Haytoğlu, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki diyabetli hasta sayısındaki hızlı artışın, tehlikeli bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Dr. Haytoğlu, Türkiye'de 5 milyon diyabetli hasta bulunduğunu, bu kişilerin 1.5 milyonunun diyabetli olduklarının farkında olmadıklarını kaydetti.
Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi, "Sağlık için el ele" seminerler dizisinin kasım ayı etkinliği içerisinde, 14 Kasım "Dünya Diyabet Günü" dolayısı ile Profilo Alışveriş Merkezi'nde halka açık ücretsiz bir konferans gerçekleştirdi.
VKV Amerikan Hastanesi Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Bölüm Şefi Dr. Tahir Haytoğlu, konuşmasında Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine dikkat çekerek; 2000 yılında tüm dünyada 171 milyon olarak tespit edilen diyabetli hasta sayısının, 2030 yılında 366 milyon kişiye varacağının öngörüldüğünü belirtti. Dr. Tahir Haytoğlu, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki diyabetli hasta sayısındaki hızlı artışın, endişeye neden olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'de 5 milyon diyabetli hasta bulunduğunu bildiren Dr. Tahir Haytoğlu; bu kişilerin 1.5 milyonunun diyabetli olduklarının farkında olmadıklarını açıkladı. Önlemler konusundaki en büyük etkenin, erken teşhis olduğunu vurgulayan Dr. Tahir Haytoğlu, "Diyabetli hastalarımıza ne kadar erken teşhis koyabilirsek, komplikasyon risklerini de o kadar aza indirgeyebiliriz" dedi.
Diyabetin göz üzerindeki etkilerini anlatan VKV Amerikan Hastanesi Oftalmoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Faik Bankeroğlu ise, "Organ hasarlarında risk faktörünü artıran en önemli unsur, yaş faktörüdür. Özellikle 30 yaş altındaki hastalarda körlük riski, teşhisten itibaren 10 yıllık süre zarfında yüzde23; 20 yıllık süre zarfında ise yüzde 50-70'tir" dedi.
Diyabet hastalarının diğer kişilere göre 25 kat daha fazla körlük riski taşıdığını belirten Doç. Dr. Faik Bankeroğlu; vücudun insülin hormonunu yetersiz salgılaması neticesinde; kişinin kan şekerinin sürekli yüksek seyrederek, damarlarda tahribata neden olacağına işaret etti. Tahribata uğramış damarların, kanı yeterli ve sağlıklı bir şekilde organlara ulaştıramaması sebebiyle organlarda fonksiyon bozuklukları görülebileceğini açıklayan Doç Dr. Faik Bankeroğlu, uzun vadede geri dönüşü olmayan organ hasarları arasında körlüğe neden olabilecek 'Diyabetik Retinopati'ye dikkat çekti.
"Diyabet Hastasının Bakımı" ile ilgili bilgi veren VKV Amerikan Hastanesi Diyabet Hemşiresi Şerife Akcan da, diyabet tedavisinin bir ekip işi olduğunun altını çizdi. Başta hastanın kendisi ve ailesi olmak üzere; diyabet doktoru, diyabet hemşiresi, beslenme uzmanı ve psikolog tarafından sürdürülecek koordineli bir çalışma ile hastalığın kontrol altında tutulabileceğini ifade etti. Şerife Akcan, soğuk algınlığı gibi hastalıkların, diyabet hastalarını daha fazla etkilemeleri nedeniyle, risk altındaki bu kişilerin, grip ve zatürre aşısı gibi önlemleri almalarının çok önemli olduğunu söyledi. Diyabetli kişilerin seyahat hazırlıkları hakkında bilgi veren Diyabet Hemşiresi Şerife Akcan; diyabetli hastalara, seyahatlerde 'diyabet kimlikleri'ni yanlarına almalarını ve uçak yolculuklarında firmaları, önceden bilgilendirmelerini tavsiye etti.
Diyabet Hemşiresi Şerife Akcan, seyahatlerle ilgili olarak da, "Diyabetli kişiler, seyahat esnasında insülin enjektörleri, kalemleri, pompaları ve ilaçları ile şeker ölçüm cihazlarını yanlarında bulundurmalı. Hastalar, hipoglisemi riskine karşı temkinli olmalı. Bunun için de yanlarında şeker ve meyve suyu gibi ürünler almalı" dedi. Diyabet vakalarında ayak bakımının önemi konusunda da bilgilerini paylaşan Diyabet Hemşiresi Şerife Akcan, gün içerisinde ayakların öğleden sonra gerçek şeklini aldığını açıklayarak, ayakkabı alışverişinin öğleden sonra yapılmasının doğru olduğunu belirtti.
VKV Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Diyetisyen Tuğçe Aytulu Ersin ise, diyabet hastalarının besin çeşitliliğine önem vermeleri gerektiğini söyledi. Diyetisyen Tuğçe Aytulu Ersin, "Diyabet hastaları, alışverişe tok karınla çıkmalı; taze ürünler ile sebze ve meyveyi tercih etmeli; ağırlıklı olarak tavuk ve balık gibi beyaz et tüketmeye özen göstermeli; kırmızı et haftada bir, kabuklu deniz ürünleri ise ayda bir kez yenmeli ve pişirme yöntemi olarak kızartma kullanılmamalı.
Alkol kullanımı konusunda bayanlar günde 1, erkekler ise 2 birim ölçüyü (kadeh-bardak) geçmemeli. Ayrıca alkol yemek esnasında, besinlerle birlikte yavaş yavaş alınmalı. Tüm beslenmede genel anlamda 'glisemik indeks' (gıdanın kan şekerini yükseltme hızı) göz önünde bulundurulmalı" şeklinde uyarılarda bulundu.