21-27 Nisan aşı haftası

Aşı uygulanarak her yıl yaklaşık 40.000-50.000 bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümü engellenebileceğini belirtti.

21 Nisan - 27 Nisan 2012 Aşı Haftası nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yayınlayan İl Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Veysel Doğanay, yalnızca aşı uygulanarak her yıl yaklaşık 40.000-50.000 bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümü engellenebileceğini belirtti.

Doğanay yazılı basın açıklamasında; “Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından, 2005 yılından itibaren aşılamanın desteklenmesini savunmak için her yılın belli ayında “Aşı Haftası” yapılmasına karar vermiştir. İlk “Aşı haftası” Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır. Bu kapsamda 2012 yılına kadar düzenlenen altı “Avrupa Aşı Haftası” etkinliğine ülkemizde katılmıştır.

Reklam
Reklam

Bu kapsamda 21 Nisan – 27 Nisan 2012 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen yedinci “Avrupa Aşı Haftası”nda ana tema, aşı ile korunulabilir hastalıkların tehdidine karşı sektörler arası işbirliği yapılarak çözümler bulunması, bağışıklamanın hedeflerine ulaşılmasının ne kadar önemli olduğunun vurgulanması olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda sağlık personelinin bağışıklama ve sürveyans konusunda bilgilendirilmesi, toplumsal duyarlılığının aşılama konusunda farkındalığının arttırılması, eksik aşılı ve aşısız çocukların (0-5yaş) aşılarının tamamlanması hedeflenmektedir.

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneği olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak yada bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen ve uygulanması ilgili hastalıklara karşı insanlarda bağışıklık kazandırıp hastalıklardan koruyan maddelere aşı denmektedir.

Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programının amacı aşı ile korunabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program difteri, boğmaca, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tetanoz (yeni doğan tetanozu dahil), verem, çocuk felci, hepatit-B, hemofilus influenza tip b ve streptokokus pnömoniye bağlı invaziv pnömokokal hastalıkları kapsamaktadır.

Reklam
Reklam

2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, hepatit-B, verem) karşı aşılama yapılıyordu. 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında Hib, Kızamıkçık, Kabakulak aşıları uygulanmaya başlanmıştır. 2008 yılı başından itibaren DaBT-İPA-Hib aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. Kasım 2008 tarihinden itibaren ise; Mayıs 2008 doğumlu çocuklardan başlamak üzere; konjuge pnömokok aşısı (KPA) takvime eklenmiştir. Böylelikle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11’e yükselmiştir. 2010 yılında ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA (dörtlü karma) aşısı eklenmiş bu şekilde bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmasına başlanmıştır. Nisan 2011 tarihinden itibaren de daha geniş koruyuculuk sağlayan konjuge pnömokok aşısı uygulanmaya başlanmıştır.

Sağlık Bakanlığımız bağışıklama hizmetlerine büyük önem vermektedir. 2002 yılında aşılama için 18 milyon TL harcanırken 2010 yılında yaklaşık 600 milyon TL harcanmıştır

Reklam
Reklam

Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. 1988 yılında dünyada 350.000 olan vaka sayısı 2006 yılında 2.032 vakanın altına indirilmiştir. Ülkemizde son polio vakası 26 Kasım 1998 tarihinde görülmüştür. Ancak halen dünyada vakaların görülmesi nedeniyle program ve aşılama çalışmalarına devam edilmektedir. Polio Eradikasyon Program çalışmaları ile Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Türkiye’yi 21 Haziran 2002’de “Poliodan Arındırılmış Bölge” Sertifikası ile belgelendirmiştir.

Ülkemizde kızamık hastalığını yok etmeye yönelik bir program başlatılmış, 2003-2005 döneminde 9 ay-14 yaş grubunda olan çocuklara kızamık aşısı uygulanmıştır. Yılda 30.000 üzerinde vaka görülürken 2010 yılında yerli kızamık vakamız bulunmamaktadır. Hedefimiz 2015 yılına kadar Kızamık hastalığını eradike etmektir.

Ülkemizde yalnızca aşı uygulanarak, uygulanması sağlanarak her yıl yaklaşık 40.000-50.000 bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümü engellenebilmektedir.

Reklam
Reklam

Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: