21 Ağustos güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? Güneş tutulması nasıl izlenir?

Yılın bir diğer güneş tutulması, 21 Ağustos günü uzay meraklıları tarafından büyük ilgi ile izlenecek. Sürekli çeşitli doğal olaylarla ve afetlerle ilişkilendirilen güneş tutulması, 2017 yılının son uzay olaylarından bir tanesi olacak. 2017 Şubat'ından bu yana; peşisıra uzay olayları ile karşılaşıyoruz. Peki 21 Ağustos güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? Güneş tutulması nasıl izlenir? İşte tüm sorularınızın cevapları!

Son yılların en etkili güneş tutulması ile 21 Ağustos günü tanışacağız. Gök bilimciler, bu güneş tutulmasını 'son yılların en etikilisi' olarak duyurdu. En etkililerinden bir tanesi ise, 99 yılında gerçekleşen ve Türkiye'den de izlenebilen güneş tutulması olayı idi. Her güneş tutulmasını merakla ve ilgiyle bekleyen uzay meraklıları, güneş tutulması nasıl izlenir, sorusunu soruyorlar. Bu güneş tutulması, az rastlanan 'tam güneş tutulması' olarak adlandırıldığı için, izlemek için talepler de artıyor.
Peki, dünyanın bir kısmının izleyebileceği bu uzay olayı; güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? İşte detaylar, 21 Ağustos güneş tutulması hakkında sorularınız ve cevapları...

Reklam
Reklam

21 AĞUSTOS GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

En etkili güneş tutulması olsa da; en kısa güneş tutulması olacak gibi. 21 Ağustos günü gerçekleşecek olan tam güneş tutulması için Google çeşitli izleme ve gözlemleme rehberleri de hazırladı. Güneş tutulmasının tam tutulma evresi 2 dakika 45 saniye sürecek. Türkiye'de güneş tutulması izlemek isteyenler ise 2060 yılına kadar beklemek durumunda. 21 Ağustos güneş tutulması Türkiye saatiyle akşama denk geliyor. Dolayısıyla güneş tutulması sadece ABD'den izlenebilecek. ABD ile saat farkımız yaklaşık 8-9 saat.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR? 21 AĞUSTOS GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENECEK?

Güneş tutulması izlemek isteyenler eğer ABD, Kanada ve Güney Amerika dışındaysa ne yazı ki 21 Ağustos güneş tutulmasını izleyemeyecek. Tam güneş tutulması dışındaki tüm güneş tutulmalarını çıplak gözle izlemek göz retinasında kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan görüş kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilir. Retina acıya duyarlı olmadığından, bu hasarın oluşma hissi algılanmaz. Olağan koşullar altında Güneş, doğrudan bakılamayacak kadar parlaktır. Ancak tutulma sırasında Güneş kısmen örtüldüğünde, parlaklığı azalıp doğrudan bakılabilir olduğu yanılsaması kolaylıkla oluşabilir.

Reklam
Reklam

Özellikle çocuklar ve deneyimsiz gözlemciler bu yanılgıya kolaylıkla düşebilirler. Göz bebeği en parlak nesneye değil, ortamdaki toplam ışığa göre tepki verir. Dolayısıyla göz bebeği Güneş diski kısmen örtüldüğünde, Güneş'in normal haline bakıldığı durumdan daha geniş olur, böylelikle retina Güneş'in örtülmeyen kısmından gelen ışınıma daha çok maruz kalır. Bu yüzden, tam tutulma süresi dışında tutulma halindeki Güneş'e doğrudan bakmak, normal koşullardaki Güneş'e bakmaktan daha tehlikelidir. Güneş'e özel önlem alınmaksızın dürbün, teleskop, fotoğraf makinesi vizörü gibi optik araçlarla bakmak ise, çıplak gözle bakmaktan çok daha tehlikelidir. En iyi usül eski usül; bir cam parçasını yakarak karartın ve kesinlikle çıplak gözle izlemeyin.

Anahtar Kelimeler: