21 Bin Hektarlık Alanda Böceklerle Mücadele

Son yıllarda ormanlarda bozulan doğal dengeyi düzenlemek için Orman Genel Müdürlüğü zararlı haşerelere karşı savaş...

Son yıllarda ormanlarda bozulan doğal dengeyi düzenlemek için Orman Genel Müdürlüğü zararlı haşerelere karşı savaş açtı.

Ormanlık alanlarda kurulan laboratuarlarda aşırı derecede üreyen zararlı haşerelere karşı önlem amaçlı çalışmalar başladı.çalışmaların 21 bin hektarda yapıldığı belirtildi. Laboratuar ortamında yetiştirilen anti haşereler İzmir'in Gümüldür ilçesinde Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu'nun da katıldığı bir organizasyonda tabiata bırakılarak zararlı haşerelerle ilgili tabiatın dengesinin korunması amaçlandı. özellikle çam ağaçlarına verdiği zararla bilinen, halk arasında adı 'Tırtıl' olarak tanınan ve bir kelebek türü olan 'Çam Kese Böceği' ile biyolojik mücadele yolunda önemli adımlar Orman Genel Müdürlüğü tarafından atıldı.

Reklam
Reklam

Manisa Orman İşletme Müdürü Tuncay Can, yaptığı açıklamada çam ağaçlarına verdiği zararla bilinen çam kese böceğinin her ağaçta 1-2 ile 20-25 arasında kese yaptığını, her kesenin içinde yaklaşık 130-260 adet tırtıl bulunduğunu, zararın ise keseden çıkan tırtılların ağaçların ibrelerini yemesi suretiyle meydana geldiğini vurguladı. Can, böceklerin çok olduğu ağaçların çıplak hale geldiğini, büyüme ve çap artımının da yavaşladığını dile getirdi. Tırtılların genellikle geceleri kese dışına çıkarak yiyim yaptıklarını söyleyen Can, Çam Kese Böceği ile mücadelede mekanik, kimyasal ve biyolojik olmak üzere 3 çeşit mücadele yöntemi olduğuna dikkat çekti. Mekanik mücadelenin ağaç üzerindeki keselerin ve yumurta koçanlarının toplanması suretiyle yapıldığını dile getirdi.

YANGINA ROBOTLA MÜDAHALE

Yangınlarda büyük araçların erişemediği noktalara ulaşabilmesi için tasarlanan yangın söndürme Robotu da İzmir'in gümüldür İlçesindeki toplantıda basına tanıtıldı. Robot basın mensuplarına kısa bir gösteri yaparak yanan çalıları yaklaşık 50 metre den fışkırttığı suyla söndürdü. Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, tasarlanan robotun yangılara müdahalede önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: