21 bin YTL ödeyen emekli oluyor

Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik yolunu açacak formülü açıkladı.İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği tarafından düzenlenen ve sosyal güvenlik sisteminin masaya yatırıldığı toplantıda konuşan SGK İl Müdür Yardımcılarından Mustafa Cerit, Bağ-Kur üyelerine emeklilik yolunu açacak formülü açıkladı.

Cerit, bir kişinin geriye dönük hiçbir Bağ-Kur tescili yoksa yani numara almamışsa emeklilikle ilgili miladın 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başladığını hatırlattı. Cerit 4 Ekim 2000'den önce Bağ-Kur'a tescilli kişilerin bu durumu mahkeme kararıyla vergi mükellefiyeti veya başka belgelerle açıklayabildiklerinde arada atladıkları prim borçlarını ödeyerek aftan yararlanacaklarını ve yeni yasa ile emekli olabileceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

BAŞLANGIÇ TARİHİ

Mustafa Cerit, mahkeme kararında çıkan tarihin Bağ-Kur'lunun sigortaya başladığı tarih olarak alınacağını dile getirdi. Bir kişinin Bağ-Kur'da kaydı olduğu ortaya çıkar ve bu kişi gecikmiş primlerini peşin olarak ödediğinde emekli olacağını vurgulayan Cerit "Bağkur'da yaş dolduğu zaman 25 yıl ve 9 bin iş günüyle emekli olunuyor.

Yeni yasa ertelenmezse, kayıtlı bir Bağ-Kurlu gecikmiş primlerini ödediği takdirde ki bu en fazla 21 bin 243 YTL olarak hesaplanıyor, 24 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış olacağından emekli olmaya hak kazanıyor. Bağ-Kur'da sigortalılık tarihi mahkeme kararıyla 1982 yılına kadar götürülebiliyor" diye konuştu.

DEVLETE GÜVENİN

Toplantı sonrasında soruları yanıtlayan SGK İl Müdür Yardımcıları Murat Göktaş, Ramazan Yıldız ve Mustafa Cerit sosyal güvenlikte yapılan değişiklikler konusunda halkın devlete güvenmesini istediler. Ramazan Yıldız, devletin üç kurumdan 43.5 milyar YTL prim alacağı olduğunu belirtirken devleti çeşitli vesilelerle dolandırmaya yeltenenlerin daha çok okumuş ve eğitim görmüş kişiler olması hasebiyle devletin de işi vicdani sorumluluğa bırakmamak için sosyal güvenliği elektronik sisteme bağladığını ve bu ağın giderek genişletildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Yıldız "Prim borcu olana kolaylıklar tanınmıştır. Devlet zamanında prim ödemiş insanları aldatılmış durumuna düşürmemek maksadıyla borcunu ödemeyenler için ana para artı yüzde 30 gecikme cezası koyarak sistemde adaleti sağlamaya çalışmıştır" dedi. Özürlüler konusundaki soruları da cevaplandıran Yıldız, kanunda özürlü sayılabilecek taban oranın yüzde 40 olduğunu, çalışırken yüzde 60 özürlü-lük oranına ulaşanların 10 yılda emekli olabileceklerini söyledi.

MAAŞIN YARISI EŞE, KALANI ÇOCUKLARA

SGK İl Müdür Yardımcısı Murat Göktaş ölüm durumunda yeni kanunun işleyişi ile ilgili bilgi verdi. Göktaş, yeni kanunla bir SGK'lının iş yerinde ölmesi durumunda olayın iş kazası olarak değerlendirildiğini, kurumun ölen kişinin eşine yüzde 50, çocuklarına ayrı ayrı yüzde 25, geri kalanı da ispatlanması durumunda anne ve babasına verildiğini dile getirdi.

Göktaş, şayet iş kazası olmayıp da bir kişinin iş yeri dışında ölmesi durumunda SSK'lının 900 gün, Bağ-Kur'lunun ise 1800 gün prim ödemiş olmasının arandığını ve ölüm maaşının buna göre bağlandığını kaydetti. Oturum başkanı serbest muhasebeci mali müşavir İbrahim Balcıoğlu, sigortalı olma furyasını hatırlattı. Balcıoğlu "Yasanın emeklilik yaşı, aylık bağlama oranı gibi hükümlerinden etkilenmeme düşüncesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlükleri önünde sigorta başvurusu için oluşturulan kuyrukların sayısal verileri ortaya çıktı. Nisan ayında Sigorta başvurusunda bulunanların 101 bin 888'i 18 yaşından küçüklerden, 337 bin 69'u da 18 ve üstü yaşlardakilerden oluşuyor. SGK'nın verilerine göre, Nisan ayında ilk kez sigorta başvurusunda bulunanlardan 1039 kişi 0-2 yaş arası, 2322 kişi 3-5 yaş arası, 2644 kişi 6-8 yaş arası kişilerden meydana geliyor" dedi.

Reklam
Reklam

Kaynak: Taraf