ANKARA (İHA) - Türkiye, 22. Dönem Parlamentosu'nu belirlemek üzere sandık başına giderken, 21. dönem milletvekillerinin kürsüye çıkıp, seçmenlerinin sorunlarını dile getirmeyi sevmediği ortaya çıktı. 21. dönem milletvekillerinin büyük bir bölümü 3,5 yıllık görev sürelerinde Meclis kürsüsünün önünden bile geçmedi. 26 milletvekili ise yemin töreni dışında kürsüye çıkmadı.
21. Dönem Parlamentosu'nda görev yapan 114 milletvekilinin ortalama 3 veya daha az kürsüye çıkıp konuşma yaptığı öğrenildi. Çoğu iktidar partilerine mensup milletvekillerinden 26'sı ise yemin töreni dışında kürsüye hiç çıkmadı. Yemin töreni dışında sadece bir kez kürsüye gelen milletvekili sayısı ise 25. Seçmene ilginç vaatler sunarak Meclis'e gelen her 5 vekilden birisi 3.5 yıl içinde ya 3 kez kürsüye çıkmış ya da hiç kürsüye çıkmamış.
MHP, DYP VE ANAP'IN SUSKUN VEKİLLERİ Yapılan araştırmaya göre en suskun parti MHP. Yemin töreni dışında kürsüye çıkmayan vekiller sıralamasında 9 milletvekili ile MHP birinci sırada yer alıyor. Recai Yıldırım, Osman Fevzi Zihnioğlu, Adnan Uçaş, Nevzat Taner, Mehmet Kundakçı, Meral Akşener, Turan Çirkin, Şefkat Çetin ve Mehmet Ay'ın kendi seçmenlerinin sorunlarını dile getirmek için bile kürsüye çıkmadığı ortaya çıktı. MHP'li vekilleri 6'şar milletvekili ANAP ve DYP izliyor. ANAP'lı İlhan Aküzüm, Nurettin Dilek, Sefer Ekşi, Ataullah Hamidi, Ahmet Özal ve Şadan Tuzcu 'kürsü'yü sevmeyen vekiller arasında yer aldı. DYP'nin 'suskun' vekilleri ise şöyle sıralandı: Kadir Bozkurt, Necmettin Cevheri, Doğan Güreş, Burhan Kara, Salih Sümer.
EN ÇOK SP'Lİ ASLAN POLAT KONUŞMUŞ Saadet Partisi Erzurum Milletvekili Aslan Polat, 21. Dönem Parlamentosu'nda seçmenin sorunlarını dile getirmek üzere kürsüyü en fazla meşgul eden vekil oldu. Tam 201 kez kürsüye gelerek konuşma yapan Aslan Polat'ı, DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç takip ediyor. Kamer Genç'in de 189 kez kürsüye çıkarak konuşma yaptığı öğrenildi. SP'li Polat ile DYP'li Genç'i, 173 konuşma ile Saffet Arıkan Bedük, 137 konuşma ile Turhan Güven, 124 konuşma ile Sadri Yıldırım, 115 konuşma ile Veysel Candan, 114 konuşma ile Cevat Ayhan, 102 konuşma ile Musa Uzunkaya, 95 konuşma ile Nidai Seven, 92'şer konuşma ile Bülent Arınç ve Yasin Hatipoğlu izliyor. En çok konuşan vekil sıralamasında liderliği muhalefet partileri alırken, iktidar ortakları sadece bir milletvekili ile temsil ediliyor. İktidar partileri adına en çok konuşan vekil MHP'li Nidai Seven oldu.
BAHÇELİ, EN AZ KONUŞAN LİDER ÜNVANINI ALDI Meclis'e giren partilerin genel başkanları arasındaki sıralamada da en suskun kişi MHP Genel Başkanı Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, 3.5 yıl boyunca Meclis kürsüsüne sadece 5 kez çıktı. Bahçeli'nin yanısıra DYP Genel Başkanı Tansu Çiller 20, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz 17 kez konuşmak üzere kürsüye gelirken, SP Genel Başkanı Recai Kutan ile DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit 14 kez kürsüyü kullandılar. Milletvekili olmadığı için kürsüye gelemeyen AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yerine Grup Başkanlığını yürüten Bülent Arınç da en çok konuşanlar arasında idi. Arınç tam 92 kez kürsüye çıktı.