21 Mart dışındaki Nevruz kutlamalarına yasak

HDP'nin Nevruz kutlamaları için 17 ve 22 Mart arasında çağrı yaptığı 82 merkezden önemli bir kısmında, etkinliklere mülki amirler tarafından yasaklama getirildi. Diyarbakır'da ise tertip komitesi 21 Mart'daki kutlama için hazırlıkları sürdürüyor.

Halkların Demokrasi Partisi HDP tarafından Nevruz kutlaması çağrısı yapılan 82 merkezin bir çoğu için, mülki amirlerden yasaklama kararları geliyor.

Şu ana kadar İstanbul, Mersin, Urfa, Tunceli, Şırnak, Muş, Kars, Bingöl, Mardin dahil bir çok il ve ilçeden yasaklama haberleri geldi.

Diyarbakır'da 21 Mart'ta yapılacağı açıklanan kutlama için ise hazırlıklar sürüyor.

Henüz valilik tarafından bir açıklama yapılmayan Diyarbakır'da tertip komitesi bugün bir açıklama yaparak kitlesel katılım çağrısında bulundu.

Reklam
Reklam

HDP: KutlayacağızHDP Merkez Yürütme Kurulu bugün yasaklama haberleri üzerine yazılı bir açıklama yaparak "Bizler Newroz kutlamalarımızı planladığımız ve ilan ettiğimiz gibi gerçekleştireceğiz" dedi.

Hükümetin kutlamalara yönelik yasaklamalarının hukuki ve meşru olmadığı kaydedilen açıklamada "Hükümeti Newroz kutlamalarını engellemeye yönelik bu tutumundan vazgeçmeye, Newroz'un barış ve güvenlik içinde kutlanmasını sağlamaya ve en önemlisi sağduyuya çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Bu arada HDP Urfa milletvekili İbrahim Ayhan, Urfa Valiliği'nin 17-20 Mart tarihleri arasında eylem ve etkinlikleri yasakladığına dikkat çekerek, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya yasaklamaların gerekçelerini sordu.

'Güvenlik ön planda'Diyarbakır'da ise 21 Mart günü yapılacağı açıklanan kutlama konusunda henüz valilikten bir açıklama gelmiş değil.

Bugün hazırlıklarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır'daki kutlamaların tertip komitesinden Hafize İpek, "Geçen hafta Perşembe günü Diyarbakır valiliğine başvurumuzu yaptık. Burada bir yasakla karşılaşmamayı umuyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Diyarbakır Nevruz programını da açıklayan İpek, kutlamalara, "Türkiye'deki 57 büyükelçiliği, Kürdistani Partileri, Avrupa'da sosyalist ve sosyal demokrat partileri, Türkiye'de Kürtlerin duygularını yakından takip eden bütün alanlarda çalışma yapan kurumları davet ettik” dedi.

Güvenliği ön planda tuttuklarını söyleyen İpek, alanda 5 bin kişinin görevli olacağını söyledi.