21 Mart İngiltere basın özeti

Türkiye ile AB arasında imzalanan ve yürürlüğe giren göçmen anlaşması İngiltere basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. Ayrıca Türkiye'de art arda yaşanan bombalı saldırılar da gazetelerin gündeminde.

Türkiye ile AB arasında imzalanan ve yürürlüğe giren göçmen anlaşması İngiltere basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. Ayrıca Türkiye'de art arda yaşanan bombalı saldırılar da gazetelerin gündeminde.

Timesgazetesi, AB - Türkiye anlaşmasının dün itibarıyla yürürlüğe girmesinden sonra Yunanistan'ın Midilli Adası'na ulaşan göçmenlerle konuştu.

5 çocuğuyla birlikte Yunanistan'a ulaşmayı başaran Afgan bir anne, yeni anlaşma gereği Türkiye'ye geri gönderileceğini öğrenince "Hayır! Hayır! Hayır! Lütfen olmaz! Türkiye olmaz. Geri gönderilmektense burada ölmeyi tercih ederim" diyor.Afgan göçmen: Türkiye'ye dönmektense ölürüm

Reklam
Reklam

FT yazarı: AB ruhunu sattı**Financial Times**gazetesinde ise Wolfgang Münchau imzalı yazıda "AB Türkiye'yle anlaşmak için ruhunu sattı" deniyor.

AB'nin bugüne kadar üye ülkelerin hükümetlerine kıyasla daha az yozlaşmıi, prensiplerine sahip çıkan ve kurallara riayet eden bir yapı olduğunu söyleyen Münchau, "Cuma günü yapılan anlaşma Avrupa'nın modern siyasi tarihinde gördüğüm en pis anlaşmaydı" diyor ve Türkiye'deki insan hakları konusunun sorunlu olduğuna dikkat çekiyor.

Münchau, anlaşma kapsamında Türkiye'ye verilen vize serbestisinin takvime bağlanması ve üyelik müzakerelerinin hızlandırılması gibi tavizleri de eleştirerek, "AB ruhunu satmakla kalmadı çok da kötü pazarlık etti" diyor.

Anlaşmanın uygulamaya konmasının çok zor olduğunu ifade eden Münchau, "Uygulansa dahi AB'ye göç akınını tersine çevirmesi olanaksız. Türkiye'den sadece 72 bin Suriyelinin alınıp AB ülkelerine yerleştirilmesi üzerinde anlaşıldı. Yapılan çalışmalar bu sayının çok daha yüksek olacağını gösteriyor" diyor.

Reklam
Reklam

Financial Times'ın bir diğer yazısında ise son dönemde Türkiye'de yaşanan bombalı saldırılara dikkat çekilerek "Türkiye artan terör tehdidiyle karşı karşıya" deniyor.

Yazıda, PKK'nın yanı sıra TAK ve IŞİD'in de saldırılar düzenleyerek Türkiye'deki güvenlik güçlerini zor bir duruma düşürdüğü ifade ediliyor.FT: Türkiye artan terör tehdidiyle karşı karşıya

Guardian: Bütçe Muhafazakarlar arasında iç savaş başlattı**Guardian**gazetesinde ise diğer tüm İngiliz gazetelerinde olduğu gibi, geçen hafta açıklanan bütçe kesintilerinin ardından iktidardaki Muhafazakar Parti içerisinde yaşanan çatlaklar yer alıyor.

Partinin önemli isimlerinden Çalışma Bakanı Iain Duncan Smith, Maliye Bakanı George Osbourne'un hazırladığı bütçede engellilere sağlanan devlet desteğinde kesintiye gitmesi üzerine kabinedeki görevinden istifa kararı almıştı.

Guardian gazetesi, bazı muhafazakar milletvekillerinin Duncan Smith'i "Partinin ortasına el bombası atmakla" suçladığını aktarıyor.

Reklam
Reklam

Ancak haberde Duncan Smith'e destek olanların da çıktığı ifade ediliyor ve "Onlarca muhafazakar milletvekili partinin eski liderine destek mesajlartı yolladı ve Başbakan Cameron ile Osbourne'u topa tuttu" deniyor.

Duncan Smith istifasının ardındanBBC'ye verdiği röportajda Maliye Bakanı Osbourne'u körü körüne bütçe açığını kapatmaya çalışmakla ve sosyal destekleri gözardı etmekle suçlamıştı.