21 sütunlu Roma çeşmesinden 2013'te su akıtılacak

Anadolu toprakları üzerinde bulunan en görkemli Roma çeşmesi Nymphaeuma (Anıtsal Çeşme)'nın 21 sütunundan 14'ü ayağa...

Anadolu toprakları üzerinde bulunan en görkemli Roma çeşmesi Nymphaeuma (Anıtsal Çeşme)'nın 21 sütunundan 14'ü ayağa kaldırıldı. Çeşmelerden 2013'te su akıtılması planlanıyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı dünyaca ünlü Side Antik Kent girişinde bulunan Anıtsal Çeşme'de 9 yıldır restorasyon ve onarım çalışması yapılıyor. Halk arasında dokuz çeşme olarak bilinen Anıtsal Çeşmenin, MS 2'nci yüzyıl ortalarında yapıldığı belirtiliyor. Anıtsal Çeşme'de bulunan 21 tarihi sütunun 21'i ayağa kaldırıldı. Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan Antoninler Çeşmesi'nde olduğu gibi su akıtılarak çeşmenin Unesco korumasında dünya kültür mirasına kazandırılması bekleniyor.

Reklam
Reklam

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü yetkilileri, çeşmede bahar dönemi restorasyon çalışmalarının 4 Nisan'da başlanacağını ifade etti. Arkeolog Dr. Altan Algül, tarihi çeşmedeki restorasyon ve onarım çalışmalarının Sayka İnşaat Mimarlık Mühendislik Müşavirlik Limited Şirketi tarafından Tarih Günışığına Çıkıyor Projesi kapsamında ayağa kaldırıldığını söyledi. Anıtsal Çeşme'de 21 tarihi sütundan 14'ünün aslına uygun olarak ayağa kaldırıldığını belirten Algül, Nymphaeuma'nın Anadolu topraklarında ayakta kalan en görkemli Roma dönemi çeşmesi olduğunu kaydetti. Algül, "Anıtsal Çeşme’de yılda 2 kez çalışma yapıyoruz. Side Antik Kent'te bulunan ve MS 2′nci yüzyıl ortalarında yapılan Anıtsal Çeşme görkemli yapısıyla varlığını sürdürüyor. 2012 yılında geri kalan 7 sütunu ayağa kaldıracağız. Geçen Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay yaptığımız çalışmaları yerinde inceledi. Çeşmenin ayağa kaldırılmasına özel önem veiyor. 2013 yılında çeşmelerden su akıtmayı hedefliyoruz." dedi. Algül, İtalya Roma'da bulunan Anıtsal Çeşme'nin MS 3′ncü yüz yılda inşa edildiğini ve model olarak Side örnek alındığını kaydetti.

Reklam
Reklam

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu da Side Antik Kent’te ilk kazı çalışmasının 1947 yılında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından yapıldığını belirtti. Uzun yıllar Prof. Dr. Jale İnan’la birlikte Side kazılarına eşlik ettiğini aktaran Haluk Abbasoğlu, İtalya Roma’da bile bulunmayan Roma eserlerinin Side’de bulunduğunu dile getirdi. Abbasoğlu, Side kazılarının bu nedenle insanlık kültür mirası için çok önemli olduğunu söyledi.

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Roma dönemine ait Anıtsal Çeşme'nin insanlık kültür mirası için çok önemli olduğunu söyledi. Side Belediyesi olarak antik kent içinde bulunan tarihi eserleri ayağa kaldırmada Anadolu Üniversitesi'ne destek verdiklerini belirten Uçar, bu sene içinde Tüke Tapınağı'nın kaldırılmasına öncü olacaklarını ifade etti. Uçar, Anıtsal Çeşme'nin insanlık kültür mirasına kazandırılması ve ayağa kaldırılma çalışmalarına turizmci Barut ailesinin de destek olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: