22 Ekim İngiltere basın özeti

Times gazetesi, Suriye Kürtlerinin Rusya'yla ilişkilerini geliştirdiğini ve bu durumun ABD'yi telaşlandırdığını yazıyor. Independent'ın tecrübeli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn ise " 'Irak'ta Şiiler Rusya'dan saldırı bekliyor' diyor.

İngiliz gazetelerinin bugün iki ayrı gelişmeyi manşetlerine çıkardığı görülüyor.

Guardian, Independent ve Financial Times'ın manşetlerinde, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'nin dün Oxford Ünüversitesi'nde yaptığı ve ülkenin AB üyeliğinin sürmesine desteğini açıkladığı konuşma var.

Mike Carney AB üyeliğinin İngiltere'yi daha dinamik bir ülke yaptığını ve İngiltere ekonomisi için de iyi olduğunu söylemişti. Carney'nin vurguladığı bir diğer nokta da, AB üyesi olduğu 1973'ten bu yana birlikten en fazla yararlanan ülkenin de İngiltere olmasıydı.

Reklam
Reklam

Times ve Daily Telegraph ise İngiltere'de bugün açıklanacak bankalara yönelik yeni düzenlemeleri çekmişler manşetlerine.

Düzenlemeler ile mevduat sahiplerinin gerektiğinde hesaplarını başka bankalara taşımalarının kolaylaştırılması ve bankacılık sektöründe rekabetin artırılması amaçlanıyor.

'Kürtler Putin ile yakınlaşıyor, ABD telaşlı'Times gazetesinin dünya sayfalarında ise dikkat çekici bir haber var. Gazete, Suriye Kürtlerinin Rusya'yla ilişkilerini geliştirdiğini ve bu durumun ABD'yi telaşlandırdığını yazıyor. Times'a göre, Suriye Kürtleri Rusya'da diplomatik temsilcilik açmaya hazırlanıyor.

Haber, Times'ın İstanbul muhabiri Hannah Lucinda Smith ve Beyrut muhabiri Tom Coghlan ile Catherine Philp'in imzasını yaşıyor ve şu satırlarla başlıyor:

"Rusya ile Amerika'nın Suriye'de muharebe alanındaki en etkin müttefiki Kürtler arasındaki ilişkilerin geliştiğine yönelik işaretler var. Suriye'nin özerk Kürt bölgesi, Moskova'da diplomatik misyon açmaya hazırlanıyor. Kürtler ile Kremlin arasındaki yakınlaşma, Türkiye ve ABD'yi endişelendirecek. Oysa ABD, IŞİD'e karşı savaşan Suriyeli Kürt milisleri silahlandırıyor. Kürtler de cihatçıları, Kobani'den ve Türkiye sınırındaki bölgelerden uzaklaştırmıştı."

Reklam
Reklam

Times, PYD ve HDP temsilcilerinin dün Moskova'da Rus yetkililerle bir araya geldiğini ve kentte bir temsilcilik açılması amacıyla müzakereler yürüttüklerini yazıyor. Gazete bu görüşmenin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Moskova'ya varmasından sadece saatler sonra yapılmasına dikkat çekiyor. Vurguladığı bir diğer nokta da, Rusya'nın bu hafta PKK'yı "terör örgütü olarak görmediğini" açıklaması. Gazeteye göre bu açıklama, "PYD ve HDP ile daha yakın bağlar kurulmasının da yolunu açtı".

Rus Interfax haber ajansına konuşan, Moskova'daki Kürt heyetinden PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarını övmüştü. Abdullah, "Bu temsilcilik, Rusya ve Kürtleri daha da yakınlaştıracaktır" demişti.

Abdullah'ın sözlerini hatırlatan Times, Suriyeli muhaliflerin daha önce PYD'yi Esad rejimi ile aynı tarafta olmakla suçladığını hatırlatıyor.

Times'a göre, Suriye Kürtlerinin dün, Haziran ayında ABD'nin hava saldırılarının yardımıyla ele geçirdikleri Arap kenti Tel Abyad'ı kantonlarından biri ilan etmesinin, Türkiye'yi telaşlandırması muhtemel.

Reklam
Reklam

PYD yetkilileri, Rusya'yı, "radikallere karşı bir müttefik" olarak gördüklerini söylüyor.

Times'taki haber ise Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı İdris Nasır'ın sözleri ile noktalanıyor:

"Bizim için sivillerin hedaf alınması kabul edilemez. Biz sivilleri korumaya çalışıyoruz. Ancak Suriye'de, IŞİD dışında da halifelik peşindeki güçler var. Ve biz onları da terörist olarak görüyoruz."

Haberin altında ise Suriye Kürtleri ile ilgili ksıa bir soru-cevap kısmı var. Okuyucuları bilgilendirme amacıyla hazırlanan bu bölümde; "Suriye Kürtleri kimdir?", "Ne zaman ABD'nin müttefiki oldular?", "Rusya neden Suriye Kürtleriyle ittifak peşinde?" ve "Bu neden Kürtlerin çıkarına?" gibi sorular yanıtlanıyor.

Times, Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Kürtlerin ülkedeki en büyük etnik azınlık olduğunu, Suriye'nin kuzeydoğusunda özerk üç kanton oluşturduklarını, Rojava olarak bilinen bölgenin Demokratik Birlik Partisi (PYD) tarafindan yönetildiğini, bölgede güvenlik sorumluluğunun YPG'nin silahlı kanadı olan Halk Koruma Birlikleri'nde (YPG) olduğunu, PYD ve YPG'nin PKK'nın müttefikleri olduğunu belirtiyor.

Reklam
Reklam

Gazeteye göre ABD ile Suriye Kürtleri, IŞİD'in Kobani'ye saldırmasının ardından ittifak oluşturdu. Kürtlerin Esad rejimi ile savaşmamış olması ise Rusya açısından önemli bir faktör.

Times'taki haberin altındaki soru-cevap kısmında şu ifadeler de yer alıyor:

"Suriye Kürtleri ile ittifak yapan ABD, Türkiye'ye, Kürtlerin özerklik taleplerini desteklemeyeceği yolunda güvence vermek zorunda kalmıştı. Rusya ile yeni ittifak tehdidi, ABD'ye, özerkliğe desteği için baskı yapmaya yönelik bir çaba olabilir. Ya da belki de, ABD'den daha faydalı bir destekleyici bulma çabasıdır".

'Irak'ta Şiiler Rusya'dan saldırı bekliyor'Independent gazetesinin iç sayfalarındaki haberin başlığı ise "Irak'ta Şiiler IŞİD'e karşı savaşta Rusya'nın ateş gücünden paylarına düşeni istiyor". Haber, gazetenin tecrübeli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn'e ait.

Patrick Cockburn, Irak'ta siyasi ve askerlerin hükümetten, Rusya'nın ülkede tıpkı Suriye'deki gibi IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenlemesine izin vermesini istiyor.

Reklam
Reklam

Iraklı iki milletvekilinin, Başbakan Haydar El İbadi'nin, Rusya'nın saldırılarına izin vermesi için partisi Ulusal İttifak'ın "büyük baskısı altında olduğunu" söyledikleri bildiriliyor.

Cockburn, Irak'ta ordudan çok daha büyük askeri güçleri yöneten Şii milis komutanlarının, Rus saldırılarından etkilendiklerini yazıyor.

Haberden bazı satırlar şöyle:

"Sayın İbadi, Rusya'nın hava desteğini istemesinin ABD ile aralarının açması riskini de beraberinde getireceğini savunuyor. Ancak kendisinin siyasi konumu zayıf ve hükümeti geçen yıl IŞİD'in ele geçirdiği yerleri geri almayı başaramadı. Şii liderler, ABD'nin milis güçlerini destekleyici hava saldırıları düzenlemeyi reddetmesinin, askeri güçlerine zorluk çıkardığını söylüyor. Şii milis güçleri, Irak ordusuna kıyasla çok daha motive ve disiplinli. Zaten ordu da geçen yıl IŞİD karşısında aldığı yenilgilerin ardından bir türlü toparlanamadı."

'Sutton'ın ölümünde başkasının dahli yok'Guardian iç sayfalarındaki kısa haberde, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ölü bulunan İngiliz Jacky Sutton'ın ailesinin yaptğı açıklamaya yer vermiş.

Reklam
Reklam

Ailesi, Sutton'ın ölümünde "başka bir kişinin dahli olmadığına" inanıyor.

Gerek Sutton'ın ailesi, gerekse de onun Irak masası başkanvekili olduğu Londra merkezli Savaş ve Barışta Muhabirlik Enstitüsü (IWPR), daha önce onun intiharına şüpheyle yaklaştıklarını açıklamışlardı.

Guardian'daki haberde ise havaalanındaki kapalı devre güvenlik kamerası görüntülerinin ve çekilen fotoğrafların incelenmesi ile görgü tanıklarının açıklamaları sonrası, ailenin tavrının değiştiği belirtiliyor.

Sutton'ın herhangi bir zorluk yaşamadığı, üzerindeki iki kredi kartı ile yüklü miktarda nakit paranın çalınmadığı; onun ailesinin ve IWPR'ın, Türkiye'deki soruşturma tamamlandığında bir de bağımsız bir uzmandan olayı soruşturmasını isteyecekleri de eklenmiş habere.