22 Haziran İngiltere basın özeti

AB referandumuna bir gün kala İngiltere'de gazeteler, 'AB'de Kal' ve AB'den Ayrıl kamplarının sertleşen açıklamalarını ve uzman görüşlerini aktarıyor.

AB referandumuna bir gün kala İngiltere'de gazeteler, 'AB'de Kal' ve AB'den Ayrıl kamplarının sertleşen açıklamalarını ve uzman görüşlerini aktarıyor.

Daily Telegraph'ın manşetinde 'AB'den Ayrıl' kampının önemli isimlerinden Adalet Bakanı Michael Gove'un, AB'de kalmayı savunan ekonomi uzmanlarını Nazi propagandacılarına benzettiği açıklaması var.

Gove, bu kişileri, 1930'larda Almanya'daki Nazi yönetiminde, ödemeleri hükümet tarafından yapılan propagandacılara benzetmiş.

Gove, bu dönemde Albert Einstein'ın ise düşünceleri nedeniyle kınandığını belirtmiş.

Reklam
Reklam

Patronlardan 'AB'de kalalım' açıklamasıTimes'ın manşetinde İngiltere'de bugün yüzlerce şirket liderinin Times'a gönderdiği mektupta, AB'de kalmaya destek vermeleri var.

Haberde özetle şu bilgiler yer alıyor:

"İngiltere'nin en büyük şirketlerinin yarısından fazlasının patronları, seçmenleri 'AB'de Kal' kampını desteklemeye çağırdı.

"Toplamda 1.75 milyon çalışanın işvereni olan 1285 patron, Times'a gönderdiği mektupta, Brexit'in İngiltere ekonomisine zarar vereceğini belirtti.

"İş dünyası liderleri metinlerinde, 'İngiltere'nin AB'den ayrılması, firmalarımız için belirsizlik, Avrupa'yla daha az ticaret ve daha az iş anlamına gelecektir' dedi."

İtalyan Başbakan'dan İngiltere'ye uyarıGuardian gazetesi, manşetine İngiltere Başbakanı David Cameron'ın 'AB'den Ayrıl' kampanyasını sert dille eleştirdiği açıklamalarını taşıyor.

Cameron söz konusu açıklamasında Brexit kampını, ülkedeki hoşgörüsüzlüğü körüklemekle suçladı.

Cameron, AB dışındaki bir İngiltere'nin 'daha kısıtlı, daha dışarıda ve daha içe dönük' olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Guardian gazetesinin görüş sayfalarında İtalyan Başbakan Matteo Renzi'nin bir makalesi yer alıyor.

Yazının başlığı şöyle: 'Bizim hatırımıza AB'de kalmayın. Bunu kendisiniz için yapın'.

Renzi yazısında özetle şu görüşleri savunuyor:

"İtalya'dan göründüğü haliyle Avrupa'dan ayrılma kararı; bir felaket, bir son ya da İngiltere'deki sizin için dünyanın sonu olmayacaktır. Çok daha kötüsü olacaktır. Çünkü bu, yanlış seçim olacaktır. Bu, öncelikle sizin, seçmenlerin bedelini ödeyeceği bir hata olacaktır. Zira kim İngiltere'nin küçük ve izole olmasını ister?

"Avrupa Birliği sadece, kıtamızdaki yüzyıllar boyunca yaşanan savaşlara karşı bir barış cevabı değildir. AB ayrıca, kişisel zayıflıklarımızı ortak bir güce dönüştürmenin aracıdır. Problem, bunu çok fazla yapması değil, çok az yapmasıdır. Hayır, Brüksel'de bir süper devlet yok.

'Sol görüşlü bir siyahım ve AB'ye karşıyım'Yorum sayfasında İngiliz yazar Dreda Say Mitchell'ın AB'den ayrılma yanlısı makalesi de dikkat çekiyor.

Göçmen bir aileden gelen ve sol çizgideki Mitchell, ülkedeki sağın referandum kampanyasında ırk kartını oynadığını ama bunun yine de kendisinin AB üyeliğine karşı olmasını değiştirmediğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

Mitchell özetle şunları yazıyor:

"Siyah bir solcu Farage'ın (sağcı UKIP partisi lideri) görüşleriyle nasıl aynı tarafta olabilir? Peki ya benim cevabım? Ben, Farage'ın izinde değilim. Ben, Dennis Skinner ve bir avuç diğer İşçi Partisi milletvekilinin izindeyim.

"AB'ye yönelik muhalefetin bir bölümünün ırkçı olduğuna hiç şüphe yok. Bu, saygı değer hiçbir siyasi hareket tarafından kabul edilmemeli. Sorun şu ki, göç bu ülkede son 20 yıldaki toplumsal değişimin en görünür dizini. Ve bu; konut, iş, sosyal hizmetler ve ücret gibi konulara bir noktada bağlanmış durumda. Ancak hiç kimse, hatta UKIP bile, hastanelerinin, göçmen seviyesini aşağı çekmek için daha az insan çalıştırması gerektiğini gerçekten tartışmıyor.

"Hâlihazırdaki, göçle ilgili olarak mutsuz olanlara'Acınızı hissediyoruz ancak bununla ilgili yapabileceğimiz hiçbir şey yok' deme taktiği artık işlemiyor. Demokrasi işliyor.

"Bu yüzden bazılarımız için referandum gerçekten birkaç basit sorudan ibaret. Liberal demokrasiye inanıyor musunuz yoksa inanmıyor musunuz? İktidarı kim elinde tutuyor, kim tutmuyor? Bu bir sağ-sol meselesi değil, hiçbir zaman da değildi.

Reklam
Reklam

"Milyonlarca işsiz veya güvencesiz çalışana insana işsiz kalacaklarını söylemek işe yaramaz. Sürekli krizdeki toplum kesimlerine çıkarsak kriz olacağını söylemek de."

Financial Times'ta da İngiltere lideri Cameron'ın açıklamaları var.

Gazete, Cameron'ın, AB'de kalınması durumunda yatırımların artacağı yönündeki sözlerini öne çıkarıyor.