22 Mart Dünya Su Günü

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, her yıl dünyada olduğu gibi ülkemizde de 22...

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, her yıl dünyada olduğu gibi ülkemizde de 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliğe katıldı.

DSİ 22. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte bir konuşma yapan Vali Kızılcık, en temel ihtiyaç olan suyun önemine işaret ederek, “22 Mart Dünya Su Günümüzün kutlu olmasını temenni ediyorum. Bizler geleceğimiz olan nesillerimizin yaşamını daha iyi sürdürebilmeleri, onların daha kaliteli bir yaşam idame ettirebilmeleri için bugünden onların en temel ihtiyacı olan suyu koruma, hatta geliştirme hususunda kendi üzerimize düşeni daha etkin olarak nasıl gerçekleştirebilirizin arayışı içinde olmalıyız. Ülkemiz uluslar arası alanda su kaynakları zenginliği bakımından çok zengin ülkeler konumunda değil, hatta fakir sayılacak bir konumdayız. Var olan kaynaklarımızı ekonomik kalkınmayı da göz ardı etmeden sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde en etkin şekilde kullanmanın duyarlığı ve sorumluluk içinde olmalıyız. Global dünyada ülkeler ekonomik anlamda kıyasıya mücadeleye etmektedirler. Bu yarışı sürdürürken onun temelinde insanın olduğunu unutmadan hareket edersek dünyayı daha yaşanabilir gezegen haline getirebiliriz. İnsanın en temel ihtiyacı olan içilebilir suyun korunması ve geliştirilmesi toplumsal duyarlılığımız sayesinde olmaktadır. Dünyada içilebilir su kaynaklarının geliştirilmesi hususunda özellikle gençlerimiz ve çocuklarımız açısından ciddi duyarlılık oluşturulduğunu görmekteyiz” dedi.

Reklam
Reklam

Su kaynaklarının korunması kültürel varlıkların geliştirilmesi insanlık için çok öneml olduğunu kaydeden Kızılcık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kıyasıya mücadelenin olduğu bu dönemde sanayileşmenin arttırılması, ekonomik zenginliğin geliştirilmesi gerekiyor. Bazen çevrenin, su kaynaklarının hatta kültür varlıklarının zaman zaman tehlike ile karşı karşı kaldığını görüyoruz. Su kaynaklarının korunması kültürel varlıkların geliştirilmesi insanlık için çok önemlidir. İnsanın yaşam kaynakları olmadan diğer zenginliklerin hiçbir anlamı yoktur. İnsan yaşamının idamesinde fevkalade önemli olan su kaynaklarının korunmasında çok daha hassas davranmalıyız. Çocukluğumuzda bize, ‘Öyle bir zaman gelecek ki uluslar arası alanda petrol yüzünden çıkan savaşlar su için çıkacak’ derlerdi. Bu ne anlama geliyor diye düşünürdüm. O zamanın aslında bu zaman olduğunu suyun petrolden de değerli olduğunu görmüş oluyoruz. Petrolsüz yaşamınızı idame ettirebilirsiniz ama susuz bir gün sabredemezsiniz. Gelecek nesillerimizin tüm değerlerimizin temsilcileri çocuklarımızın yarınlardaki yaşamlarını düşündüğümüzde bu emaneti daha hassas korumalıyız ve geliştirmeliyiz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kızılcık, toplumda ve özellikle gençler arasında duyarlılığın oluşması için kompozisyon ve resim alanında çalışma yapan öğrencilere teşekkür etti.

Daha sonra söz alan DSİ 22.Bölge Müdürü Adil Erdoğan Yaşaroğlu da yaptığı konuşmasında, “2013 yılı için belirlenen, uluslar arası su işbirliği teması çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliklerle, su alanında işbirliğine yönelik zorluklar konusunda farkındalık oluşturmak suretiyle, su alanındaki bütün aktörler arasında diyalogu kolaylaştırmak ve su sorunlarına yönelik yenilikçi çözümlerin geliştirilmesine katkı sunulması hedeflenmektedir” dedi.

Programın ardından 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle ilköğretim 7.ve 8. Sınıflar ardasında düzenlenen ‘Uluslar arası Su İşbirliği’ konulu resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Kompozisyon ve resim dalında birinci olan öğrenciler ödüllerini Vali Kızılcık'ın elinden aldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: