22 Nisan İngiltere basın özeti

ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün başlayan Londra ziyareti gazetelerde geniş yer buluyor. Gündemdeki diğer konulardan birisyse, göçmen krizinin şekil değiştirerek Libya - İtalya hattına taşınması.

ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün başlayan Londra ziyareti gazetelerde geniş yer buluyor. Gündemdeki diğer konulardan birisyse, göçmen krizinin şekil değiştirerek Libya - İtalya hattına taşınması.

DailyTelegraphgazetesinde Obama'Nın kaleme aldığı makale birinci sayfada yer alıyor. Obama, Haziran ayında AB üyeliğinin geleceğini oylauyacak İngiltere halkına sesleniyor ve 'AB'den ayrılmayın' mesajını veriyor:

"1939 yılında Kral IV. George'un Beyaz Saray ziyaretinde Başkan Franklin D. Roosevelt'in dediği gibi, biz birbirinden korkmayan iki dostuz.

Reklam
Reklam

"O yüzden bir dost samimiyetine dayanarak söylemek isterim ki, vereceğiniz karar ABD'yi de yakından ilgilendiriyor.

"Bugüne kadar İngiltere vatandaşları AB üyeliğinin sağladıklarından faydalanırken, AB de İngiltere'nin değerlerinin yayılmasına yardımcı oldu.

"Avrupa Birliği İngiltere'nin etki alanını törpülümüyor aksine artırıyor. Güçlü bir Avrupa da İngiltere'nin küresel liderliği için bir tehdit teşkil etmiyor, aksine bu liderliği pekiştiriyor.

"ABD olarak İngiltere'nin güçlü sesi sayesinde Avrupa'nın dünya sahnesinde nasıl güçlü bir duruş sergileyebildiğini izliyoruz.

"Bu nedenle hem ABD, hem de dünya AB üyeliğiyle pekişmiş gücünüzün devam etmesine ihtiyaç duyuyor."

Obama'dan İngiltere halkına: 'AB'den ayrılmayın'Obama ve Cameron Musul'u görüşecek**Guardian**gazetesindeyse, Obama'nın Londra ziyareti sırasında İngiltere Başbakanı David Cameron'la IŞİD'e karşı başlatılması beklenen Musul operasyonunu görüşmesinin beklendiği ifade ediliyor:

"Obama ve Cameron'un bu ziyaret sırasında IŞİD'e karşı açılacak yeni cepheyi de ele alması bekleniyor: Musul.

Reklam
Reklam

"Obama, bu yıl içerisinde Musul'un IŞİD'den geri alınmasını umduğunu daha önce ifade etmişti.

"Irak'ın en büyük ikinci şehri olan Musul, IŞİD'in Irak'taki karargahı haline gelmiş durumda.

"Irak ordusunun Ramadi'yi almasının ardından Musul'un yeni hedef haline geldiği belirtiliyor."

'AB'nin Libya göçmen planı insan haklarına aykırı olabilir'**Times**gazetesinde yer alan bir haberde, AB'nin Libya üzerinden gelen göçmen akınını dizginlemek için yürürlüğe sokmaya çalıştığı planın insan haklarına aykırı olabileceği uyarısı yapılıyor:

"Çerçevesi geçen yıl çizilen ve Trablus'taki Libya hükümetinin onayını bekleyen Sophia Operasyonu'nun insan haklarına aykırı olabileceği belirtildi.

"Plan kapsamında uluslararası sularda insan kaçakçılarının yakalanması ve göçmenlerin de kurtarılması öngörülüyor.

"AB sahil güvenlik gemilerinin kurtarılan göçmenleri yola çıktıkları sahillere geri götürmesinin hukuka aykırı olup olmadığı tartışılıyor.

"Hukukçülara göre, göçmenleri uluslararası sularda güverteye alan gemi mürettebatının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2012'de aldığı karar uyarınca İtalya'ya getirmesi gerektiğini söylüyor."

Reklam
Reklam