22. Pancar Alımı Ve Şeker Üretimi Kampanyası

ÇORUM (A.A) - Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, Türkiye'nin pancardan şeker üreten ülkeler arasında dünyada Avrupa Birliği, ABD

ÇORUM (A.A) - Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, Türkiye'nin pancardan şeker üreten ülkeler arasında dünyada Avrupa Birliği, ABD ve Rusya'nın ardından 4'üncü, Avrupa Birliği içinde ise Fransa ve Almanya'nın ardından 3'üncü sırada yer almakta" dedi.

Çorum Şeker Fabrikası önünde, 22. pancar alımı ve şeker üretimi kampanyasının açılışı törenle gerçekleşti.

Törende konuşan fabrika müdürü Demirtaş, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla ilk yerli şekerin Alpullu Şeker Fabrikası'nda üretiminin yapıldığını ve 26 Kasım 1926 tarihinin şeker sanayisinin kuruluş günü olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Türk Şeker'in 86 yıllık sektör deneyimiyle rakiplerine rağmen egemen konumunu korumayı başardığını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Şeker çok çeşitli ürünlerden üretilmektedir. Üretimin yüzde 82'sini düşük maliyetli kamış şekeri karşılamaktadır. Ülkemizde ve Avrupa'da iklim şartları nedeniyle stratejik bir ürün şeker pancarı üretilmektedir. Şeker kamışının tarımı, hasadı, üretim teknolojisi ve maliyet avantajları nedeniyle pancar şekeri üreten ülkeler için dünya fiyatları ile rekabet etmek mümkün değil. Türkiye, pancardan şeker üreten ülkeler arasında önemli bir konuma sahip. Türkiye, pancardan şeker üreten ülkeler arasında dünyada Avrupa Birliği, ABD ve Rusya'nın ardından 4'üncü, Avrupa Birliği içinde ise Fransa ve Almanya'nın ardından 3'üncü sırada yer almaktadır."

Türk Şeker tarafından bu yıl yurt genelinde 56 ilde, 2 bin 803 köyde pancar tarımının yapıldığını, 93 bin çiftçinin ise ailesiyle istihdamının sağlandığını dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bölge fabrikalarında bu yıl ilave 60 bin ton kota ile toplam 496 bin ton pancar üretim kotası karşılığında 82 bin dönüm alanda ekim yapılmıştır. 450 bin ton fireli pancar üretileceği tahmin edilmekte. Diğer fabrikalardan temin edilecek pancarlarla sezon sonunda tahmini 600 bin ton net pancar işlenecek. Bunun karşılığında da ana ürün olarak tamamı ihraç kalitesinde 90 bin ton kristal şeker ile yan ürün olarak yaklaşık 25 bin ton melas ve 185 bin ton yaş küspe posası üretilecek."

Reklam
Reklam

Törene, Çorum Valisi Sabri Başköy, Garnizon Komutanı Albay Hakan Saraç, Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Eray, İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile fabrika çalışanları katıldı.

Muhabir: Ferhat Barulay / İsmail Çimen

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: