22 Şubat İngiltere basın özeti

İngiltere ve Avrupa Birliği'nin, Londra'nın birlik içinde kalmak için talep ettiği düzenlemelerle ilgili olarak vardığı anlaşma gazetelerde geniş yer tutuyor. Başbakan Cemaron'a kendi partisi içinden birçok vekilin karşı çıktığı belirtiliyor.

Financial Times, İngiltere'de iş dünyasının Başbakan David Cemaron'ın ülkeyi Avrupa Birliği içinde tutmaya yönelik politikasına destek verdiğini duyuruyor.

Londra'daki FTSE 100 endeksinde bulunan şirketlerin yarısının yöneticilerinin, Cameron'a destek mektubu yollayacağı belirtiliyor.

Mektupta AB üyesi olarak kalmanın İngiltere'yi "daha güçlü, daah güvenli ve daha varlıklı" hale getireceği dile getiriliyor.

Financial Times'ın haberine göre Shell, BAE Systems ve British Telecommunications (BT) gibi İngiltere'nin en güçlü şirketleri, AB'de kalmayı destekleyen şirketler arasında.

Reklam
Reklam

Virgin ve HSBC'nin de AB'de kalınmasına destek verebileceği ifade ediliyor. Tesco ve Sainsbury gibi süpermarket zincirlerinin ise, müşteri tepkisinden çekindikleri için tarafsız kalacakları belirtiliyor.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalıp kalmayacağının oylanacağı referandum 23 Haziran'da gerçekleştirilecek.

Öte yandan Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın, altı kabine bakanıyla birlikte AB'den çıkılmasına yönelik kampanya yapacağı duyuruluyor.

Cuma akşamı İngiltere ve Avrupa Birliği, Londra'nın birlik içinde kalmak için talep ettiği düzenlemelerle ilgili olarak anlaşmaya varmıştı. İngiltere Başbakanı David Cameron anlaşmanın İngiltere'ye "özel bir statü" verdiğini söylemişti.

Aynı konuyu ilk sayfasına taşıyan Guardian, Boris Johnson'ın AB karşıtı kampa katıldığını manşetten duyuruyor.

Gazete ayrıca Cameron'ın AB'de kalma politikasının, kendi partisi olan Muhafazakar Parti'nin tabanında ciddi görüş ayrılıklarına neden olduğuna dikkat çekiyor.

Times gazetesi de Muhafazar Parti milletvekillerinin yarısının, Cameron'a destek vermek yerine AB'den çıkış yönünde oy kullanacağını duyuruyor.

Reklam
Reklam

Daily Telegraph ise aynı konuyla ilgili farklı uzmanların görüşlerine yer veriyor.

AB'den çıkılmasını savunan bakanlardan Iain Duncan Smith, AB'de kalmanın İngiltere'yi "Paris'tekine benzer terör saldırılarına açık hale getireceğini" iddia ediyor. Smith bu iddiasına kaynak olarak AB'nin mültecilere yönelik açık kapı politikasını gösteriyor.

Öte yandan 10'dan fazla üst düzey askeri yetkilinin, AB içinde kalınmasının IŞİD ile mücadele için hayati değerde olduğunu savunduğu belirtiliyor.

Snowden: Adil yargılanma sözü alsam ABD'ye dönerimGuardian, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) sırlarını ifşa eden eski istihbarat görevlisi Edward Snowden'ın, ABD hükümetinin "adil yargılama" sözü vermesi halinde ülkeye geri dönebileceğini belirttiğini yazıyor.

Haberde Snowden'ın "Adil yargılanma sözü alırsam, bilgileri kamu yararı için ifşa ettiğime yönelik savunma yapıp kararı jüriye bırakırım" dediği bildiriliyor.

Guardian'ın haberinde Snowden'ın Haziran 2013'ten bu yana Rusya'nın başkenti Moskova'da yaşadığı yazıyor.

Reklam
Reklam

Gazete, ABD'de casusluktan yargılanacak olan Snowden'ın 30 yıla kadar hapis cezası alabileceğine dikkat çekiyor.

Kadınların beşte biri okul çevresinde cinsel tacize uğruyorIndependent, İngiltere'de çocuklarla ilgili çalışan Plan UK vakfının, okul çevrelerindeki cinsel taciz ve tecavüz araştırmasına yer veriyor.

Vakfın yaptırdığı ankete katılan kadınların yüzde 22'si, okulda ya da okul çevresinde cinsel taciz ya da tecavüze maruz kaldıklarını belirtiyor. Bunlardan yüzde 10'u tacizin sık aralıklarla gerçekleştiğini, geriye kalan yüzde 10'u ise nadiren olduğunu söylüyor.

Tacize uğradığını belirten kadınlardan yüzde 60'ı olayı öğretmenlerine ya da diğer yetkililere bildirmediğini ifade ediyor.

Araştırmaya 2 binden fazlası kadın olmak üzere 18 yaş üstü 3 bin 700 İngilizin katıldığı belirtiliyor.