225 milyar dolar kaçırdılar

MyPrivateBanking'in raporu, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki halk isyanının nedenini daha net ortaya koyuyor.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan kaos ve halkın on yıllarca iktidarda kalan liderlere duyduğu öfkenin altında yatan temel neden MyPrivate- Banking adlı araştırma şirketinin yayımladığı son rapor ile daha net ortaya çıkıyor. "Arap Devrimi, varlık yöneticileri için ne anlama geliyor?" başlıklı rapora göre, Ortadoğulu ve Afrikalı liderler ile elitler, yabancı bankalarda yasadışı edinilmiş 225 milyar dolara sahip.

ADRES VERGİ CENNETLERİ
Bu miktar, bölgedeki varlıklı kişilerin offshore hesaplarında tuttuğu 1.5 trilyon doların yüzde 15'ine denk geliyor. Uzun yıllar iktidarda kalarak hatırı sayılır servetler edinen liderler başta olmak üzere Afrika ve Ortadoğu'daki zengin kesimin toplam varlıklarının yüzde 41'inin İngiltere'nin Kanal Adaları ve Lüksemburg dahil olmak üzere AB bankalarında tutulduğu belirtiliyor. Varlıkların yüzde 33'ü bir diğer vergi cenneti olan İsviçre'de, yüzde 8'i de Asya'daki çeşitli offshore bölgelerinde tutuluyor. Geri kalan kısım ise Kuzey Amerika ve Karayipler'de bulunuyor.

Reklam
Reklam

RAKAM TAHMİNLERİN ÜZERİNDE
MyPrivateBanking araştırma direktörü Steffen Binder, on yıllarca iktidarda kalan liderlerin tahmin edilenin çok üzerinde bir varlığa sahip olduklarını söyledi. Binder, "Halk yoksullukla mücadele ederken, gelir dağılımındaki eşitsizlik ve yolsuzluklar artarken, diktatörlük boyutundaki yönetimler kendi egemenliklerini kurdular. Kendi aileleri ile birlikte yakın arkadaş çevresi, iş dünyası, güvenlik güçleri ve istihbarat çevresinden egemen bir sınıf oluşturdular. Söz konusu egemen sınıf, servetlerini güvence altına almak adına varlıklarının önemli bir kısmını yurtdışına çıkardı" dedi.

Mısır'da 9 yılda 57.2 milyar dolar kayboldu
Finansal Dürüstlük Merkezi, 2000-2008 yılları arasında Mısır'ın suç ve yolsuzluk nedeniyle yılda ortalama 6 milyar dolar kaybettiğini, toplam kaybın 9 yılda 57.2 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Kurumun "Gelişmekte Olan Ülkelerden Yasadışı Finansal Akışlar 2000-2009" adlı raporuna göre Mısır dahil Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Afrika kıtasında yasadışı finansal çıkışların en yüksek yaşandığı bölgeler konumunda yer alıyor. Cezayir'in 9 yıldaki kaybı 13.6 milyar doları bulurken, Fas'ta bu rakam 13.3 milyar dolara ulaştı. Tunus'un suç ve yolsuzluk nedeniyle 9 yıldaki toplam kaybı ise 9.3 milyar dolar.

Reklam
Reklam