23 Nİsan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 92'nci yıl dönümü, Mersin ve ilçelerinde coşkuyla kutlandı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 92'nci yıl dönümü, Mersin ve ilçelerinde coşkuyla kutlandı.

23 Nisan kutlamaları, Mersin'de Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlene törenle başladı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, il protokolü ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Tevfik Sırrı Gür Stadı"nda süren kutlamalarda, Vali Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren halkı selamladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Gül, günün önemine ilişkin yaptığı konuşmada, çocuklara seslenerek, "Bugün, 92 yıldan beri bitmeyen bir coşkuya ortak olmak için yüreğimiz bir çocuk gibi çarpıyor. Bugün, yönetme yetkisinin ulusa geçtiği, Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği, dünyada kutlanan ilk ve tek çocuk bayramıdır. Bugünün kahramanları sizlersiniz. Yarınımızı kuracak olan kahramanlar da sizler olacaksınız. Bulunduğunuz zamanı ve şartları daha iyi kullanarak, geleceğimizi daha ileriye taşımalısınız. Bizler, bugünümüzü nasıl Çanakkale'de, Dumlupınar'da ve diğer cephelerde canlarını seve seve verenlere borçluysak, gelecekte de milletimiz refah ve varlıklarını sizlere borçlu olacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Çocukların henüz yolun başında olduklarını ancak, sorumluluklarının büyük olduğunu belirten Gül, şöyle devam etti:

"Bugünün çocuğunu yarının büyüğü olarak yetiştirmek, herkesin insanlık görevidir. Aydınlık bir Türkiye'de parlak bir gelecek sizleri bekliyor. Geleceğimiz sizlerle parlayıp, hak ettiği yeri bulacaktır. Ümitlerinizi değerlerinizle güçlendirerek yürüyün. Hayalleriniz önünüzde engel değil, bir ışık olsun. Hiç batmayacak bir güneş gibi insanlığı aydınlatmanız dileğiyle bayramımız kutlu olsun."

Öğrencilerin gösteriler sunduğu kutlamalara CHP Mersin milletvekilleri İsa Gök ve Vahap Seçer, AK Parti İl Başkanı Mekin Merter Salt ile vatandaşlar katıldı.

-Silifke-

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Silifke İlçesi'nde Cumhuriyet Alanı ve Şehir Stadı'nda düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet Alanı'ndaki törenin ardından Şehir Stadı'na kadar "Ulusal Egemenlik ve Bayrağa Saygı" yürüyüşü yapıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Aydın, 23 Nisan 1920'nin Türkiye tarihinde önemli bir gün olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, ilk meclisin açıldığı 23 Nisan 1920 gününü Çocuk Bayramı olarak armağan ettiğini ve bu yönüyle de dünya ölçeğinde eşsiz bir lider olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

"Türk milleti, dün olduğu gibi, bugünde zorlukları aşacak, kendisine yönelik tehditleri ortadan kaldıracak güç ve kuvvettedir. Millet olarak amacımız, akıl ve bilimin ışığında ilerleyerek, çağdaş bir toplum olarak sonsuza kadar var olabilmektir.

Cumhuriyetimizin en önemli kuruluş felsefesi olan 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' sözünün anlam ve önemini çok iyi kavramış bir millet olarak, gelecek nesillerimize daha modern bir Türkiye bırakacağımızdan hiç şüphem yoktur. Ülkemize ve yarının büyükleri olacak çocuklarımıza en temel görevimiz budur."

Öğrencileri çeşitli gösteriler yaptığı törene Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, Garnizon Komutanı Vekili Jandarma Komutanı Yüzbaşı Hakan Sayılan ve vatandaşlar katıldı.

-Erdemli-

Reklam
Reklam

Erdemli'deki tören, Hükümet konağı yanındaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

Erdemli Kaymakamlığı makamına oturan Hürriyet İlköğretim Okulu öğrencisi Mehmet Yayla, "Arkadaşlarım sınıf başkanlığı için yarışırken ben Kaymakam olmanın hesabını yapıyordum" diyerek espri yaptı.

Daha sonra Şehir Stadı'nda devam edilen törende, Kaymakam İbrahim Özefe, Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve Garnizon Komutan Vekili Personel Yüzbaşı Cemalettin Özkan öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

Milli Eğitim Müdür Mehmet Metin, 23 Nisan 1920 gününün Cumhuriyet yolunda atılmış en büyük adım olduğunu belirterek, "Devletimizin yönetim sisteminde bu tarihle başlayan büyük değişim, 29 Ekim 1923'de Cumhuriyet'in ilanıyla sonuçlanarak, Türk milletinin ufku açılmıştır" dedi.

Konuşma ve okunan şiirlerin ardından öğrencilerin hazırladığı halk oyunları ve sportif gösteriler sunuldu.

-Tarsus-

Tarsus Şehir Stadı'nda düzenlenen tören Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Jandarma Komutanı Yüzbaşı Hakan Vural'ın öğrencilerin ve halkın bayramını kutlamalarıyla başlandı.

Reklam
Reklam

Milli Eğitim Müdür Vekili Hasan Doğan, 23 Nisan 1920 gününün Cumhuriyet yolunda atılmış en büyük adım olduğunu belirterek, "Devletimizin yönetim sisteminde bu tarihle başlayan büyük değişim, 29 Ekim 1923'de Cumhuriyet'in ilanıyla sonuçlanarak, Türk milletinin ufku açılmıştır" diye konuştu.

Türk milletinin atalarından emanet aldığı vatanı en iyi şekilde koruyup, muhafaza edeceğini ifade eden Doğan, "Millet olarak amacımız, akıl ve bilimin ışığında ilerleyerek, dünyaya örnek bir toplum olarak, savaş yerine barışın olduğu, çocukların gözyaşının yerine, sevinç ve kardeşliğin hakim olduğu bir dünyada sonsuza dek yaşamaktır" dedi.

AK Parti İlçe başkanı Hakkı Meniz ve vatandaşların katıldığı törende öğrenciler gösteri sunarken, açtıkları "şiddete hayır" pankartı dikkat çekti.

-Aydıncık -

Aydıncık Liman sahasında düzenlenen törene, İlçe Kaymakamı Özgür Körükçü, Belediye Başkanı Ferat Aktan, Cumhuriyet Savcısı Savaş Akbulut, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Hamdi Eser, siyasi partilerin ilçe temsilcileri, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Reklam
Reklam

Öğrencilerin bayramının kutlanması ile başlayan programda çeşitli gösteriler gerçekleştirildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Alp Alkan, "Ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve Anayasamızın değiştirilemez ilkeleri çerçevesinde bağımsız bir ülke olarak tek amacımız akıl ve bilimin önderliğinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onura aşmaktır" diye konuştu.

-Anamur-

Anamur'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

Kaymakam Cemil Aksak, Belediye Başkanı Mehmet Türe ve Garnizon Komutanı Hava Albay Ekrem Kesikbaş, törene katılan vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutladı.

Milli Eğitim Müdürü Aziz Dağıstan, törende, "Cumhuriyetimiz sizden ayrım yapmadan kucaklaşmanızı istiyor. Bu birlik ve beraberlik önce barış ve kardeşliği, sonra da başarıyı getirecektir. Atatürk'ün 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' düsturuna sahip çıkınız" dedi.

Törende, çeşitli yarışmalarda dereceye giren okul ve öğrencilere ödülleri verildi.

Bando eşliğinde tören geçişinin ardından okulların halk oyunu ve jimnastik gösterileriyle tören sona erdi.

Reklam
Reklam

-Bozyazı-

Bozyazı'daki kutlamalara Kaymakamı Kamil Sağlam, Belediye Başkanı Mehmet Ballı, Cumhuriyet Başsavcısı Yasin Kanar, Garnizon Komutanı Mustafa Yılmaz, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Cumhuriyet Meydanındaki tören sonrası Kaymakam Sağlam, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolasıyla makamında kutlamaları kabul etti.

Gürsel Kavun Stado'ndaki törende konuşan İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Hasan Doğan, Cumhuriyetin geleceğini gençlere ve yarının sahipleri çocuklara emanet edecek kadar çocuklara ve gençlere güvenen Atatürk'ün onlara bir de bayram armağan ettiğini belirerek, "Bugün de bizlere düşen görev, hem atamızın emanetlerinin sahibi olduğumuzu göstermek, hem de Atamızın aziz hatırasını en yoğun ve güzel biçim de yad etmek olmalıdır" diye konuştu,

Resmi geçit töreni ve yapılan gösterilerin ardından okullar arasında gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere madalyaları Kaymakam Sağlam tarafından verildi.

Reklam
Reklam

-Gülnar-

Gülnar Lisesi Okulu bahçesinde gerçekleştirilen törende, İlçe Kaymakamı Tekin Dündar ve Belediye Başkanı Ahmet Günel, vatandaşların ve öğrencilerin bayramlarını kutladı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Gazi Kırlangıç'ın konuşmasının ardından Cumhuriyet Yatılı Bölge Okulu İzci gurubu öğretmeni Yılmaz Özer'in çalıştırdığı öğrenciler, "Kabak Hikayesi" adlı oyunu sergiledi.

Gösterilerin sunulduğu etkinlikte yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

-Taşucu-

Silifke İlçesi'ne bağlı Taşucu beldesindeki tören Festival Alanı'nda gerçekleştirildi.

Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş'ın konuşma yaptığı etkinlikte, öğrenciler şiir ve kompozisyonlar okudu. Ardından da okulların hazırladığı çeşitli gösteriler sunuldu.

Tören, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: