23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 98. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Alınan erken seçim kararı sonrası 23 Nisan'da da mesai yapacak olan siyasetçileri Ankara'da hareketli bir gün bekliyor. Başkent'te düzenlenecek törenlerin ardından Meclis, çalışmalarına devam ederek kanun tasarı ve teklifleri ile komisyonlardan gelen işleri görüşecek.
DEVLET ERKÂNI ANITKABİR'E ÇIKTI
TBMM Başkanvekili başkanlığındaki devlet erkanı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Baramı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir'de düzenlenen törene, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başbakan yardımcıları, bakanlar, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekilleri de katıldı. Törende parti temsilcileriyle birllikte Meclis'teki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.
MECLİS BAŞKANI KUTLAMALARI KABUL EDECEK
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM'nin açılışının 98. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlamaları kabul edecek. Meclis'teki kutlamaların ardından Kahraman'ın kısa bir açıklama yapması bekleniyor. Saat 19:00'da ise 23 Nisan özel resepsiyonu düzenlenecek.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN 23 NİSAN MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayınladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Türkiye Büyük Millet Meclisinin 98. kuruluş yıldönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en samimi duygularımla kutluyorum. 23 Nisan 1920, her yaştan ferdiyle vatanı, bayrağı, ezanı ve özgürlüğü için yılmadan mücadele eden aziz milletimizin yeniden dirilişinin ve şahlanışının timsalidir. Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" şiarıyla Meclis'in kurulması, tam bağımsızlık hususunda azim ve kararlılığımızın tüm dünyaya ilanı anlamına gelmiştir. İstiklal mücadelemizde eşsiz bir kahramanlık destanı yazan aziz milletimizin, iradesini hayata geçirme yolunda sergilediği azim, başka milletlerin bağımsızlık mücadelelerine de ilham kaynağı olmuştur. Milli iradenin tecelligahı Türkiye Büyük Millet Meclisi, kurulduğu günden bu yana geçen 98 yılda, vatandaşlarımızın huzur, refah ve barış içinde yaşaması, ülkemizin daha müreffeh hale gelmesi için ilk günkü heyecan ve kararlılıkla çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.
BAŞBAKANLIK'TA SON 23 NİSAN
Başbakanlık personelinin çocukları, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay'ın katılımıyla düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı şöleninde bir araya geldi.
Mesajında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan çocukların sevincini ve heyecanını paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Yıldırım, cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bütün dünya çocuklarına armağan edilen bugünün, bütün insanlığın hasretini çektiği dünya barışına vesile olmasını diledi.
Yıldırım, mesajında şunları kaydetti:
"Dünya çocuklarıyla birlikte kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, milletimizin sizlere verdiği değerin en güzel ifadesidir. Sizler ülkemizin bugünü, geleceği, biricik umudusunuz. Türkiye'yi aydınlık yarınlara sizler taşıyacaksınız. İmza atacağınız başarılarla ülkemizin hedeflerine ulaşmasında sizler belirleyici olacaksınız. Sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir hayat yaşamanız en büyük temennimizdir. Hükümet olarak bütün çabalarımız bu istikamette yürüttüğünüzü bilmenizi isterim. Her hizmetimiz siz çocuklarımız içindir. Hepinizi çok seviyor ve sizlere çok güveniyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınınız tebrik ediyor. sizleri sevgiyle kucaklıyor ve gözlerinizden öpüyorum."
BAKAN YILMAZ: EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ EĞİTİMDİR
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın çocuklara armağan edilmiş ilk ve tek bayram olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 98. yıl dönümünü ve ülkenin ve tüm dünya çocuklarının bayramını en içten dilekleri ile kutladı.
Türk Milleti'nin iradesinin, kararlarının ve sesinin yegane temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Türk milletinin varlığı ve kaderi üzerindeki hakimiyetini resmen ilan ettiği günün yıl dönümü olduğunu belirten Yılmaz, hakimiyetin kayıtsız şartsız millete verildiği bu anlamlı günün milletçe büyük bir gururla, şanla, şerefle kutlandığını bildirdi.
Milli iradeyi temsil eden Gazi Meclis'in, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, İstiklal Harbi'ne yön verdiğini, milletin kurtuluş mücadelesini yönettiğini, birlik ve beraberliğin timsali olduğunu vurgulayan Yılmaz, mesajında şunları kaydetti:
"Milli kültürümüzü ve değerlerimizi yaşatmanın en temel yolu eğitimdir. Geleceğimizi inşa etme yolunda en büyük gücümüz de eğitimdir. Gelecek nesillerimize binlerce yıllık tarihimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi aktarmak öncelikli görevlerimizdendir. Sorumluluğumuzun bilincinde olarak evlatlarımızı milli ve manevi değerlerine bağlı, evrensel değerlere açık, çağına yön verecek bilgi ve beceriye sahip, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller olarak yetiştirmek için var gücümüzle çalışıyor ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz."
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Meclisin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Kurucu Meclis'in tüm değerli üyelerini, Kurtuluş Savaşı'nda mücadele vermiş kahramanları, gazileri, ebediyete irtihal etmiş aziz şehitleri şükran, minnet ve rahmetle andığını ifade etti.
23 NİSAN NE ZAMAN ÇOCUK BAYRAMI OLDU
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Büyük Millet Meclisinin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmaya başladı.
23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1337 (23 Nisan 1921) yılında kabul edildi, kanun 2 Mayıs 1337'de (2 Mayıs 1921) ise Ceridei Resmiye'de (Resmi Gazete) yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır.", ikinci maddesinde ise "Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur." ifadesi yer alıyor.
Atatürk, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan Bayramı'nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.
23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam edildi.
Kanunun ikinci maddesinin B fıkrasında, "Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü" ifadesi yer aldı.
TÜRKİYE'DEN DÜNYA ÇOCUKLARINA ARMAĞAN
1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da, 20 Nisan 1983'te yapılan değişiklikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı'nın adı, "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak değiştirildi.
1979 yılında ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınılan bu milli bayramda, dünyanın bir çok ülkesinden çocuklar Türkiye'ye gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke.
Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurt içinde ve yurt dışındaki temsilciliklerde, bütün kurumlarda ve okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğin kenetlenmiş ruhunu temsil ediyor.