233 bin kişiye 1 adli tıp uzmanı

Erzurum - Türkiye'de, 233 bin kişiye bir adli tıp uzmanı düştüğü, bu alanda yaşanan eleman sıkıntısının yargı sürecinin de gecikmesine neden olduğu bildirildi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, tıp fakültesi mezunlarının ekonomik kaygıları nedeniyle adli tıp uzmanlığına ilgi göstermediğini söyledi.

Türkiye'de nüfusun 70 milyon olmasına rağmen toplam 300 adli tıp uzmanı bulunduğuna dikkati çeken Kök, adli tıp uzmanı sıkıntısı nedeniyle yaşanan iş
yoğunluğunun yargıyı olumsuz etkilediğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Hekim yetiştirmede gösterilen başarının adli tıp uzmanı yetiştirmede gösterilemediğini ifade eden Kök, "Adli tıp uzmanlığının cazip hala getirilememesi bunun en büyük sebebidir. Tıp fakültesi mezunları, ekonomik kaygılar nedeniyle adli tıp uzmanlığını tercih etmiyor" dedi.

Yaklaşık 780 bin kilometrekare alana ve 70 milyon nüfusa sahip Türkiye'de aktif halde bulunan yalnızca 300 adli tıp uzmanı bulunduğu göz önünde bulundurulduğunda bu durumun daha uzun yıllar daha devam edeceğini kaydeden Kök, "Adli tıp uzmanı olmadığı için 1961'de çıkarılan Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkındaki Kanun gereği, sağlık ocağı hekimleri sağlık ocağı bölgesindeki adli hekimlik hizmetini yerine getirmek zorundadır. Ancak, bu görev nitelikli şekilde yerine getirilmemektedir. Bu durum, yargıda yanılmalara neden olacaktır"diye konuştu.