24-36 Ayda Bebeklerde Oyun ve Aktivite

Günümüzde gelişmiş teknoloji nedeniyle çocukların en büyük problemlerinden biri de daha bebek yaşlarda teknolojiye bağımlı olarak yetişmeleridir.

Tabi ki gelişmiş teknoloji ile büyümeleri ve anında bilgiye ulaşma güçleri olması faydalı olabilir. Fakat bunun bir sınırı olmalı ve çocuklar tabletlere, telefonlara ya da televizyonlara bağımlı şekilde yetişmemelidir. Artık söylenenleri ve gördüklerini algılayan çocuğunuzun, televizyon karşısında saatlerce oturması ne fiziksel sağlığı ne de zihinsel gelişimi için iyi değildir. Küçük yaşlarda tablet ya da telefon gibi elektronik aletlerle çok iç içe büyümesi onun için zararlıdır. Radyasyon gibi etkileriyle beraber çocuğunuzun zihinsel gelişimi de doğru kullanılmazsa kötü etkileyebilir. Bunların hepsi sizin kontrolünüzde sınırlı sürelerle kullanılmasına izin verilmelidir.

Reklam
Reklam

Teknolojik aletler yerine fiziksel hareket içeren, koordinasyon yeteneklerini geliştiren oyunlar tercih edilmelidir. Bunu önceden ona söylemeniz de çok önemlidir. Bugünlük bu kadar yeterli yarın tekrar oynayabilirsin ya da bugünlük son kez, burada bitiriyoruz gibi uyarılarda bulunmak hem sınırlarını bilmesine hem de size güven duymasına yarayacaktır. Artık çocuğunuza oyun hamuru ile oynaması için izin verebilirsiniz. Bu yaratıcılığını geliştirmede ona yardımcı olacaktır. Artık çocuğunuz biraz daha karmaşık oyuncaklarla oynayabilir.

Bu dönemde ve daha öncesinde müzik ile ilgili bir oyuncak almanız onun bu konu ile ilgilenmesine ve ileride kendini geliştirmesine olanak sağlayabilir. Ona renkli kalemler ve boyama araç gereçleri alarak resim yapmaya teşvik edebilirsiniz. Hatta sizin de onunla oturup biraz eğlenmeye ihtiyacınız olabilir, kim bilir. Ebeveynlerle beraber yapılan etkinlikler her zaman daha etkili sonuçlar verir. Çocuğunuzu mümkün olduğunca hayal gücünü geliştirme konusunda destekleyin ve oyun oynadığı zamanlar yanında olup mümkünse siz de oyuna katılın. Özgüvenin gelişmesi adına bir şeyleri başardığını görmek ona mutluluk verecektir. Çocuğunuzu mümkün olduğunca teşvik edin ve takdir etmekten de çekinmeyin. Dışarıdan oyuncak almak istemiyorsanız yaratıcılığınızı kullanarak beraber oyuncaklar yapabilirsiniz. Ayrıca ev işleri gibi konularda çocuğunuzun size yardımcı olmasına izin vermek onda başarı duygusu uyandıracaktır, bu nedenle bırakın işin bir ucundan da o tutsun.

Reklam
Reklam

2 yaşından itibaren bebeklerle eğlenceli oyunlar oynamak onların kavrama yeteneklerini geliştirmesini sağlar. İşte bunlardan bir tanesi! Dayanıklı bir ipe ve ipe geçirmek için şekilli bir makarnaya ihtiyacınız olacak, Penne gibi. Bu aktivite için çocuğunuzun biraz hünerli olması gerektiğini hatırlatalım. Çocuk sandalyesinde otururken veya yerdeyken makarna şekillerini ipe geçirmesi için ona yardımcı olabilirsiniz. Sabırlı olun, buna hemen alışkanlık kazanmasını beklemeyin. Makarna şekillerini dizerken heyecanlı bir şekilde alkışlar ve onu teşvik ederseniz yaptığı şeyden ve denemekten zevk alacaktır. Şekilli makarnaları kullanmanın güzel yanı ise yendiklerinde herhangi bir sorun teşkil etmemesidir. Eğer ufaklığınız henüz bu oyun için hazır değilse merak etmeyin, şekilleri dizdikten sonra ipi düğümleyin ve bırakın yeni oyuncağıyla oynasın!