"24 Metre" Yasağı Küçük Balıkçıya Yaradı

Türk karasularında avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasının, endüstriyel balıkçılığa hayat veren gırgır avcılığını olumsuz etkilediği ancak balığın bol

Türk karasularında avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasının, endüstriyel balıkçılığa hayat veren gırgır avcılığını olumsuz etkilediği ancak balığın bol olduğu daha sığ sularda avlanan küçük balıkçıların yüzünü güldürdüğü bildirildi.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçıların 1 Eylül'de balık avı yasağının sona ermesiyle sezona başladığını anımsattı.

Türk balıkçılığının yüzde 70'ini temsil eden gırgır, trol, orta su balıkçılığı ve küçük balıkçılara yönelik, 18 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile çeşitli kararlar alındığını dile getiren Mutlu, kararlar çerçevesinde özellikle endüstriyel balıkçılığa hayat veren gırgır avcılığının Türk karasularında 24 metre derinlikle sınırlandırıldığını, bunun da endüstriyel balıkçılıkla uğraşan kesimi etkilediğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Bu sezon balık miktarının iyi olduğunu belirten Mutlu, "Balık avı fena değil ama bölge bölge balık var" dedi.

Balık miktarının özellikle Karadeniz'in doğusunda fazla olduğuna işaret eden Mutlu, "Samsun'dan Rize'ye kadar olan alandaki balık önceki yıllara göre fena değil ama bu durum yer yer değişiyor. Örneğin Hopa tarafında pek balık yok" diye konuştu.

Mutlu, bu mevsimde palamut avının yapıldığını ve denizdeki palamut miktarının iyi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu mevsimde palamut, çinekop ve istavrit gibi balıklar olur. Şu sıralar en çok palamut avlıyoruz. Bölge bölge bol palamut var. Ama balık avı da bir şans işi aslında. 100 tekneden bir kısmı zaman zaman iyi balık yakalıyor, o da onun şansı. Herkes her zaman yeterince balık avlayamıyor. Bu mevsimde çinekop da olur. Doğu Karadeniz'de de yakalanan tonlarca balık arasında çinekop çıkabilir ama miktarı azdır. Balıkçı esnafını fazla tatmin etmez. Hatta bir çok balıkçı yakaladığı palamudu pazara dahi getirmez, evine götürür. O nedenle gırgır avı yapan büyük balıkçılar palamudun peşinde koşuyor."

Reklam
Reklam

Mutlu, daha önce 18 metre ile sınırlanan avlanma derinliğinin bu sezon yayımlanan bir tebliğ ile 24 metreye çıkartıldığını ifade ederek, gırgır avcılarını kapsayan bu yasağa uymayanlara ağır cezalar verildiğini söyledi.

24 metre derinlikte avlanma yasağı sebebiyle ağını toplamış, av yapmayan ancak akıntı nedeniyle 24 metre sınırını geçen gırgır avcılarına dahi cezalar verildiğini vurgulayan Mutlu, bu nedenle gırgır avcılarının kıyıya yanaşamadığını ifade etti.

Balığın ise daha iyi beslenebildiği ve barınabildiği için kıyıda bol olduğunu söyleyen Mutlu, "Yeni sezonda balık miktarı fena değil. Ama özellikle 24 metre yasağı nedeniyle gırgır avcılarının kıyıya yanaşamaması küçük balıkçımıza yaradı. Çünkü küçük balıkçı balığın daha bol olduğu kıyıda avlanabiliyor" dedi.

Küçük balıkçı esnafının durumundan memnuniyet duyduklarını belirten Mutlu, "24 metre yasağının şartları bence ağır. Biz balığı bir seferde avlayıp denizi kurutmak istemiyoruz. Ama geçimini bu işten sağlayan insanların da düşünülmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

-Hamsi bu yıl bol olacak-

Ahmet Mutlu, havaların sıcak gittiğine belirterek, bu nedenle göç eden bir balık olan palamudun da bölgeden daha geç gideceğini umduklarını ifade etti.

Bu durumun bu yıl vatandaşın bol palamut yiyeceğinin işareti olduğunu söyleyen Mutlu, "Yaklaşık 1 ay sonra hamsi sezonu da başlar. Göstergeler iyi durumda. İnşallah bu yıl hamsi de bol olacak" dedi.

Pazardaki istavrit miktarının az olduğunu dile getiren Mutlu, "Çünkü istavrit kıyıda bulunuyor. Gırgırlar da kıyıda avlanamadığı için istavrit pazarda az" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: