24 Temmuz Basın Bayramı

Ondokuz Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Temiz, “Yapılan yeni düzenlemelerle basın özgür olmaktan çıkmış, meslektaşlarımız...

Ondokuz Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Temiz, “Yapılan yeni düzenlemelerle basın özgür olmaktan çıkmış, meslektaşlarımız haber yazmaktan, eleştiri yapmaktan çekinir hale gelmiştir” dedi.

24 Temmuz 1908'de gazetecilerin onurlu direnişi sonucunda kısmen de olsa kalkan sansürün, aradan 104 yıl geçmesine rağmen halen daha etkin şekilde uygulanmaya çalışıldığını ifade eden Cemiyet Başkanı İsmail Temiz, "Her iktidar döneminde olduğu üzere günümüzde de mevcut iktidar kendi istediği düzeni kurabilmek adına genelden yerele olacak şekilde yandaş basınını kurarak, muhalif gazetecileri susturmak adına yargısal sansür uygulama yoluna gitmektedir. İktidar bu haliyle; eleştirilmeden, yıpratılmadan her istediğine onay veren gazetecilerin kalemiyle maalesef ülkeyi sil baştan dizayn etme gayretindedir. Yeni anayasa ile birlikte özgürlüklerin arttırılması yönünde çalışma yapılırken, basın özgürlüğünün sınırlandırılması yönünde öneriler gündeme getirilmesini esefle izliyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin ekonomik açıdan 17. sırada olmasına rağmen, basın özgürlüğü noktasında 148. sırada olduğunu hatırlatan İsmail Temiz, "Yeni hazırlanan yasalarla basın özgürlüğü noktasındaki sıralamamız; 3. dünya ülkeleri ile aynı sıralarda yer alacaktır. İktidar bir an önce yanlışlarından vazgeçerek basın özgürlüğünü genişletmelidir. Meslektaşlarımız düşüncesinden, söylemlerinden ve yazdıklarından yargılanarak cezalandırılmamalıdır. 24 Temmuz’un bayram havasında kutlanabilmesi için, sosyal ve ekonomik haklarımızın geri verilerek, basın özgürlüğünde de dünya ülkeleri ile yarışır olmamız gerekmektedir. Bu nedenle bizler 24 Temmuz’u bir bayram değil, Gazeteciler Günü olarak kutlamaktayız. Düşüncenin hür olduğu, eleştirinin makul karşılandığı, haber alma ve verme hakkının en temel haklardan biri olduğunun herkes tarafından benimsendiği bir toplumda, bu mesleği yapanların gerçek değerinin anlaşıldığı 24 Temmuzların, gerçek anlamda bir basın bayramı olarak kutlanabileceğini belirterek tüm meslektaşlarımızın gazeteciler gününü, gazeteciler bayramı olduğunu görmek temennisiyle kutluyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: