25. Dönem Tis Görüşmeleri Olumsuz Sonuçlandı

Zonguldak’ta Genel Maden İşçileri Sendikası grev kararı aldı. Toplu iş sözleşmelerinin masada kalmasının ardından...

Zonguldak’ta Genel Maden İşçileri Sendikası grev kararı aldı. Toplu iş sözleşmelerinin masada kalmasının ardından maden işçisi her an greve çıkabilir.

25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama (MTA) iş yerlerinde çalışan 11 bin işçiyi ilgilendiren arabuluculuk dönemi tamamlandı. Sendikaların hükümetle yaptığı görüşmede ücret konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı.

Grev uygulama tarihi için 60 günlük yasal süreç başladı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) toplu iş sözleşmelerinde önümüzdeki günlerde yine anlaşmaya varamadığı takdirde grev kararı uygulanacak.

Reklam
Reklam

“İŞİN ZORLUĞU, DÜŞÜK ÜCRET BİZİ BU NOKTAYA TAŞIDI”

Öte yandan, İHA’ya konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 25. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerini anlattı. Hükümetle anlaşmaya varılmaması üzerine grev kararını aldıklarını söyleyen Alabaş, işin zorluğuna rağmen ücret konusunda anlaşılamadığını belirtti.

TİS görüşmelerinin masa başında çözüme kavuşturulması temennisinde bulunan Alabaş, “01 Ocak 2013 -31 Aralık 2014 dönemini kapsayan 25. Dönem toplu sözleşmemizle ilgili TTK ve MTA işyerlerinde çalışan 11 bin işçimizi ilgilendiren arabuluculuk dönemini tamamladık. Yapılan görüşmelerde gerek işveren sendikasıyla gerek hükümetle yaptığımız görüşmelerde özellikle ücret konularında anlaşma sağlanamadı. Kamu-İş ile yapılan görüşmelerde hükümet ile yapılan görüşmelerde de bizim ve kamu koordinasyon kurulunun yapmış olduğu ücret teklifine yanaşır bir teklif ile gelmedikleri için dün itibariyle grev kararı aldık. Grev uygulama tarihiyle ilgili kararımızı da önümüzdeki günlerde teşkilatımızla birlikte vereceğiz. Bizim dileğimiz toplu sözleşmelerin masa başında sonuçlandırılması ama yer altında çalışma şartlarının zorluğu, gerekse düşük ücretle çalışma zorluğu, arkadaşlarımızın da zor şartlarda çalışıyor olması bizim ücret teklifimize yanaşır bir ücret teklifiyle gelinmemiş olması bizi bu noktaya taşıdı. Dileğimiz, temennimiz; toplu sözleşmenin masa başında çözüme kavuşturulması, masa başında çözüme kavuşturulamıyorsa da sendika olarak, maden işçileri olarak geçmişte olduğu gibi üretimden gelen gücünü kullanmaktan da çekinmeyecektir. Ben yaşanacak bu sürecin her iki taraf açısından da hayırla bitecek bir süreç olması temennisinde bulunuyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Hükümet ile sendikalar 60 günlük süreçte anlaşamadığı takdirde maden işçileri greve çıkacak. Kara elmasın başkenti Zonguldak’ta ise üretim duracak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: