25 Kasım'da 'Kadına şiddete hayır' yürüyüşleri düzenlendi

Bugün yani 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü. Türkiye'de kadına karşı şiddetin had safhaya ulaştığı şu dönemlerde son 5 yılda öldürülen kadın sayısı ise 1134...

1999 yılında kadına şiddete karşı toplumda farkındalık yaratma günü olarak ilan edilen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dünyada olduğu kadar ülkemizde de anılıyor. Sadece 3. dünya ülkelerinde değil, dünyanın her yerinde kadınların maruz kaldığı şiddet giderek artıyor. Türkiye'de her yaştan kadınlar babaları, kardeşleri, eşleri, sevgilileri ve hatta hiç tanımadıkları erkekler tarafından dövülüyor, yaralanıyor, canice öldürülüyor. Biz de her yıl farkındalığı arttırmak için kutlanan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün kutlanma amacını ve tarihini sizler için hazırladık.

Reklam
Reklam

5 YILDA 1134 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Dün yayına giren 'Kadın Cinayetleri' sitesi her gün gazetelerde okuduğumuz ama çoğu zaman unuttuğumuz bu korkunç haberler üzerinden oluşturulmuş bir harita. Sitede 2010-2015 yılları arasında medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin bir derlemesi yer alıyor.
Ceyda Ulukaya tarafından, bianet.org'un her ay yayınladığı Erkek Şiddeti Çetelesi temel alınarak hazırlanan haritaya göre, söz konusu tarihler arasında medyaya yansımış kadın cinayeti sayısı tam 1134.

KATİLİ TANIYORUZ, ONLAR DA TANIYOR

Öldürülenler arasında daha 1 yaşını doldurmamış kız çocukları da var (failleri babaları), 84 yaşında bir kadın da (faili tanıdığı bir erkek). En çok öldürülenler ise 26-40 yaş grubundaki kadınlar.
Bahaneler arasında "erkeğin hizmet beklentisi" de var, namus ve töre de, kıskançlık da... Faillerin yüzde 43,5'i öldürülen kadınların kocaları, yüzde 10,1'i erkek arkadaşları. Cinayetler sonucunda faillerin 666'sı yakalanmış, 158'i teslim olmuş, 187'si intihar etmiş, 47'si intihar girişiminde bulunmuş, 7'si ise ölmüş. 69 failin başına ne geldiği ise maalesef hâlâ bilinmiyor.

Reklam
Reklam

ÜLKEMİZDE KADINA ŞİDDETE HAYIR FARKINDALIĞI İÇİN DÜZENLENEN ETKİNLİKLER

Adana merkez Yüreğir İlçe Belediyesi'nde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle nikahları kıyılan 20 çifttten damatlar, 'Mutlu bir yuva için kadına şiddete hayır' sözleşmesi imzaladı.

Yüreğir Belediye Başkanı AK Partili Mahmut Çelikcan'ın da katıldığı törende 20 çiftin nikahları kıyıldı. Nikahların kıyılmasının ardından damatlar ve gelinlere 'Hastalıkta ve sağlıkta, iyi günde ve kötü günde, eşime şiddet uygulamayacağıma söz veriyorum' yazılı sözleşme imzaladılar. Bir kişinin şahit olarak imza attığı belgeye onaylayan Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, dünyanın her bölgesinde şiddet sonucu hayatını kaybeden, yaralanan veya sakat kalan kadınların bulunduğunu belirterek, "Kadına şiddeti hepimiz kınıyoruz. Kadınlarımızın şiddet görmemesi için her türlü tedbirin alınması hepimizin görevidir. Böyle önemli günlerde topluma yön veren kurumların ve kanaat önderlerinin üzerine düşen görevlerinden biri de farkındalık oluşturmaktır. Böylelikle kadına yönelik şiddetin toplum içinde normalleşmesini engelleyebiliriz. Biz inanıyoruz ki, temeli böyle atılan yuvalar, yeni bireyler büyüdükçe insanlarımızı olumlu yönde değiştirebileceğimizi düşünüyorum. Bu anlamlı günde hazırlanan bu sözleşmeye imza atan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum ve bir ömür boyu mutluluklar diliyorum"dedi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' dolayısıyla nikahları kıyılan çiftler Başkan Çelikcan'la birlikte düğün pastasını kesti.

Reklam
Reklam

KADINA ŞİDDETE HAYIR

Yüreğir Belediyesi'nin kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak için uyguladığı sözleşmede şöyle yazıyor:
"Ailemizin temelini atarken; çıkacak sorunlarımızı, sevgi dilini kullanarak çözüm yolları geliştireceğime, çocuklarımızın iyi yetişmesi için evimizin sıcak, sevimli ve mutlu eden bir ortam olmasını sağlayacağıma, ortak ideallerimizi ömür boyu sevgi, saygı ve güvene dayalı birlikte yaşamı hedefleyeceğime, hastalıkta, iyi günde ve kötü günde eşime asla ve asla şiddet uygulamayacağıma namusum ve şerefim üzerine söz veriyorum."

ERZURUM'DA KADINA ŞİDDETE HAYIR YÜRÜYÜŞÜ

Erzurum’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında “Kadına Şiddete Hayır” yürüyüşü yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında Erzurum İl Müdürlüğü tarafından organize edilen programla yürüyüş yapıldı. Havuz başından başlayan yürüyüş Yakutiye Kent meydanında sona erdi. Yürüyüşte kadınlar dövizler açarak, slogan attı.

Reklam
Reklam

Daha sonra Yakutiye Kent meydanında çadır kurularak, çadır içerisi ve dış mekanları kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda bakanlık tarafından hazırlanan görsellerle donatıldı.,

Erzurum’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında “Kadına Şiddete Hayır” yürüyüşü yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında Erzurum İl Müdürlüğü tarafından organize edilen programla yürüyüş yapıldı. Havuz başından başlayan yürüyüş Yakutiye Kent meydanında sona erdi. Yürüyüşte kadınlar dövizler açarak, slogan attı.

Daha sonra Yakutiye Kent meydanında çadır kurularak, çadır içerisi ve dış mekanları kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda bakanlık tarafından hazırlanan görsellerle donatıldı.Erzurum’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında “Kadına Şiddete Hayır” yürüyüşü yapıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında Erzurum İl Müdürlüğü tarafından organize edilen programla yürüyüş yapıldı. Havuz başından başlayan yürüyüş Yakutiye Kent meydanında sona erdi. Yürüyüşte kadınlar dövizler açarak, slogan attı.
Daha sonra Yakutiye Kent meydanında çadır kurularak, çadır içerisi ve dış mekanları kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda bakanlık tarafından hazırlanan görsellerle donatıldı.

Reklam
Reklam

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü (İngilizce: International Day for the Elimination of Violence against Women), 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür.BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti.

NEDEN 25 KASIM?

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo'nun: "Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler" şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra tecavüz edilerek vahşice öldürüldüler.