ABD'den sonra dünyada en fazla televizyon izlenen ülke olan Türkiye'de, 2.5 milyon kişi sabaha kadar televizyon izliyor.
RTÜK tarafından düzenlenen ‘Türkiye'deki İzleyici ve Dinleyici Ölçümleri" konulu panelde konuşan Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan, ABD'de 1994 yılında yüzde 38 olan tek başına televizyon izleme oranının 2004 yılında yüzde 46'ya çıktığına işaret ederek, Türkiye'de de buna benzer bir durum yaşandığını söyledi.
-"EVLERİN YÜZDE 46.7'SİNDE 1'DEN FAZLA TV VAR"-
RTÜK'ün belirlemelerine göre, Türkiye'de hane başına düşen televizyon sayısının giderek arttığına işaret eden Çelikcan, evlerin yüzde 46.7'sinde birden fazla televizyon bulunduğu, 3 ve üçten fazla televizyon bulunan hanelerin oranının ise yüzde 11'e ulaştığını kaydetti.
Türkiye'deki gençlerin televizyonu yalnız izlemeyi giderek daha çok tercih ettiğine dikkat çeken Çelikcan, gençlerin yüzde 48.5'inin tek başına televizyon seyrettiğini dile getirdi.
-"SABAH 2-7 ARASINDA 2.5 MİLYON KİŞİ EKRAN BAŞINDA"
Çelikcan, televizyonun artık "prime-time" dışında da çok izlendiğini belirterek, "Sabah 2 ile 7 arasında, yani en televizyon izlenmeyen zamanda bile 2.5 milyon insan ekran karşısına geçiyor. Bu rakam 19-24 arasında 20.6 milyona, 21-22 arasında ise 27 milyona ulaşıyor" dedi.
-"MEDYA ARACILIĞI İLE MESAJ VERMEK ZORLAŞIYOR"-
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, televizyon izleyicilerinin yüzde 75'inin aynı anda internet veya cep telefonu kullandığını, müzik dinlediğini ya da kitap okuduğunu ifade eden Çelikcan, "TIME dergisi bile bu durumu kapak yaptı. Özellikle yeni kuşağın aynı anda birden fazla medya aracını kullanması, reyting ölçümlerinin doğru yapılmasını engelliyor. Bu alanda ölçüm yapmak ya da medya aracılığı ile mesaj vermek giderek zorlaşıyor" diye konuştu. ANKA