25 milyon TL’nin mirasçılarını arıyor

Garanti Emeklilik, hayat poliçesi satın alan ve vefat ettiği için ödeme yapamadığı 3.900 müşterinin mirasçılarına ödeme yapmak için ulaşmaya çalışıyor.

Şirketin Genel Müdürü Cemal Onaran, “Müşterinin her zaman yanında olmak istiyoruz” dedi.

Garanti Emeklilik, hayat sigortası poliçesi satın alan ve vefat etmiş müşterilerinin mirasçılarına ödeme yapmak için tek tek arıyor. Garanti Emeklilik’ten hayat sigortası poliçesi satın alan ve hayatını kaybeden 3.900 kişinin 25 milyon TL’lik hasar dosyası bulunuyor.
Garanti Emeklilik’in yeni Genel Müdürü Cemal Onaran, sigorta poliçelerinin kötü günler için alındığını, bu amaçla böyle bir uygulama yaptıklarını belirterek, “Hayat sigortası yaptıran çoğu kişi bunu yakınlarına söylemiyor. Vefat ettiğinde de mirasçının haberi yoksa, o para şirkete kalıyor. Müşterinin her zaman yanında olmak istiyoruz. Ayrıca, hayat sigortalarının önemli olduğunu müşterilerimize hatırlatmak istiyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

‘Hayat sigortası masraf değil’
Garanti Emeklilik, Kimlik Paylaşım Sistemi’yle vefat eden müşterilerinin bilgilerine ulaşarak, mirasçılarına ulaşmaya çalışıyor. Bireysel emeklilik sisteminin faaliyete geçmesiyle hayat sigortalarının ikinci planda kaldığını belirten Onaran, kişilerin arabalarına kasko poliçesi yaptırmayı ihmal etmediğini, ancak kendileriyle ilgili durumlar için kadercilik yaptıklarını söyledi. Onaran, “Hayat sigortaları ‘masraf kalemi’ değil. Bunu anlatmak istiyoruz” dedi.

İşsizlik ürününe ilgi sürüyor
Özellikle 2008 krizinde uygulanmaya başlayan işsizlik poliçesine ilgi sürüyor. Garanti Emeklilik, bu yılın ilk 10 ayında 63.2 milyon TL’lik işsizlik poliçesi üretimi gerçekleştirdi. Şirketin toplam 808 bin 577 adet işsizlik poliçesi var. Toplam üretim ise 340 milyon TL’ye ulaştı.

‘Bireyselde yeni bir sayfa açılıyor’

2003 yılında faaliyete başlayan bireysel emeklilik sisteminin her yıl yaklaşık yüzde 15 büyüdüğünü ifade eden Cemal Onaran, sektördeki katılımcı sayısının 3 milyonu, fon büyüklüğünün ise 19.3 milyar TL’yi aştığını söyledi. 1 Ocak 2013 itibariyle bireysel emeklilik sisteminde yeni bir sayfa açılacağını anlatan Onaran şunları söyledi:
“Sektörün önünü açacak düzenlemeler yapıldı. Sisteme giren herkese yüzde 25 devlet katkısı ödenecek. Mevduat faizlerinin yüzde 7, bono faizinin yüzde 6 olduğu bir ortamda bireysel emeklilik fonları iyi bir getiri imkanı sunuyor. Sisteme girişte yüzde 25 kazançla başlanıyor. İkinci önemli düzenleme de fon kesintileri ile ilgili yapıldı. Buna göre, azami yüzde 8 olarak uygulanan yönetim gider kesintisi yüzde 2’ye, yıllık yüzde 3.65 olarak uygulanan fon işletim gideri de en yüksek yüzde 2.28 olarak belirlendi. Bunlar katılımcının getirisini artıracak.”
Emeklilik fonlarının bu yıl yaklaşık yüzde 14 prim yaptığını belirten Onaran, 450 yatırım fonunun 173’ünün bireysel emeklilik fonu olduğunu söyledi. Onaran, “Emeklilik fonlarının 14’ü yüzde 40’ın üzerinde getiri sağladı. Garanti Emeklilik’in 6 fonunun da getirisi yüzde 20’nin üzerinde” dedi.
Yeni düzenlemelerin sektöre ivme kazandırmasının yanı sıra asıl amacın Türkiye’de yüzde 12’lere gerileren tasarraf oranlarını artırmak olduğunu belirten Onaran, “Tasarrufların GSMH’ya oranı Rusya’da yüzde 29, Meksika’da yüzde 34, Çin’de yüzde 50 seviyelerinde. Bireysel emeklilik, ekonominin en yumaşak karnı olan tasarruf açığına çare olacak” diye konuştu.

Reklam
Reklam

‘Devlet katkısı’ ağırlıkla kamu borçlanma aracında

1 Ocak itibariyle bireysel emeklilik üyelerinin hesaplarının altında ‘devlet katkısı’nı gösteren bir hesap açılacak. Bu fonun içeriğine devlet karar verecek. Henüz taslak seviyesinde olan fon içeriğinin azami yüzde 75’nin kamu borçlanma araçlarında, azami yüzde 15’inin TL mevduat, katılım hesabı ve kira sertifikalarından, azami yüzde 10’unun ise İMKB 30 veya İMKB katılım endeksindeki hisselerden oluşması bekleniyor.