25 Nisan İngiltere basın özeti

İngiliz gazetelerinde bugün, ABD Başkanı Barack Obama'nın İngiltere'nin AB üyeliğiyle ilgili yaptığı açıklamalara dair tartışmalar ile İngiltere'deki asistan doktorların düzenleyeceği grev öne çıkıyor.

İngiliz gazetelerinde bugün, ABD Başkanı Barack Obama'nın İngiltere'nin AB üyeliğiyle ilgili yaptığı açıklamalara dair tartışmalar ile İngiltere'deki asistan doktorların düzenleyeceği grev öne çıkıyor.

Obama, geçen hafta ABD Başkanı olarak son kez İngiltere'yi ziyaret etmişti.

ABD Başkanı'nınDaily Telegraphgazetesinde, İngilizlere 'AB'de kalın' çağrısı yapan makalesi yayımlanmıştı.

Obama daha sonrayaptığı açıklamalarda da,ABD ve AB arasında müzakere edilen Transatlantilk Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasını işaret ederek, İngiltere'nin AB'de kalmaması durumunda, bunun İngiltere adına ABD-İngiltere ticari ilişkileri açısından olumsuz sonuçları olabileceğini belirtmişti.

Reklam
Reklam

Obama'nın AB açıklaması tartışılıyorAB'den ayırılınması yönündeki kampanyanın öncülerinden, Londra Belediye Başkanı Boris Johnson bugünDaily Telegraphiçin kaleme aldığı yazıda, Obama'yı İngiltere kamuoyunu etkilemeye çalışmakla eleştiriyor.

Johnson, ancak bunun ters tepeceğini, vatandaşların Obama'nın bu 'müdahalesine' tepki göstereceğini yazıyor.

Financial Times, İngiliz siyasetinde Obama'nın açıklamasıyla ilgili tepkileri toplamış.

Gazete, UKİP (İngiltere Bağımsızlık Partisi) lideri Nigel Farage'ın Obama'yı 'Londra'ya gelip bizi tehdit ediyor' sözleriyle eleştirdiğini yazıyor.

Avam Kamarası Başkanı, muhafazakâr politikacı Chris Grayling de Obama'yı sert bir dille eleştirmiş ve 'AB referandumunun İnfgiltere'nin yeniden bağımsızlığını ve ekonomisinin kontrolünü kazanmasıyla ilgili olduğunu' söylemiş.

İçişleri Bakanı Theresa May ise bir ABD Başkanı'nın ticari ilişkilerle ilgili fikirlerini açıklamasının son derece makul olduğunu belirtmiş.

Asistan doktorların greviİngiltere'de asistan doktorlar, çalışma koşullarında ve ücretlerinde yapılmak istenen değişikliklere karşı yarın greve gidiyor.

Reklam
Reklam

Grevden acil servisler de etkilenecek.

Hükümet, yeni planı kapsamında genç doktorların çalışma saatlerini uzatırken doktorlara fazla mesai ücretini ise kısıyor.

Daily Telegraphmanşetini, İngiltere Sağlık Bakanı Jeremy Hunt'ın grevle ilgili çağrısına ayırmış.

Hunt, grevin insanların hayatını tehlikeye atacağını belirtmiş ve 'vazgeçin' çağrısı yapmış.

Guardian, yapılan son bir ankete göre asistan doktorların yüzde 78.4'ünün greve katılacağını belirttiğini yazıyor.

IŞİD'e bağlı grup İsrail sınırında güç kazanıyor**Times**gazetesi, IŞİD'e bağlı bir grubun İsrail-Suriye sınırında, Golan Tepeleri yakınlarında ilerleme sağladığını yazıyor.

Habere göre göre IŞİD'e bağlılığını ilan eden Yermuk Şehitleri Tugayı adlı grup bugünlerde Suriye'de, İsrail ve Ürdün sınırındaki bölgede Batı destekli silahlı muhalif gruplarla çatışmalarda kazanım elde ediyor ve hakimiyet alanını genişletiyor.

Times, bu durumun Ürdün ve İsrail'de kaygı yarattığını yazmış.

Reklam
Reklam

Gazeteye konuşan Batılı bir diplomatik kaynak, "Bu bir sorun. Ürdün kaygılı, herkes kaygılı" demiş.

Bir İsrailli uzman ise, "Batı'ya doğru kayıyorlar ve bundan hoşlanmıyoruz. Çok kaygılıyız" diye konuşmuş.

Batı destekli gruplar ise gazeteye, IŞİD'in bölgede etkisini artırdığını belirtmiş.

Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Issam El-Reis, "Sekiz intihar bombacısı gördük. Yaşları 17 ila 20 arasındaydı. Hepsi yerel adamlar. Bununla nasıl rekabet edebilirsiniz" diyor.

Gazete, çatışmalarda bir tarafta IŞİD'e bağlı militanların diğer tarafta ise küçük gruplar ve Nusra Cephesi'yle ittifak halindeki ÖSO'nun bulunduğunu yazıyor.

Times, İsrailli yetkililerin konuyla ilgili Ürdünlü yetkililerle birlikte çalıştığını belirtiyor.

Gazete, Yair Golan adlı bir İsrailli ordu komutanının, Suriye'deki çatışmalarda yine de kendileri açısından en büyük tehdidinse İran olduğunu söylediğini aktarıyor.