25 yılda 16 bin 500 plak topladı

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş'ta bir plak koleksiyoncusu, 25 yılda 16 bin 500 adet plak biriktirdi. 15 yaşında plak biriktirmeye başlayan Orhan Boydak, her akşam 1 saatini ayırdığı plaklarına gözü gibi bakıyor.

Orhan Boydak'ın (40) plakla tanışıklığı 25 yıl öncesine dayanıyor. Bir yolculuk sırasında hafızasında kalan müziği aramaya koyulan Boydak, yakın bir arkadaşının evinde bulunan plağı dinlemesiyle adeta hayatı değişti. Babası plakçı olan arkadaşının kendisine verdiği 3 - 5 plak ile kolleksiyona başlayan Boydak, 25 yılda inanılmaz plak arşivine sahip oldu. Orhan Boydak, Zeki Müren, Barış Manço, Müzeyyen Senar, Fikret Kızılok gibi nice sanatçıların plaklarının aralarında bulunduğu 16 bin 500 adet plak topladı. Plaklarla ilişkisi sadece dinlemeyle sınırlı olmayan Boydak, kendi deyimiyle tam bir "Plak hastası".

Reklam
Reklam

Boydak, 25 yılda başta Kahramanmaraş olmak üzere köy, kasaba, çevre illlerin bit pazarlarında radyo ve gramafon tamircilerini gezerek topladığı binlerce plağa gözü gibi bakıyor. Plak koleksiyoncusu olan Orhan Boydak, 'Değer biçilmez' diyerek plaklarının hiçbirini satmıyor. Orhan Boydak plak tutkusunu unutulmaya yüz tutmuş değerlere duyulan özleme bağlıyor. Plaklarını muhafaza edip dinlediği odasında geçmişle gelecek arasında köprü kurmak istediğini belirten Boydak, "Taş plak koleksiyonum, bana bunu sağlamamda yardımcı oluyor" dedi.

Plak tutkusunun artık kendisinde hastalık olmaya başladığını ifade eden Boydak, "14 - 15 yaşlarındaydım, ortaokulu yeni bitirmiştim. O tarihten bu yana plakları biriktirmeye başladım. Bende artık hastalık olmaya başladı. Hangi şehre gitsem, plak aramaya başladım. Ne kadar arkadaşım varsa ellerinde plak varsa tembih etmeye başladım. Derken müthiş derecede masraf da başladı. Arkadaşlarım top oynardı, oyun oynardı ben ise plaklarımla uğraşırdım. Şimdi ise sadece hafta sonlarım var. Plaklarımın karşısına geçerim, onları temizlerim, yıkarım. Bazen eşimle kavga ederiz. Hanım der ki 'Beni mi çok seviyorsun, yoksa plakları mı çok seviyorsun?' Yine de bu sevdamı iyi geliştirdim şu anda da elimde iyi bir koleksiyonum var. Elimde taş plak, 33'lük plak ve 45'lik plaklarım var. Arşivimde Türk-yabancı ayrımı yapmadım. Her türlü plak var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Plakların birçoğunu İstanbul'da Unkapanı'ndan topladığını anlatan Boydak, "Kasetlerin popüler olduğu dönemde plakçıları gezdiğimde ellerinde kalan bütün plakları toplamaya başladım. Bütün dükkanları tek tek gezdim. En son plakları ben satın aldım. Her akşam eve geldiğimde en az 1 saatimi bu plakları dinlemeye ayırıyorum. Eşim biraz kıskanıyor ama çocuklarım seviyor. Onlar da bana plakları temizlemeye yardım ediyor" şeklinde konuştu.

Mersin'de yaşadığı dönemde ünlü rock müzik sanatçısı Erkin Koray'ın kendisinin iş yerini ziyaret ettiğini söyleyen Boydak, "Erkin Koray'a benim plaklardan bahsetmişler. Erkin Bey benim plaklarıma baktı, çok şaşırdı. 'Nasıl muhafaza ettin bunların hepsini?' dedi. Kendi çıkarttığı plaklara bakarken 'Şu plak bende yok' dedi. Sonra bütün plaklarını imzalayarak bana verdi" şeklinde konuştu.

En çok Barış Manço ve Esengül dinlediğini kaydeden Boydak, yabancı yerli ayrımı yapmadan plak koleksiyonu yaptığını ifade ederek, "25 yılda plak yerine altın almış olsaydım şimdi çok altınım olurdu. Ancak benim için her bir plak küçük altından daha değerli" dedi.

Reklam
Reklam

Komşuların sık sık plak dinlemeye evine geldiğini dile getiren Boydak, "Plakları bilenler bu odadan çıkmak istemiyor. Hatta bir yaşlı komşum bize her geldiğinde plakları dinler ağlardı. Benim de hoşuma giderdi. 'Plaklarımı hırsız çalar' diye hiç düşünmüyorum, çünkü plaklarımı iyi koruduğumdan eminim. Hırsızların teşebbüs edeceğini sanmıyorum, plaklarım sağlamda" diye konuştu.

Plaklarıyla ilgili çok fazla anısı olduğunu dile getiren Boydak, en ilginç anısını şöyle anlattı:
"Kızkalesi'nde 2001 yılında sel felaketi olmuştu. Her yer çamur içerisindeydi. İş yerimden dışarı çıktığımda dışarıda bir plak gördüm. Çamur içinde kalmıştı. Plağa baktığımda o tarihe kadar çok arayıp da bulamadığım Fikret Kızılok'un Kara Tren isimli plağıydı. Çok sevindim. Onu temizledim ve kolleksiyonuma kattım."