Ankara (AA)- Çevre ve Orman Bakanlığı, Türkiye'de 1983 yılından bu yana yaklaşık 47 bin orman yangını çıktığını, bu yangınlarda 296 bin hektara yakın orman alanının zarar gördüğünü bildirdi.
Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce hazırlanan, "Orman Yangınlarıyla Mücadelede Hazırlık Çalışmaları" adlı kitapçıkta, Akdeniz iklim kuşağında bulunan ülkelerde orman yangınlarının kaçınılmaz bir olgu olarak algılandığı belirtildi. Kitapçıktaki bilgilere göre, Türkiye'nin, özellikle Hatay'dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul'a kadar uzanan kıyı bandı, yangınlar açısından en riskli bölgeyi oluşturuyor. Ormanların yüzde 60'ına denk gelen 12 milyon hektarlık kısmı, yangına çok hassas bölgelerde yer alıyor.
Bu ormanların, 7 milyon 182 bin 51 hektarı yangına birinci derecede hassas, 5 milyon 91 bin 788 hektarı ise ikinci derecede hassas bölgelerde bulunuyor. Son 10 yılda çıkan orman yangınlarının yüzde 93'ü ihmal, dikkatsizlik ve kaza sonucu, yüzde 7'si ise yıldırım nedeniyle çıktı.Yangınlarla hızlı ve etkin mücadele için ormanların içerisine son 5 yılda 350 havuz ve gölet yapıldı. Bu yıl programında yer alan 300 havuz, gölet ve su toplama çukuru yapımı ise devam ediyor. Türkiye'de 1983 yılından bu yana yaklaşık 47 bin orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 296 bin hektara yakın orman alanı zarar gördü.Özellikle, 2003 yılından sonra yapılan yatırımlar ve çalışmalar
sonucunda çıkan yangın sayısı diğer yılların altında olmamasına rağmen zarar gören alan miktarında azalma görüldü. Yanan sahalar aynı yıl içerisinde ağaçlandırıldı.
Türkiye'deki yangınların yüzde 79'u 0-400 metre rakımdaki sahil kesiminde çıktı.