256 Yıl Yaşayarak Herkesi Şaşkına Çeviren Adamın Yaşam Sırları!

Anadolu’nun köylerinde 110-120 yaşına kadar yaşayan insanları siz de görmüşsünüzdür. Ancak bu seferki hikaye insanı gerçekten hayretler içinde bırakıyor.

Sırrı ortaya çıkaran meraklı bir profesör

Chengdu Üniversitesi profesörü Wu Chung-chieh, Çin arşivlerinde yaptığı çalışmada ilginç bir belgeye rastladı. Bu belgede, Çin İmparatorluğu hükümeti uzun yaşamın sırrını bulup tanıdığı herkesi gömmeyi başaran Li Ching-Yuen’ın 150. doğum gününü tebrik ediyordu. Tabii basın durur mu, Li Ching Yuen’in uzun yaşam sırrı 1930 yılında Times dergisindeki bir makalede yayınlandı.

Herkes 150 yıl yaşadığını sanıp şaşırdı ama…

Li Ching-Yuen’ın insanlara yaşatacağı ilk şaşkınlık tabii ki bu değildi. Profesör Wu Chung-chieh tarafından arşivlerde yapılan diğer çalışmalarda ise, 1877 yılında Çin İmparatorluk hükümetinin aynı adamın 200. doğum gününü kutladığını gördü. Yani, dünya yaşlı adamın 150 yaşamasının şokunu atlamamışken çok daha uzun yaşadığı gün yüzüne çıktı. Ancak belgeler bazılarını ikna etmeye yetmedi.

Reklam
Reklam

Dövüş sanatları ustası, otacı ve stratejist

Li Ching-Yuen 10 yaşında bitkilerle tanışıp uzun yaşamın sırlarını aramaya başladı. 40 yılı aşkın süre Reishi Mantarı, kurt üzümü, vahşi ginseng, he shou wu, gotu kola ve pirinç şarabı gibi bitkiler diyetinin büyük bir bölümünü oluşturdu. Bu bitkilere yakından bakmakta fayda var.

Kansere ve ebolaya karşı koruyor

Reishi mantarı, Çin tıbbında “Ölümsüzlük mantarı” olarak da anılıyor. Kanser, yüksek kolesterol, şeker hastalığı ve ebola gibi pek çok hastalığın tedavisinde Çinli hekimler tarafından yüzlerce yıldır kullanılıyor. Li Ching-Yuen’in uzun yaşamı boyunca kanserle hiç karşılaşmayışının sebeplerinden birisi de sanırız ki Reishi adındaki bu ölümsüzlük mantarı!

Kurt üzümü sakinleştiriyor

Kurt üzümü, Çin tıbbında neredeyse 6 bin yıldır kullanılıyor. İnsanın Yin tarafını ortaya çıkardığına inanılan bu meyve, Çinliler için dingin ve sakin bir hayatın olmazsa olmazlarından. Uzun yaşam ustası Li Ching’in, öğrencilerine salık verdiği dingin kafanın sırrı kurt üzümünde gizli olabilir. Ancak diyabet ve tansiyon hastalarının bu üzümü doktorlarına danıştıktan sonra kullanmalarında fayda var.

Reklam
Reklam

Ginseng’in faydalarını anlatmak için kitap yazmak lazım

Asyalılar yetiştirdikleri ginseng bitkilerine her şeyi iyileştiren anlamına gelen “Panax” demeyi uygun görmüşler. Aslında haksız da sayılmazlar. Stresten böbrek üstü bezlerine, kanserden, prostata ve tümör gelişimine kadar iyi gelmediği hastalık yok. Ginseng, bütün vücuda etki ederek tam bir dengeleyici olarak çalışıyor. Ancak yararını görmek ve mucizesine tanık olmak için uzun süreli kullanım şart.

Adını içinizden geldiği gibi söyleyin: he shou wu

Çin’in dağlık bölgelerinde yetişen bu bitki yüksek bir demir kaynağı ve diğer bitkiler gibi her derde deva. Özellikle yaşlandıkça ortaya çıkan eksiklikleri gidermek için kullanılan bu bitki Çinliler tarafından en çok tercih edilen afrodizyakların başında geliyor. İçerdiği antioksidanlarla vücudun temizlenmesini sağlıyor. Ayrıca, karaciğer ve böbreklerde biriken toksinlerin atılması için de kullanılıyor.

Reklam
Reklam

Kutu kolayı andırdığı için hatırlaması en kolay bitki bu: Gotu kola

Andırdığı meşrubatın aksine gotu kola bitkisinin yararları saymakla bitmiyor. Gotu kola da antik Çin tıbbının demirbaşları arasında. Bakteriyel, viral ve parazit kaynaklı hastalıkları önlemede birebir. Bu özellikleri sayesinde hem enfeksiyonlardan, hem de grip gibi mevsimsel hastalıklardan korunmak için sık sık kendisine başvuruluyor.

Stres seviyesini düşürüp, kaygıyı azalttığı da bilinen yararları arasında. Her yönüyle sağlık dolu böyle bir bitkinin uzun yaşama giden yolun taşlarından birisi olmaması mümkün değil. Yapay gıdalardan uzak, yararlı bitkilerle beslenen ve düzenli olarak spor yapan Li Ching-Yuen’in bu kadar uzun yaşaması o kadar da şaşırtıcı gelmiyor.