'27 Mayıs'taki genç subayların adı bugün Ergenekon'da geçiyor'

Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, 27 Mayıs darbesinin diğer darbelere mesnet teşkil...

Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, 27 Mayıs darbesinin diğer darbelere mesnet teşkil ettiğini ve başka müdahalelerin önünü açtığını söyledi. 27 Mayıs darbesi sırasında öğrenci ya da genç subay olanların bugün Ergenekon davasında adının geçtiğini hatırlatan Naskali, “27 Mayıs’ta oluşturulan hava, genç subayların eğitiminde, onların zihinlerinin oluşumunda kendi konumlarında ve Türkiye’ye bakışlarında etkili oldu.” dedi.
Ergenekon davası sanığı Horşit Tolon’un, Ergenekon davası ile ilgili verdiği bir mülakat nedeniyle hakkında tazminat davası açtığı Celal Bayar'ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına katılmak üzere İstanbul Adliyesi’ne geldi. Davaya konu olan açıklamaları ve Ergenekon davası ile ilgili tespitlerini açıklayan Naskali, ”27 Mayıs darbesi 24 saatte olmuş bitmiş bir olay değildir. Öncesi de var sonrası da vardır. Hatta bugüne kadar uzanan etkileri vardır. Ben buna işaret etmek istedim. 27 Mayıs’ta oluşturulan bu müdahaleci zihniyetin o yıllardan tohumlarının ekilmiş olduğunu söyledim. 27 Mayıs’ın uzantıları bugüne kadar geldi.” dedi.
Davaya konu olan yazısına açıklık getiren Naskali, “Bugün karşımıza çıkan ve darbecilikle ilişkilendirilenlerin kimselerin geçmişlerine baktığımızda bunların 27 Mayıs’ta genç subay ya da öğrenci oldukları, Harbiye yürüyüşüne katılmış oldukları veya 27 Mayıs sonrasında tutuklamaları yaptıkları, genelinde darbe muhafızlığı yapan Harbiye okulunda öğrenci olduklarından bahsettim. Bu kimselerden biri, o tarihte Harp Okulu’nda öğrenci olduğunu ve olaylara karışmadığını ifade etti. Bu sebeple ceza davası olmak üzere savcılığa müracaatı var. Bu müracaatlar takipsizlikle neticelendi. Şimdi de tazminat davası açtılar. Ben de şöyle diyorum; 27 Mayıs 24 saate neticelenmiş bir olay değildir. Öncesi de var sonrası da vardır. Hatta bugüne kadar uzanan etkileri vardır. Ben buna işaret etmek istedim. 27 Mayıs’ta oluşturulan bu müdahaleci zihniyetin o yıllardan tohumlarının ekilmiş olduğunu söyledim. Görüşlerim böyle.”
“O darbe, zamanın genç subaylarını bir şekilde etkiledi, zihinlerinde yer etti. Bugün onun tezahürünü mü görüyoruz.?” şeklindeki soruyu cevaplayan Naskali, “ Evet, o şekilde düşünüyorum. 27 Mayıs’ta yaratılan hava genç subayların eğitiminde, onların zihinlerinin oluşumunda kendi konumlarında ve Türkiye’ye bakışlarında etkili oldu.” ifadelerini kullandı.
“Bugün bazı generallerin darbe teşebbüsü ile suçlanması, tutuklanmaların olması sizin söylediklerinizi destekliyor mu? sorusuna Naskali, “Elbette destekliyor. Sözünü ettiğim, ismini verdiğim kimseler bu davalarda adı geçen kimseler. 27 Mayıs fiili darbelerin ilkidir. Diğer darbelerin önünün açmıştır. Diğer darbelere mesnet teşkil etmiştir. 'Darbe olabilir, olmalıdır' şeklinde bir zihniyet teşkil etmiştir. Özellikle de TSK içinde. Bunu TSK ile sınırlandırmak istemem. Bunun uzantıları siyasi partilerde de adalet sisteminde de var.” cevabını verdi.
Bugün devam eden Ergenekon sürecine ilişkin bazı çevrelerin delilleri ve iddialara inandırıcı bulmadığı yönünde bir görüşlerinin olduğunun hatırlatılması üzerine Naskali, “Bazı kimseler Ergenekon ve benzeri davalara mesnet olan girişimlerin gerçek olmadığını düşünüyor. Peki bugüne kadar olanlar neydi? Türkiye’nin darbe konusunda çok temiz bir sicili olur. O zaman bunlar hayal diyebiliriz. Ama Türkiye böyle bir geçmişten geldiğine göre bu zihniyetin var olduğuna inanmak gerekir. Bazı şeylerin doğruluğuna inanmak gerekir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz