28. İstanbul Kitap Fuarı açıldı

Yurt içi ve dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunu buluşturan ''28. İstanbul Kitap Fuarı'' açıldı.

İSTANBUL (A.A) - TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuar 8 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.

Fuarın açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, değişen dünya düzeninde çocukların ve gençlerin kaliteli eğitim alabilmesi için kitabın ve buna bağlı olarak yayıncılık mesleğinin daha da bir önem kazandığını söyledi.

Tüzüner, sektörün içinde bulunduğu durumdan, ilerisi için çok umutlu olmadığını vurgulayarak, ''Devletin ücretsiz ders kitabı uygulamasında kitabevlerini devre dışı bırakan politikası yüzlerce kitabevinin kapanmasına ve sektöre bağlı yan kuruluşlarda önemli işsizliğe neden oldu. Yaklaşık 6 yüz milyon liralık bir değer sektör içinde dolaşamaz hale geldi'' dedi.

Reklam
Reklam

Çetin Tüzüner, yayıncılığın gelişimini engelleyen ve tehdit eden en önemli faktörün korsan yayıncılık olduğunu belirterek, ''Yasaların getirdiği yaptırımlar ve fiziki önlemlere rağmen korsan yayıncılığın önü alınamamıştır. Piyasada satılan yayınların yaklaşık yüzde 50'si korsan basılan kitaplardır'' şeklinde konuştu.

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı Herman Sprujit, 35 yıldır yayın hayatının içinde olduğunu, ancak ilk kez Türkiye'de bir kitap fuarına katıldığını, bu heyecanı yaşamaktan çok mutlu olduğunu belirtti.

IPA olarak, kitap ve dergi yayıncılığını temsil eden uzman bir birlik ve uluslararası bir endüstri federasyonu olduklarını belirten Sprujit, 1986'da kurlan Birliğin misyonunun yayıncılığı koruma ve teşvik etmek olduğunu ifade etti.

Fuarın ''onur konuğu'' olan şair, tiyatro eleştirmeni ve çevirmen Cevat Çapan, 28 yıldır büyük bir zevkle, merakla ve heyecanla beklediği kitap fuarında bu yıl onur konuğu olmaktan çok büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, ''sanatın ve edebiyatın insanları bir araya getiren büyük bir gücünün olduğunu biliyorum. Burada da bugün bu büyüye tanık oluyoruz'' dedi.

Reklam
Reklam

Çapan, bu yıl fuarın ana temasının ''kültürler arası diyalogda çeviri'' olmasının özel bir nedeni olduğunu vurgulayarak, çeviride büyük bir birleştirici güç olduğunu, bilginin kültürler arasında dolaşmasında yadsınamayacak bir özelliğe sahip bulunduğunu söyledi.

Öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu fuar, 8 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.