28 Şubat mağduru müfettiş hak ettiği görevine bir türlü dönemiyor

28 Şubat sürecinde mağduriyet yaşayan ve işinden olan İlköğretim Müfettişi Ebubekir Aytekin, hak ettiği görevine...

28 Şubat sürecinde mağduriyet yaşayan ve işinden olan İlköğretim Müfettişi Ebubekir Aytekin, hak ettiği görevine bir türlü dönemiyor.
Ebubekir Aytekin, 5 Ekim 1998'de katıldığı bir programda konuşmasına 'Bismillah' diyerek başlayınca Adıyaman İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu önce maaşından kesinti yaptı. Kurul daha sonra eşi ev hanımı olmasına rağmen, Aytekin'i 'eş durumundan' Zonguldak'a tayin etti. Bütün hukuki yollara başvuran Aytekin, bir sonuç alamadı. Aytekin, hak ettiği halde kanundan yararlanamadığını ve mağduriyetinin devam ettiğini vurguluyor.
Şu anda Adıyaman Belediyesi'nde uzmanlık yapan Aytekin, eğitim müfettişliği ile ilgili kanunun geçici 10. maddesi 2. fıkrasına dikkat çekiyor: "Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ilköğretim müfettişi unvanını kazanmış olup kamu kurum ve kuruluşlarında başka görevlerde bulunanlar, talep etmeleri halinde durumlarına göre eğitim müfettişliği kadrolarına atanabilirler. Bu kanunun getirdiği haklardan istifade etmek için Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne yazılı olarak müracaat ettim. Müracaatım üzerinden bir yıl geçti. Dileğim yerine getirilmediği gibi dilekçeme cevap dahi verilmedi. Tekrar tekrar müracaat ettim. Ancak olumlu olumsuz kimse dönüş yapmadı."
Aytekin'in 28 Şubat sürecinde yaşadığı mağduriyet, Adıyaman İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu'nun aldığı 1999/03 nolu kararda açıkça görülüyor. Karara göre, Aytekin'le ilgili şu şekilde rapor tutulmuş: "05.10.1998 günü Adıyaman Belediyesi Düğün Salonu'nda yapılan 'İnanca saygı, düşünceye özgürlük' gecesinde konuşmacı olarak katıldığı, 'Besmele' çekerek konuşmasına başladığı. Devamında halkımızın yüzde 99'u Müslüman olduğu söylenen bir ülkede bugün bir Müslüman istediği gibi düşünememekte, yaşayamamakta, hayatında İslâm'ı referans olarak kabul edememektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/D1 maddesi uyarınca kademe ilerlemesinin 1 yıl süreyle durdurulması cezasıyla tecziyesi gerekmekte ise de daha önce herhangi bir disiplin cezası almamış olması, sicilin iyi olması, ayrıca yükselebileceği en son derece ve kademede bulunması nedenlerinden dolayı 657 sayılı D.M.K'nın 125/c maddesi uyarınca 1/4 oranında maaş kesimi cezasıyla tecziyesi görüşüne oy birliği ile karar verilmiştir."
Bu rapordan sonra Adıyaman İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu'nca maaş kesme cezasına çarptırılan Ebubekir Aytekin, daha önce bakanlık tarafından aylık maaşla ödüllendirilmiş.
İlköğretim Müfettişi Aytekin'in başına gelenler bunlarla bitmiyor. Maaş kesintisine maruz bırakılarak zor durumda kalan Aytekin, eşi ev hanımı olduğu halde eş durumundan Zonguldak Kilimli İlköğretim Okulu'na gönderiliyor. Maaş kesintisi ve ani tayiniyle neye uğradığını anlayamadığını aktaran Aytekin, kendisine gönderilen müfettişlerin öncelikle eşinin ve kızlarının başlarının kapalı olup olmadığını sorguladığına dikkat çekiyor.
Zonguldak'a giden Aytekin, yaşadıklarını yargıya taşıyor. Ancak 2 yıl sonra mahkemeden istediği neticeyi alamayınca emekliliğini istiyor ve emekliye ayrılıyor. Daha sonra belediyede uzman olarak işe giriyor.
Hükümetin yaptığı başarılı çalışmalar neticesinde 28 Şubat mağdurlarından birçoğunun haklarının iade edildiğini ifade eden Aytekin, kendisi gibi milli eğitimde mağduriyet yaşayanların da haklarının geri verilmesi gerektiğini söylüyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz