Taraf yazarı Lale Kemal, 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan, eski Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir döneminde İsrail ile askeri işbirliğinin yanı sıra savunma sanayiinde işbirliği dönemin başladığını belirtiyor. Kemal, ‘Bu dönemde İsrail’e, İsrail firmalarına tek kaynak olarak verilmesi nedeniyle Türk savunma sanayii altyapısının gelişmesine engel oluşturan, o dönemin en önemli modernizasyon projeleri arasında F-4 ve F-5’ler ile 170 adet Amerikan yapımı M 60 tanklarının yer aldığına dikkat çekiyor.
Taraf gazetesi yazarı Lale Kemal, bugünkü yazısında, 28 Şubat sürecinde silah alımlarının ekonomide yol açtığı tahribatı yazdı. Yazısında, Çevik Bir’in “25 yılda 150 milyar dolarlık silah alımı yapacağız” sözlerini hatırlatan Kemal şöyle devam ediyor: "Ergenekon ve Balyoz sanığı bazı generallerin yanı sıra gerek Çevik Bir gerekse Genelkurmay Başkanlığı’ndan emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun, silah alımlarında rekabetçi ortamı ortadan kaldıran ve tek kaynak yoluyla ihalesi yapıldığı için ekonomiye zarar oluşturan projelerde oynadıkları roller yadsınamaz."
SAVUNMA SANAYİ’NDE GÖREVLİ MÜHENDİS İHBARDA BULUNDU
Kemal, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda görev yapan bir mühendisin Ergenekon davası bile başlamadan 2006 yılında, pek çok komutanın dahil olduğu silah sanayiinde ülkeye oldukça yüklü bir maliyete yol açan silah alımlarına ilişkin detaylı bir dosyayı dönemin Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz’e sunduğunu ifade ediyor. Yazısında mühendisin suç duyurusuna yer veren Kemal şöyle devam ediyor: "Bu mühendis, Bir’e yönelik suç duyurusunda, 'Çevik Bir, sanayide istihdama ve yatırıma harcanacak kaynakları yurt dışı hazır alıma yönlendirerek ülkenin ekonomik dengelerinin bozulmasına yol açmış ve ekonomik bunalımı derinleştirmiştir. Tank ve helikopter gibi ana platformların 30-40 yıl kullanılacak olması nedeniyle, Türkiye sanayiinin yakaladığı büyük şansı yurtdışına hazır alıma yönlendirerek tehlikeye atmıştır.”
Aynı mühendis, emekli Orgeneral Çevik Bir’in Genelkurmay 2. Başkanı olduğu 1997 yılında 632 milyon dolara İsrail’e verilen 54 adet F-4 savaş uçakları modernizasyonu ve 2002 tarihinde 687.5 milyon dolara yine İsrail’e verilen M-60 tank modernizasyonu ihalelerinin mercek altına alınmalarını talep etmişti.
Mühendisin suç duyurusundan bir başka bölümde ise şöyle deniyor: “1996-1998 döneminde Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir, 1996 yılında 25 yılda 150 milyar dolarlık savunma tedarik bütçesi açıkladı. Bu proje kapsamında ülke menfaatlerine aykırı olarak Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın lağvedilip, askeri alımların üst rütbeli subaylardan oluşan bir üst kurul tarafından tek elden gerçekleştirilmesi yönünde çalışmalar yapmıştır. Çevik Bir, F4, F-5 ve M-60 tankları ihalesinde doğrudan devreye girdi. 1997’den itibaren müsteşarlığın üst yönetimine emekli generalleri yerleştirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz