28 Temmuz İngiltere basın özeti

28 Temmuz İngiltere basın özeti

İngiliz gazetelerinde bugün, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında ilk kez Türkiye'deki gelişmelerle ilgili kapsamlı bir habere ya da yoruma yer verilmemiş.

Sadece Times gazetesi, Reuters ajansından aktardığı kısa haberle, Türkiye'de 47 gazeteci hakkında daha gözaltı kararı verildiğini duyuruyor.

Times, darbe girişiminin sorumlusu gösterilen Fethullah Gülen'i desteklediklerinden şüphelenilen ve aralarında askerlerin, öğretmenlerin ve yargıçların da olduğu 60 bin kişinin gözaltına alındıklarını ya da görevden uzaklaştırıldıklarını hatırlatıyor okurlarına. Batılı ülkelerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, tasfiyeyi muhalefet için kullanıyor olabileceğine yönelik kaygıları olduğunu ekleyerek...

Reklam
Reklam

Financial Times gazetesinin manşeti, "Fed ikinci faiz artışına kapıyı açık bıraktı".

Gazete, Amerikan Merkez Bankası yetkililerinin, dün bu yıl ikinci kez faiz artışına gidebileceklerinin sinyalini verdiğini belirtiyor.

Fed faiz oranlarını değiştirmemesine karşın, ABD ekonomisine yönelik kısa vadeli risklerin azaldığını, istihdam piyasasının da kaybettiği ivmeyi yeniden yakaladığını açıklamıştı.

Financial Times, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin bu yıl Eylül, Kaısm ve Aralık aylarında üç toplantı daha yapacağını hatırlatıyor. Gazeteye göre fazir artışı kararı bu toplantıların ilkinde dahi alınabilir.

Fed uzun bir süre sonra son olarak Aralık ayında kısa vadeli faiz oranında 0,25 puanlık artışa gitmiş ve faiz aralığını yüzde 0,25-0,50 bandına yükseltmişti.

Guardian'ın manşeti ise "İngiltere ekonomisi, Brexit'in sarsıntılarını hissetmeye başlıyor".

İngiltere, 23 Haziran'da yapılan referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı almıştı.

Guardian, İngiltere'de bugün açıklanacak olan verilerin, otomotivden parakende ve inşaata tüm sektörlerde, gerilemeye işaret edeceğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

İngiltere ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde binde 6 büyümüştü. Ancak Brexit kararı sonrası ülkedekimse benzer bir performans beklemiyor.

Guardian, Maliye Bakanı Philip Hammond'un da bu noktanın altını çizerek uyarıda bulunacağını, Hazine ve İngiltere Merkez Bankası'nında yeni önlemler almasının beklendiğini duyuruyor.

İngiltere'de resesyon riski var ve Merkez Bankası önümüzdeki hafta faiz indirebilir.

Times gazetesinin manşetinde heyecan verici bir sağlık haberi var: "Bilim insanları Alzheimer'i durduracak ilk ilacı yaratıyor".

Gazete bilim insanlarının dün Kanada'daki bir uluslararası konferansta ilk kez, bir ilacın Alzheimer hastalarının beyinlerinin hasar görmesini durdurduğunu duyurduklarını yazıyor.

Sadece günde iki kez alınan bir tablet ilaçla beyin hücrelerinin hasar görmesi bazı hastalarda 18 ay durdurulmuş.

Times, "harikulade" olarak nitelendirdiği keşfin, Alzheimer hastalığının tedavisi yolunda umutları artırdığını belirtiyor.

Söz konusu ilaç yakında tüm hastalara verilebilir.

Daily Telegraph'ın manşetinde de bir sağlık haberi var ama uyarıcı bir tespit şeklinde: "Ofiste çalışmak sigara içmek kadar kötü".

Reklam
Reklam

Sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, modern çalışlma hayatı "ölümcül" riskleri de beraberinde getiriyor ve ofis çalışanlarının günde bir saat egzersiz yapmaları gerek.

1 milyondan fazla kişi üzerinde yapılan araştırmada, ofiste günde en az 8 saat masada oturmanın, erken ölüm riskini yüzde 60'a varan oranda artırabileceği tespit edilmiş.

Bilim insanları günde saatlerce ofiste masalarında çalışanlara, her saat 5 dakika ara vermelerinin yanı sıra öğlen ve akşam egzersiz yapmaları tavsiyesinde de bulunuyor.

Günde 8 saat masada çalışmanın tehlikelerinin ancak günde 1 saat tempolu yürüyüş veya güne yayılan bisiklet kullanımı bertaraf edilebileceği vurgulanıyor.