2.9 katrilyonluk 'Ilısu Barajı Projesi' hayata geçiyor

MARDİN (İHA) - Mardin'den AK Parti milletvekili seçilen Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Yüksel, mazbatasını almadan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni yakından ilgilendiren Ilısu Barajı'nın önündeki tüm engellerin aşıldığının müjdesini verdi.

22 Temmuz seçimlerinde Mardin'den milletvekili seçilen Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Yüksel, tarihi Hasankeyf'i sular altında bırakacak olması sebebiyle uzun zaman çevrecilerin tepkisini çeken Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı projesine Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin kredi onayını verdikten sonra Devlet Su işleri (DSİ), Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) arasında yaşanan pürüzlerin de aşıldığı müjdesini verdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin dolgu barajları sıralamasında Ilısu'nun Atatürk Barajı'ndan sonra 2. büyük baraj, santral kurulu gücü sıralamasında ise Atatürk, Karakaya ve Keban santrallerinden sonra 4. büyük hidroelektrik santrali konumunda olduğunu belirten Yüksel, "Ilısu Barajı yatırımı, Mardin'in projesi olmasına rağmen bütün Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesini ilgilendiriyor. Bu proje işsiz gençlerimiz için iş umududur. Bu projeye sahip çıkmalıyız. Uzun yıllar çatışma ortamında yaşayan halkımızın, moralini yükseltecek bu tür haberleri özlediği kanaatindeyim" dedi.

1997 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla kurulu gücü bin 200 megawat olacak barajın inşaatı ve elektromekanik teçhizatının temin ve tesisi için İsviçre Va Tech Hydro firmasının müşavirlik ve mühendislik hizmetleri dahil tüm finansmanı üstlendiğini hatırlatan Yüksel, projenin inşaat işinin ise Türkiye'den Nurol, Cengiz, Çelikler ve Temelsu Internatinol Engineering Services firmaları ile Almanya'dan Zublin ve Avusturya'dan Verbundplan GmbH firmalarına, elektromekanik işleri ise Avusturya'dan Va
Tech ile İsviçre'den Alstom firmasına verildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Konsorsiyumun lider firması olarak Nurol inşaatın seçildiğini ifade eden Yüksel, teknik şartnameler ve sözleşme taslağı üzerinde seçilen firmalarla mutabakata varıldığını, DSİ, DPT ve Hazine Müsteşarlığı arasındaki pürüzlerinde aşıldığını ve önümüzdeki bir hafta içerisinde inşaata başlanacağı müjdesini verdi. Uluslararası bir çok kuruluşa hukuk danışmanlığı hizmetini de veren Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Yüksel, Türkiye'de yabancı sermayenin önünü açmak için uluslararası kredi kuruluşlarının da içinde olduğu projelerin geciktirilmemesi gerektiğini hatırlatarak, projenin tamamlanması halinde yıllık 250 milyon dolarlık getirisinin olacağını, böylelikle projenin çok kısa bir süre zarfında kendi kendini amorti edeceğini söyledi. Ilısu Barajı'nın küresel ısınma sorunuyla birlikte yaşanan su sıkıntısından dolayı daha da önem kazandığını ve Türkiye'nin su kaynakları, "su güvenlik sorunu" olarak MGK gündeminde de ele alındığını dikkat çeken Yüksel, suyun boşuna akmaması için her akarsuyun değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

"YÜZDE 100 DIŞ FİNANSMAN DESTEKLİ" Yüzde 100 dış finansmanla yapılacak olan proje için türlü engellerin aşıldığını ve inşaatına bir hafta içerisinde başlanacağını söyleyen Yüksel, "Projenin kamulaştırma ve relokasyon işleri de dahil olmak üzere 2.9 katrilyon liraya mal olacak. Barajın yapımı bölgeye çok büyük katkı sunacak. Projenin 6,5 yıl içerisinde kendisini amorti edecek. Ilısu Barajı'nın ekonomik ömrü 50 ila 60 yıl arasında değişiyor. Ama bu tür projeler, en az 100 yıl hizmet ediyor. Yani burası bir asır ülkemize hizmet verecek.
Yapımı ve devamında on binlerce kişi çalışacak. Barajın yapımının ardından Cizre Barajı'nın yapımına başlanacak. Cizre Barajı enerji üretiminin yanı sıra sulama için de çok önemli. Çünkü, Cizre Barajı sayesinde 120 bin hektar alan suya kavuşacak" diye konuştu.

Ilısu Barajı'nın Türkiye'nin önemli bir enerji açığını da kapatacağını söyleyen Yüksel, bu projenin bir baraj yapımından öte Türkiye'nin bir güvenlik, çağdaşlık, gelişmişlik, dışa daha az bağımlılık ve bir bütünlük projesi olduğunu sözlerine ekledi. Ilısu Baraj projesiyle gündeme gelen Hasankeyf'teki tarihi dokunun korunması için başlatılan projelerin de son aşamaya geldiği bilgisini veren Yüksel, "Barajın yapılması kesinlikle tarihi varlıklara zarar vermeyecek. Barajın yapımı süresince kazılar sürecek.
Bunun dünyada örnekleri var. Mısır'dakini yerinde gördüm. Tarihi varlıkları taşıdıkları için bir zarar oluşmamış. Bu konuda endişeye gerek yok. Gerekli tedbirler alınıyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Hasankeyf'in terkedilmiş tarihi dokusunu, kurulacak kültürel parkta muhafaza edeceklerini, burayı tam bir kültür ve turizm merkezi haline getireceklerini açıklayan Yüksel, kültürel parkın su sporlarından satış birimlerine kadar Türk turizmine döviz aktaracak bir merkez olacağını söyledi. Tarihi Hasankeyf için 4 ayrı master Rehber Projesi hazırlandığını ve bölgedeki 8 bin 600 haneyle bire bir anket çalışması yapıldığı bilgisini de veren Yüksel, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği
Hasankeyf'in kesinlikle keyfinin kaçmayacağı sözünü verdi.

Önümüzdeki hafta inşaatına başlanacak proje, Baraj Havzası'nda bulunan Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta İnşaat, relokasyon ve kamulaştırma faaliyetleri dolayısıyla 600-700 milyon dolar tutarında bir ticari faaliyet üretilecek. Yıllık ortalama 3,8 milyar kilowat saat enerji üretecek olan barajın ekonomiye yıllık katkısı 300 milyon doları bulacak. Barajın yapımıyla oluşacak baraj gölü, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak sınırları içerisindeki Hasankeyf ilçe merkezinin yanı sıra, 95
adedi köy ve 104 adedi de mezra olmak üzere 200 yerleşim yerini ve bu yerleşim yerlerinin arazilerini tamamen ya da kısmen su altında bırakacak. Baraj gölü sularından toplam 54 bin 762 nüfus etkilenecek. Su altında kalacak tüm taşınmazlar, kamulaştırılacak. Ayrıca proje alanında yaşayan halka, kırsal veya kentsel yeniden yerleşim imkanı sunulacak.

Reklam
Reklam

"HASANKEYF İÇİN 80 MİLYON EURO HARCANACAK" Tarihi Hasankeyf'i sular altında kalmaktan ve tarihi dokusunu yılların ihmalinden kurtaracak olan Yenişehir Kültürel Parkı projesine ise, 25 milyon Euro'su finansman paketinin içinde olmak üzere uluslararası kültür varlıklarının korunması ve kurtarılmasıyla ilgilenen kurum ve kuruluşlar, üniversiteler ve vakıfların katkısıyla yaklaşık 80 milyon Euro kaynak aktarılacak.

Hasankeyf'teki tarihi eserler, baraj çevresine 296 hektar alan üzerine inşa edilecek Yenişehir yeni yerleşim alanının yanına taşınacak. 14 hektar alan üzerine kurulacak olan Yenişehir Kültürel Parkı'na, Tarihi Hasankeyf Hamamı, Rızk Camii, Koç Camii, Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah Zaviyesi, Küçük Külliye, Süleyman Camii, Kızlar Camii başta olmak üzere çok sayıda tarihi eser taşınacak. Tarihi Artuklu Köprüsü ise Yenişehir ve Yeni Kültürel Park Alanı arasında bir gezinti köprüsü olarak orijinaline uygun bir şekilde tamamlanacak. Ayrıca Kültürel Park alanında, ışığa duyarlı tarihi eserlerin sergilenmesi için bir kapalı müze, bir de açık müze olacak. Kültürel park, amfi tiyatro, geniş yeşil alanlar, yürüyüş yolları, seyir terasları, kafeteryalar gibi çok sayıda turistik alanla zenginleştirilecek. Ayrıca Kültür parkın baraj gölüyle birleştiği yere, yatların yanaşması için iki iskele inşa edilecek.

Reklam
Reklam

Derinliği 64 metre, genişliği ise 60-300 metre boyutunda olacak Hasankeyf'teki Baraj Gölü'nün Kültürel Park kısmında ayrıca her türlü su sporları için tesisler yapılacak. Bölge halkının geçimine katkı sağlaması ve turistin döviz bırakması için kültürel parka ayrıca satış birimleri kurulacak.