29 Ocak İngiltere basın özeti

Times gazetesi, Türkiye ve Rusya'nın Suriye topraklarında çatışmaya girebileceğini yazdı. Gazete iki ülkenin de Suriye sınırındaki askeri varlığını güçlendirdiğini belirtti.

Times gazetesi, Türkiye ve Rusya'nın Suriye topraklarında çatışmaya girebileceğini yazdı. Gazete iki ülkenin de Suriye sınırındaki askeri varlığını güçlendirdiğini belirtti.

Gazetenin haberi özetle şöyle:

"Türkiye, IŞİD'in denetimindeki Cerablus'a yakın bir bölgede, sınırın kendi tarafındaki mayınları temizlemeye başladı. Bu, Türkiye'nin bir kara harekatı hazırlığında olabileceğine işaret ediyor. Kremlin de Kürt güçlerle yakınlaşıyor. Bu hafta ülkenin kuzeydoğusunda, Rus subaylar Türkiye'nin burnunun dibindeki Cerablus'a bir operasyonu ele almak için Kürt yetkililerle bir araya geldi. Rusya askeri havaalanı inşa ettiği Kürtlerin denetimindeki Kamışlı'da 200 asker konuşlandırdı."

Reklam
Reklam

"Türkiye ve Rusya arasında sert bir söz düellosu yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta görüştüğü ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a, Rusya'nın Kamışlı'daki askeri varlığına müsamaha göstermeyeceklerini söyledi. Salı günü Kremlin Türkiye'ye cevap verdi ve Ankara'nın Suriye sınırında büyük yığınak yaptığını savundu."

'Cerablus, Rusya için mükemmel bir baskı noktası'"Doğu ve Batı'daki topraklarını birbirine bağlamaya ve neredeyse tüm sınır hattı boyunca uzanacak kesintisiz bir alan oluşturmaya çalışan YPG, Cerablus'u ilk kez geçen yaz hedefine almıştı. Şimdi böyle bir bölge yaratabilmeleri için Ruslar Kürtlere aktif olarak destek veriyor. Cerablus, Rusya için Türkiye'nin altını oyabileceği mükemmel bir baskı noktası haline geldi. Strateji Ankara'yı alarma geçirdi. YPG, PKK'nın bir kolu. Erdoğan defalarca YPG'nin Cerablus'a girmesi halinde Türkiye'nin kırmızı çizgisini aşmış olacağını söyledi."

"Düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nden Aaron Stein, 'Rusya'nın Türk çıkarlarına sekte vurmaya çalıştığına şüphe yok. Rusya, Türkiye ile Kürtler arasındaki gerilimden yararlanıyor ve Kürtler kendi çıkarlarına bakıyor. ABD, Rusya ve rejimle ilişkilerinde çok taktiksel davranıyorlar. Kendi zamanlarının geldiğini düşünüyorlar ve savaşı siyasi programlarını ilerletmek için kullanıyorlar' diyor."

Reklam
Reklam

"Kürtlerin Cerablus'a odaklanması ABD'yi de rahatsız ediyor. Çünkü ABD, YPG'yi IŞİD'in kalesi Rakka'dan çıkarmak için başlatılacak kara harekatında öncü güç olarak kullanmayı umuyordu. Geçen ay Rakka cephesinde YPG'nin kayıpları azalırken, Cerablus bölgesinde arttı. Bu, Kürtlerin ilgilerini Cerablus'a kaydırdığının başka bir işareti."

Salih Müslim: Cerablus'a girmeye hazırız"Suriyeli Kürtlerin siyasi lideri (PYD lideri) Salih Müslim, Times'a açıklamasında Rakka'ya etkili bir operasyon başlatabilmesi için YPG'nin daha fazla, Kürt olmayan müttefike ihtiyacı olacağını söyledi. Rakka Arapların çoğunlukta olduğu bir kent ve Bir Kürt gücüne muhtemelen hasmane davranacaklar. Müslim, 'Hem Rakka'ya hem Cerablus'a girmeye hazırız. IŞİD'in olduğu her yeri hedef alacağız. Ama Rakka'da daha fazla Arap müttefikimiz olmalı. Önce hangisine gireceğimizi koşullar belirleyecek' dedi."

Almanya'nın göçmen planıAvrupa ülkelerinin, Ege Denizi'nden Yunanistan'a gelecek tüm göçmenlerin geri gönderilmesini öngören bir plan üzerinde çalıştıkları belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Times gazetesine göre, Avrupa ülkeleri bunun karşılığında Türkiye'deki kamplardan her yıl 250 bin'e kadar kayıtlı göçmen alacak:

"Almanya'nın öncülük ettiği yeniden yerleştirme programının üzerinde görüş birliği sağlanması halinde Midilli, Sakız ve Kos adalarına mülteciler dahil Türkiye'den gidecek tüm göçmenler gemilerle geri gönderilecek."

"Bu planlara destek veren ülkeler - Avusturya, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Hollanda, İspanya ve İsveç dahil- gönüllü olarak her yıl Türkiye'den 200-250 bin göçmen alıp kendi topraklarına yerleştirecek. Plana dahil olmak istemeyen Polonya ve Macaristan gibi Schengen ülkelerinden masraflar için katkı istenecek. Aksi halde bu ülkeler Schengen bölgesinden çıkarılacak."

'Hollanda İşçi Partisi'nin lideri Diederik Samsom, 'Bu bahara kadar önde gelen bir grup AB ülkesinin, Türkiye'yle her yıl birkaç yüzbin göçmen için yasal göç güzergahı oluşturulması konusunda anlaşmaya varması güçlü bir ihtimal. Türkiye bunun karşılığında Yunanistan üzerinden giren herkesi geri kabul edecek' dedi."

Reklam
Reklam

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın sözcüsü, planı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

'IŞİD'in hedefi Akdeniz'Üst düzey bir NATO yetkilisi, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Akdeniz'de gemilere saldıracak bir güç oluşturmayı planladığını söyledi.

Koramiral Clive Johnstone, Daily Telegraph gazetesine açıklamasında IŞİD'in Libya kıyılarına kadar varlığını genişletmesini "deniz ticareti üzerinde rahatsız edici bir gölge" olarak niteledi.

NATO Müttefik Deniz Karargahı Komutanı Johnstone, bölgedeki grupların elinde gelişmiş Rus ve Çin silahlarının bulunduğunu, militanların Akdeniz'deki yolcu gemileri ya da yük gemilerine saldırma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Libya'daki iç savaş sonrasında IŞİD'in Sirte'yi ele geçirmesi Avrupa'da kaygı yaratmıştı. Daily Telegraph'a göre İngiltere dahil bir dizi ülke yerel birlikleri eğitmek için Libya'ya binlerce asker gönderme planları yapıyor.

Koramiral Clive Johnstone, "IŞİD'in denize açılma arzusu olduğunu biliyoruz. Tıpkı El Kaide'ninki gibi bir deniz koluna sahip olmak istiyor"

Reklam
Reklam