2b Olarak Bilinen Taşınmazların Değerlendirilmesi Konusu

Trabzon Defterdar Vekili ve Milli Emlak Müdürü Hüseyin Aksun, Hazine adına orman dışına çıkarılan ve...

Trabzon Defterdar Vekili ve Milli Emlak Müdürü Hüseyin Aksun, Hazine adına orman dışına çıkarılan ve halk arasında 2/B olarak bilinen taşınmazların değerlendirilmesine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Aksun, Temmuz 2012 sonu itibarıyla Defterdarlık olarak Trabzon’da 2/B alanlarında kullanıcı ve başvuru verileri hakkında toplam 296 parsel üzerinde 830 bin 394 metrekare alanı 561 kişinin kullandığını, kanun kapsamında satın alma başvurusu yapan 37 kişiye doğrudan satış veya iade yapıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Başvuruların 30 Ekim 2012 tarihinde sona ereceği uyarısında bulunan Aksun, kanundan yararlanmaya hak kazanan 561 kişiye tebligat yapıldığını, başvuru yapmamaları halinde haklarından vazgeçmiş olacaklarını dile getirdi. Aksun, 'www.milliemlak.gov.tr' ve 'www.trabzondefterdarligi.gov.tr' adreslerinden 2/B arazileri kullanıcı listeleri sorgulanmasının yapılabileceğini veya bizzat Trabzon Defterdarlığı veya ilçelerdeki Mal Müdürlükleri'ne başvuruların yapılabileceğini ifade ederek işlemlerin “Doğrudan satış başvuru dilekçesi” ile başlatılabileceğini vurguladı.

Aksun 2/B, Orman Kadastro Komisyonlarınca veya kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkartılan alanları ifade ettiğini belirterek, "Bu bağlamda ilimize bağlı Akçaabat, Arsin. Araklı, Çaykara, Düzköy, Maçka, of, sürmene ve Yomra ilçelerinde 2/B çalışmaları kısmen yapılmış olup, çalışma sonucu 296 adet 830.394 M2 (83,3 hektar) Yüzölçümlü alan Hazine adına orman sınırları dışına çıkartılmıştır. İlimizde bulunan 2/B taşınmazlarının rayiç bedelli 0,30 TL/m2 gibi bir satış bedelinden başlamaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"RAYİÇ BEDELİN YÜZDE 70'İ ÜZERİNDEN SATILACAK"

Aksun, rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden 2/B arazilerinin satılacağına dikkat çekerek, "Eğer tamamı peşin ödenirse yüzde yetmişi üzerinden yüzde 20'lik indirim olacak. Yani 100 TL'lik yer 56 TL'ye satılmış olacak. Yok eğer yüzde 50'si peşin verilirse yüzde 10'luk bir indirim söz konusu olacaktır. Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilecektir. Peşin ödemelerde satış bedeline yüzde yirmi oranında indirim uygulanacak ve bu bedel İdarece yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenecektir. Diyelim ki rayiç değeri 100 TL olan 2/B arazisi 70 TL üzerinden satılacak. Satış bedelinin en az yarısının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim yapılacaktır. Eğer satış bedelinin en az yarısının ödenmek istenilmemesi halinde indirim yapılmaksızın taksitlendirilecektir. Bu bedel tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenecektir. Belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla üç yılda altı eşit taksitle, Belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise, en fazla dört yılda sekiz eşit taksitle faizsiz olarak ödenecektir ve taksitli satış sözleşmesi düzenlenecektir. Peşin satışlarda satış bedelinin tamamını, taksitli satışlarda ise peşinatı süresi içinde ödemeyenler ile hak sahibi adına mülkiyet devredilmeden yapılan taksitli satışlarda yükümlülüklerini süresi içinde yerine getirmeyenlerin doğrudan satın alma hakları düşecektir. Vadesinde ödenmeyen taksit tutarlarına 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen oranda gecikme zammı uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

SON BAŞVURU TARİHİNE KADAR BAŞVURUDA BULUNULMAMASI HALİNDE

Zamanında başvuruda bulunmayan kullanıcıların doğrudan satın alma haklarının düşeceği, dolayısıyla hak sahiplerinin kanunla getirilen büyük bir fırsatı kaçırmış olacağını kaydeden Aksun, şunları söyledi:

"Bu alanlar üzerindeki kullanıcı belirtmeleri tapudan terkin edilerek standart bir hazine mülküne dönüşecektir. Daha önce; Tapu ve kadastro veya imar mevzuatına göre ilgilileri adına oluşturulan veya devlet tarafından kişilere satılan, dağıtılan, trampa edilen, bedelli veya bedelsiz olarak devredilen veya iskânen verilen ya da özelleştirme suretiyle satılan taşınmazlardan iadeye konu edilecektir. Ayrıca, orman vasfıyla tapuda Hazine adına tescil edilen ve daha sonra Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan veya doğrudan Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerden olduğu gerekçesiyle Hazine adına tapuya tescil edilenler ilgililerine iade edilecektir. İade kapsamındaki taşınmazların ilgililerinden süresi içinde idareye başvurmayanların iade hakları sona erecektir. Bu kişiler idareden başkaca talepte bulunamayacak, hak ve tazminat talep edemeyecek ve dava açamayacaklardır. İade hakkından yararlanabilecek kişilerin başvuru süresinin sona erdiği 28 Nisan 2014 tarihine kadar örneği 'www.trabzondefterdarligi.gov.tr' elektronik adresinde veya 345 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinden temin edilerek eksiksiz doldurulup ve eklerinin tamamlanarak taşınmazın bulunduğu Defterdarlık/Malmüdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Taşınmazların iadesine taşınmazın bulunduğu ilde defterdarlıklar, İlçede ise malmüdürlükleri yetkilidir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: