2b Rayiç Bedelinin Düşürülmesini İstediler

Antalya’da, 2B mağduru olduklarını belirten vatandaşlar rayiç bedellerin yüksek olduğunu belirterek devletten yardım istedi.Orman niteliğini...

Antalya’da, 2B mağduru olduklarını belirten vatandaşlar rayiç bedellerin yüksek olduğunu belirterek devletten yardım istedi.

Orman niteliğini kaybetmiş 2B alanlarını Osmanlı döneminden bu yana kullandıklarını belirten Antalya'nın Aksu ilçesi Kurşunlu Köyü Muhtarı Ramazan Sargın, ellerinde Osmanlı döneminde verilmiş tapular olduğunu, bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti’nin de yeniden tapu verdiğini belirtti. Kadastro geldiği zaman arazileri tek tek ölçmediğini, boş kalmış araziler olarak 2B konumuna geçirdiğini söyleyen Sargın, şöyle konuştu: “Vatandaşımız zannetmesin biz devletin ormanını talan etmişiz. Buradaki vatandaşın alabileceği bir şekilde, rayiç bedel yapılırken muhtarlara sorulan rayiç bedeller var. Medyanın önüne çıktığı zaman tüm yetkililer diyor ki, muhtarlardan rayiç bedel aldık. Peki aldıkları bedel masa altına mı koyuldu? Bunlar uygulandı mı? Onu da zorla bizim ısrarımızla bizden fiyat istenildi. Biz bu 2B konusuna iki yıldır koşturmaktayız. Bundan dolayı bu verdiğimiz fiyatlar kaydadeğer alınmadı.”

Reklam
Reklam

Rayiç bedellerin çok yüksek olduğunu kaydeden Sargın, vatandaşın bunu alacak imkanı olmadığını belirtti. Bu arazilerin kendilerine dedelerinden kaldığını söyleyen Sargın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küçük çiftçinin kullandığı arazilerin tamamı 2B arazileri üzerinde.Bu seralarda Türkiye’nin her vilayetinden çalışan vatandaşlarımız var. Onların karnını doyuruyoruz. Hale malımızı götürdüğümüz zaman, toptancı halinde satıldığı anda, önce vergisini kesiyor sonra bize parasını veriyor. Bu devlete katkımız günübirlik”

YAŞAM ALANLARIMIZ

Bir çiftçinin yıl boyunca ailesini geçindirmesi için en az 10 dekar araziye ihtiyacı olduğunu söyleyen çiftçi Hacı Berk de, zaten zor geçindiklerini, gösterilen rayiç bedellerle yaşam alanlarını yeniden geri alma şanslarının kalmadığını kaydetti. Berk, 2B arazisi konusunda şunları söyledi: "2Bdendiği zaman biz yaşadığımız alanın 2B olduğunu dahi bilmiyorduk. Yakın bir zamana kadar. 200 yıl burada yaşamışsın. Şimdi karşına çıkıyor evinin olduğu yer dahi 2B. Şu konumda, elimizden alındığı zaman aç kalıyoruz. Bunların en iyi biçimde yaşayan kişilere iade edilmesini istiyoruz”

Reklam
Reklam

Doğduğu günden bu yana bu topraklarda yaşadığını söyleyen Mustafa Sarı da, geçim kaynağının sadece bu topraklar olduğunu belirterek, “Bu toprakta büyüdük. Bu toprakta yetiştik. Torundan toruna geçerek bizlere kalmış. Şimdi de bu 2B'ye çıktı. Alma durumumuz kötü. Kendimizi zor idare ediyoruz zaten” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: