'3-5 hanelik mezrada bile insanlar Meclis’ten anayasa değişikliği bekliyor'

AK Parti'den Amasya Milletvekili seçilen Prof. Dr. Naci Bostancı, Türkiye’nin siyaset kurumundan beklediği en önemli...

AK Parti'den Amasya Milletvekili seçilen Prof. Dr. Naci Bostancı, Türkiye’nin siyaset kurumundan beklediği en önemli görevin, sorunları çözen yepyeni bir Anayasa olduğunu söyledi. Bostancı, 3 hanelik mezralarda bile insanların artık Meclis’in sorun çözücü bu niteliğine vurgu yaptığına işaret etti. Bostancı, “Anayasa değişikliği bekliyorum. 3-5 hanelik mezraya bile gittiğinizde bu anlamda insanların siyasete yüklediği anlam çok gerçekçi ve çözüm getiricidir.” dedi.

Meclis'in hafta sonu mesaisinde de milletvekilleri kayıtları devam ediyor. AK Parti'nin, Amasya milletvekilleri Naci Bostancı ve Avni Erdemir, kayıt yaptırmak için bugün TBMM’ye geldi. İki milletvekili, önce mazbatalarını teslim etti, ardından genel kuruldaki oylama ve yoklama işlemleri için parmak izi tanımlaması yaptırdı. Geçen dönemde de milletvekili olan Erdemir, yeniden milletvekili rozeti alırken, yeni seçilen Bostancı rozetlerden iki tane aldı. Bostancı'nın rozetini Erdemir taktı.

Reklam
Reklam

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bostancı, seçim döneminde zaman zaman bazı gerginlikler yaşandığını anımsattı. Siyasi partilerin, meydanlara çıktığını, meydanların havasının biraz daha farklı olduğunu hatırlatırken, üç ay içinde yaşananları dramatik görmediğini söyledi. Bostancı, bazen rahatsız edici ifadelerin kullanıldığını, ancak bunları seçim atmosferi içinde görmek gerektiğini söyledi. Bostancı, ''Önemli olan seçimden sonra siyasetin, çatışma kadar uzlaşmaya da açık yönüne ilişkin bir mantıkla davranmaktır. Bu ülkede ayrı partiler var ama aynı ülkenin ayrı partileri olduğunu unutmamak, toplumun çatısına ilişkin ortak değerleri hatırlamak, siyasetin sataşma kadar uzlaşmaya açık yönünü her zaman güncellemek gerekir.'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim akşamı yaptığı balkon konuşmasında ''helalleşme'' dediğini, bazı siyasi ve gazetecilere açtığı tazminat davalarını geri çektiğini hatırlatan Bostancı, muhalefet partilerinin ilk tepkilerinde, polemikçi üslubunun kısmen devam ettiğini savundu. Bostancı, bunun yerine ülke gündemindeki önemli sorunlara ilişkin olumlu, yapıcı bir pozisyon almanın, muhalefet partilerine kazandıracağını dile getirdi.

Reklam
Reklam

EN ÖNEMLİ GÖREV ANAYASA KONUSU
Anayasa değişikliği konusundaki taleplere değinen Bostancı, ülkede temel sorunlardan birinin anayasa olduğunu ifade etti. Bostancı, nasıl bir anayasa yapılacağı konusunda temel referanslarda anlaşmak gerektiğini söyledi. Bostancı, şunları dile getirdi:
“Taslak getirildiğinde reddetmişti, 'müzakere edelim denildiğinde de kimileri 'çantanız boş' demişti. Nasreddin Hoca'nın siyasete ilişkin o malum fıkrasının hatırlattığı şekilde. Muhakkak bunu en geniş müzakereyle yapmak durumumdayız. Anayasa herkesin anayasası olacak. Temel ilkeler üzerine anlaşılabilirse bu sorunun halledilebileceği kanaatindeyim. Türkiye'nin yeni şartlarını okuyan, Türkiye'nin geleceğine ilişkin umutları olan, iktidarı ve muhalefetiyle iyi bir anayasa yapabileceğimizi düşünüyorum. Anayasanın yapılmasını bekliyorum, muhalefet partilerinin de olumlu katkı sağlayacağını ümit etmek istiyorum. CHP, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte değişimden, yeni CHP'den bahsetti, daha olumlu bir muhalefet yapılacağı işareti verdi, buna dair halen bir takım mesajlar geliyor. Bence bu tür sözleri sadece iyi niyet dolu dilekler olmaktan çıkartıp, hakikatten siyasetin pratiğine yönelik sonuç doğurucu, eylem haline dönüştürecek referans, anayasa meselesine nasıl tavır takınacağıdır. CHP, orada olumlu ve katkı sağlayacağı tutum takınırsa, bunun Türkiye'deki iktidar, muhalefet ilişkilerine de çok olumlu yansıyacağını düşünüyorum.''
Jean Jacques Rousseau'nun, ''egemen idaresi'' ne göre, herkesin ortak kararlar üzerinde anlaşmasının, toplumlarda olmayacağını belirten Bostancı, siyaseti doğuran farklılığın, her konuda herkesin anlaşmasına engel olduğunu kaydederken, ''Anlaşma, uzlaşma, bütünüyle bizim istediğimiz değildir, başkalarını da işin içine katan, herkese bir parça, 'evet böyle bir şey fena da değil' dedirten bir yaklaşımdır.'' ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

"HERKES BUNU BEKLİYOR"
Bostancı, Meclis’in yeni oluşan aritmetik tablosunda, özellikle Anayasa değişikliğinde uzlaşmanın zorunlu olduğu, bunun ise olumsuz bir durum teşkil edip etmeyeceği yönündeki bir soruya, “AK Parti aritmetikten bağımsız olarak her zaman arayacağını ifade etmişti. Dolayısıyla mevcut tablo bu bakımından ayrıca bir özellik teşkil etmiyor. AK Parti, siyasetin kurucu bir unsuru olarak asliye rolü üstlenecektir ama iktidar ve muhalefet umut ederim ki iyi bir diyalog sergileyerek sivil toplum örgütleri ile birlikte yamak isteyecektir.” cevabını verdi.
TBMM’nin en önemli özelliği olan yasamaya vurgu yapan Bostancı, şöyle devam etti: “Türkiye’nin bu süreçte ne kadar değiştiği bu herkes tarafından görülmüştür. İnsanlar çok sahih bir şekilde bakıyorlar siyasete. Bu anlamda sorun çözücü niteliğini herkes vurguluyor. Mezraya gidiyorsunuz, 3-5 tane ev var. Adamın iki tane ineği var. Ama siyasete yüklediği anlam çok gerçek ve çözüm getirici bir anlamdır. Polemiklerle meselelere nüfuz etmeyen onları çözmekten yan çizen siyasi bir yaklaşım belki çok dar çevrelerde olumlu karşılanabilir ama kesinlikle halk tarafından bir karşılığı yok.” değerlendirmesini yaptı.
Öğretim üyeliği, dekanlık da yapan Bostancı'ya, ''Hocalık mı milletvekilliği mi daha zor olur?'' sorusu üzerine, ''Ben kendimi hep hoca gördüm. Gazi Üniversitesi'nde 26 yıl hocalık yaptım. Ankara’ya gelince otomatik olarak Gazi’ye gidiyorum.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz