3. Ayda Bebek Beslenmesi

İlk altı ayda olması gerektiği gibi üçüncü ayda da bebeğinizin en temel besin kaynağı anne sütü olmalıdır.

Anne sütü, bebeğiniz için benzersiz bir kaynaktır ve faydaları saymakla bitmez. Her şeyden önce anne sütü ve emzirme, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. Emzirmek bebek ve anne için sakinleştirici bir durumdur.

Ayrıca sadece bebeğe değil anneye de sayısız faydası vardır. Emzirmek, kadınlarda göğüs ve over kanseri olma riskini azaltırken ileride yaştan ötürü oluşabilecek kemik erimesi riskini de en aza indirir. Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve bebeğin büyüme-gelişmesine olumlu bir katkısı olur. Anne sütü bebek için en kaliteli protein kaynağıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, alerji ve kronik hastalıklar, anne sütü ile beslenmeyen bebeklere oranla daha az bir şekilde görülür. Anne sütü bakteri üremesini engeller.

Reklam
Reklam

Anne sütü ile beslenen bebeklerde kansızlık rahatsızlığının görülme riski anne sütü ile beslenmeyen bebeklere oranla daha azdır. Anne sütü ile beslenmeyen çocukların dişleri beslenenlere oranla daha fazla çürümektedir. Ayrıca anne sütündeki yağ miktarları emzirmenin sonuna doğru artarak doygunluk hissi sağlar ve diğer besinlere olan ilginin azalmasına sebep olur, bu da ileriye dönük obezite olma riskini düşürür. Dediğimiz gibi anne sütünün faydaları saymak ile bitmez. Çocuğunuzu her şeyden önce anne sütünden ihmal etmemeli diğer ek besinlere en son ihtiyaç duymalısınız.

Bu dönemde bebeğinizin geceleri daha uzun süreli uykular uyuması, gündüz daha sık beslenmesini gerektirebilir. Bu ve önümüzdeki aylarda bebeğinizin bir beslenmede gittikçe daha sık emdiğini fark etmeniz mümkündür. Bu da gündüz beslenmelerinin sayısının azalmasına yol açabilir. Ortalama bir bebek 2-4 aylıkken, her 24 saatte bir vücut ağırlığının her bir kilosu için 120 ml kadar süt emer. İlk 6 ay boyunca bebeğin ihtiyacı olan yegane besin maddesi anne sütüdür. Sütün sıvı halinde olması da bebeğinizin beslenme, beceri ve alışkanlıklarına ve sindirim yeteneğine çok uygundur. Bebek 4-6 aylık olmadan önce, katı gıda alacak kadar gelişmemiştir. Bu aşamada bebek hala anne sütünü emerek ağzına aldıktan sonra ağzının arkasına itip yutar. Bebeğin dili öne doğru hareket ederek bebeğin emme refleksine yardımcı olur (Dil protrüzyon refleksi). Bu ay ve gelecek ay bu refleks hala çok güçlü olduğu için bebeğin katı gıdalar yemesi zordur.

Reklam
Reklam

Bu dönemdeki bebekler katı gıdaları yutmak yerine dışarı doğru iterler. Bu da kaşıkla yemek yemeyi hem anne hem bebek için moral bozucu bir deneyime dönüştürür. Bebek başını ve boynunu kontrol etmeyi ve sırtını dayanarak oturmayı başardığı zaman katı gıda almaya hazır demektir. Bu beceriler çoğunlukla daha sonra edinilen becerilerdir. Katı gıdaya başlamak bu nedenle biraz daha beklemek zorundadır.