3 bin YTL'ye paramotor trike yaptı

Bursa - Makine teknisyeni Sebahattin Çetin, yurt dışından aldığında 18 bin YTL'ye malolacak paraşüt kanatlı motorlu hava aracını (Paramotor trike) 3 bin
YTL'ye, kendisi imal etti.

Arkadaşlarının "Sebo" diye hitap ettiği Çetin'in "paramotor trike"ının adı da "Sebo". Havacılık meraklısı Çetin'in (38) gökyüzüne kanat açmasını sağlayan, "Paramotor trike"ı oluşturan parçalar arasında, motosiklet motoru, scooter tekerleğinin yanısıra inşaat el arabasının tekerleği de bulunuyor.

Tekerlekli oturma yeri olan, pervane vasıtasıyla yüksek bir yere gerek duyulmaksızın düz zeminden kalkış yapabilen "Paramotor trike"ı gördükten sonra,kendisinin de bu aracı yapmaya karar verdiğini dile getiren Çetin, imalatını şöyle anlattı:"Böyle bir aracı yurt dışından getirmek çok yüksek paralara mal oluyor.

Reklam
Reklam

Ben de teknisyen olarak 'Niye kendim yapmayayım?' dedim. İlk etapta bir motosikletin motorunu alarak, gereksiz kısımlarını attım ve modifiye ederek uçuşa hazır hale getirdim. Ahşap pervane kullandım. Tasarımı tamamıyla bana ait oturma yerinde de ön tekerlek olarak scooter tekerleği, inşaat el arabasının tekerleğini de arka tekerlek olarak kullandım. Tamamıyla kendi imkanlarımızla, bulabildiğimiz malzemelerle, hava aracı yaptım. Böylelikle yurt dışından 18 bin YTL'ye mal
olacak paramotor trike'ı, 3 bin YTL'ye mal etmiş oldum."

Çetin'in "paramotor trike"ın imal etmesi bir yıla yakın sürmüş.Yapım aşamasında dengeden kaynaklı ufak-tefek kazalar da yaşayan Çetin, çalıştığı iş yeri başka kente taşındığı için 3 aydır işsiz.Çetin, eşi ve biri kız iki çocuğuyla, alt katı atölye haline getirilmiş kendine ait bir evde yaşıyor hobisine, ailesinin yanısıra arkadaş ve komşuları da büyük destek veriyor.

Çetin, "Havadayken korna çalarak selam verdiğim arkadaş ve komşularım da çalışmalarımı ilgiyle izliyor. Onlar bize değişik bir kişilik olarak bakıyor" diye konuştu.
Maddi destek bulması halinde "paramotor trike"ı Türkiye'de üretmeye talip olan Çetin'in yeni hayali ise, elinde bulunan uçak motorunu kullanarak "Microlight" uçak imal etmek. Çetin bunun için THK'nın Eskişehir'deki "Microlight" uçak kursuna gitmeyi planlıyor.

Reklam
Reklam