Köprü ve bağlantı yolları nedeniyle kesilen yüz binlerce ağacın da yok yere katledildiği anlaşıldı. Bakanlığın şok kararı, Büyükşehir Belediyesi ile 15 ilçe belediyesine resmen bildirildi.
Vatan Gazetesi'nin Sariyergazetesi.com'un haberinden derlediği bilgilere göre temeli geçtiğimiz aylarda atılan ve ismi tartışma konusu olmaya devam eden 3. Boğaz Köprüsü’nün (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) imar planlarında ve projede belirtilen yerde yapılmadığı, yanlış bir güzergahta yapılmaya başlandığı ortaya çıktı. Yanlışlığın ortaya çıkmasından sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım, köprü ve köprü güzargahıyla ilgili yapılan mevcut imar planlarının tamamını iptal etti. 11 Haziran 2013 tarihinde Bakan Binalı Yıldırım imzasıyla yapılan iptal kararı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere köprü güzergahının geçeceği bölgede sınırları bulunan tam 15 ilçe belediyesine gönderildi.
ÇALIŞMALAR GÜZERGAH DIŞINDA, YANLIŞ YERDE YAPILDI
Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan’ın, Bakanlığa gönderdiği ve Bakan Binalı Yıldırım’ın 11 Haziran tarihinde imzaladığı yazıda köprünün yanlış güzergahta yapıldığını anlatan şu ifadeler kullanıldı; ” Genel Müdürlüğümüzce ihale edilen Kuzey Marmara Otoyolu Güzergahının imarlı kesimlerine ait 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklikleri Bakanlık Makamınızın ilgide kayıtlı olur’u ile 6001 sayılı kanunun 19. maddesi uyarınca onaylanmıştır.
Ancak, söz konusu imar planlarına esas onaylı güzergah projesinde yapılan değişiklikler neticesinde revizyon yapılması gerektiğinden mevcut imar planlarının iptal edilmesi uygun görülmektedir.
Makamlarınca da uygun görülmesi halinde Bakanlık Makamınızın 04.06.2012 tarih ve 1007 sayılı oluruna istinaden onanan imar planlarının iptalini olurlarına arz ederim.”
BAKAN YILDIRIM, İMAR PLANLARINI İPTAL ETTİ, KARAR 16 BELEDİYEYE GÖNDERİLDİ
Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan imzasıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım’a gönderilen ve Bakan Yıldırım tarafından da imzalanan iptal kararı, ilgili tüm belediyelere gönderildi. Bakanlığın iptal kararı, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere köprü ve uzantı yollarının bulunduğu Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Beykoz, Sancaktepe, Pendik, Eyüp, Sultangazi, Sarıyer, Büyükçekmece, Başakşehir, Çatalca, Çekmeköy, Sultanbeyli, Silivri belediyelerine gönderildi.
BELEDİYELERE ESKİ PLANLARI DİKKATE ALIN UYARISI YAPILDI
Karayolları Bölge Müdürü adına Bölge Müdür Yardımcısı Asım Öztürk imzasıyla belediye başkanlıklarına gönderilen yazıda, köprüyle ilgili imar planlarının iptal edildiği ve eski imar planlarının geçerli olduğu belirtildi, belediyeler de bu konuda resmen bilgilendirildi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesindeki Karayolları Genel Müdürlüğü’nden belediyelere gönderilen yazıda şöyle denildi;
“6001 sayılı kanunun 19. Maddesi uyarınca Karayolları Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan 04.06.2012 tarih ve 1007 sayılı Bakanlık (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı) ‘OLUR’u ile onanlı Kuzey Marmara Otoyolu Güzergahının İmarlı Plan Değişiklikleri; imar planlarına esas onaylı güzergah projesinde yapılan değişiklikler neticesinde, revizyon yapılması gerektiğinden, Bakanlık Makamının 11.06.2013 tarih ve 12545 sayılı ‘OLUR’ları ile iptal edilmiştir.
Bu doğrultuda iptal olan plan bölgelerinde eski plan hükümlerine dönülmesi, muktesap hakların korunması ve revize proje dikkate alınarak planlama çalışmalarının hususunda; Gereğini bilgilerine arz ederim.”
ORMANLAR YOK YERE KATLEDİLMİŞ
Ulaştırma Bakanlığı’nın iptal kararıyla birlikte, 3. Boğaz Köprüsü biran da kaçak duruma düşmüş oldu. Bakanlığın bölgedeki imar planlarını iptal etmesinden sonra bölgede devam eden tüm çalışmalar da yasal olmaktan çıkmış, 11 Haziran’dan beri yürütülen tüm çalışmalar da suç sınırları içine girmiş oldu. Ayrıca köprü güzergahında ve uzantı yolları üzerinde kaldığı gerekçesiyle bölgede yapılan orman katliamının da yok yere yapıldığı ortaya çıktı. Harita üzerinde köprünün ve bağlantı yollarının geçeceği yerler olarak belirlenen güzergahın, gerçekte farklı yerden geçtiği anlaşıldı. Böylece müteahhit firmanın, köprü güzergahı diye yanlış bölgelerdeki ormanlık alanları traşladığı ve yok yere yanlış bölgelerde orman katliamı yaptığı görüldü.
KAMULAŞTIRMA BEDELİ İÇİN Mİ YAPILDI?
Güzergahın dışına çıkılması ve yanlış bölgelerde çalışmalar yapılmasından dolayı iptal edilen imar planlarının, önümüzdeki aylarda yeniden hazırlanması ve bakanlık tarafından onaylanması bekleniyor. İddiaya göre köprünün yapılacağı güzergahın dışına çıkılmasının nedeni, bölgedeki kamulaştırma bedelini düşürmek ve müteahhit firma tarafından ödenmesi beklenen kamulaştırma bedelini azaltmak.
Yani, köprü bağlantı yollarını tapulu araziler yerine devlete ait ormanlık alanlardan geçirerek kamulaştırma bedelini en aza indirmek ve böylece hak sahiplerine milyonlarca dolarlık kamulaştırma bedeli ödemekten kurtulmak. 3. Boğaz Köprüsü’nü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu Güzergahı Projesi’nde 1 milyar dolar ile 1.5 milyar dolar arasında kamulaştırma bedelinin hak sahiplerine ödeneceği hesaplanıyordu. Bu güzergah deşikliği ile bu maliyetin düşürülmesi ve güzergahın tapulu araziler yerine kamulaştırma bedeli ödenmeyecek ormanlık alanlara kaydırıldığı sanılıyor.
KESİLEN YÜZBİNLERCE AĞAÇ YOL KENARINA DİZİLDİ, KİLOMETRELERCE AĞAÇ YIĞINLARI OLUŞTU
Öte yandan Sarıyer Garipçe bölgesinde 3. köprü nedeniyle yapılan çalışmalar sırasında ormanlık alandan kesilen yüz binlerce ağaç, yol kenarlarına dizildi, kilometrelerce ağaç yığınları oluştu. Dev kamyonlara ve TIR'lara yüklenen ağaçlar bir yandan bölgeden uzaklaştırılıyor, diğer yandan da bölgedeki ormanlık alan katliamı sürüyor. Oysa bakanlığın iptal kararıyla birlikte, bölgedeki tüm çalışmaların yeni imar planı ve güzergahın belirlenince kadar durdurulması gerekiyordu.
Bakanlık'tan 'üçüncü köprü iptal' iddiasına yanıt
Bugün medyaya yansıyan ve üçüncü köprünün projede belirtilen güzergahın dışında yanlış bir yere yapılması nedeniyle üçüncü köprü projesinin iptal olduğu yönündeki haberlere Ulaştırma Bakanlığı'ndan açıklama geldi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberlaşme Bakanlığı yetkilileri, bu iddianın doğru olmadığını bildirdiler. Yetkililer, konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü'nden konuya ilişkin açıklama yapılacağını söylediler.
Bugün yayınlanan haberlerde 11 Haziran 2013 tarihinde Bakan Binalı Yıldırım imzasıyla yapılan iptal kararının, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere köprü güzergahının geçeceği bölgede sınırları bulunan 15 ilçe belediyesine gönderildiği belirtilmişti.