**Hazar ve Ortadoğu gazını Avrupa’ya taşıyacak Nabucco boru hattı projesinin inşası için 3 uluslararası finans devi kredi hazırlığına başladı
**
Enerji alanında dış kaynaklara bağımlı olan Avrupa Birliği’ne (AB) nefes aldıracak projelerden biri olan Nabucco’da önemli bir aşama daha geride bırakıldı. 2 uluslararası finans kurumu, 4 milyar euro tutarında kredi hazırlığına başladı.
Toplam yatırım maliyeti 7.9 milyar euro olarak hesaplanan Nabucco Projesi’ne Avrupa Yatırım Bankası’nın (AYB) 2 milyar euro, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) 1.2 milyar euro, Ulsulararası Finans Kurumu’nun da 800 milyon euro düzeyinde kredi katkısı yapması planlanıyor.
AB Komisyonu da daha önce yaptığı açıklamada projeye 200 milyon euro’yla destek vereceğini duyurmuştu. Türkiye’nin taşıyıcı ülke olarak çok önemli bir rol oynayacağı Nabucco, bir çok ülkede ve çok sayıda sektörü ilgilendiren yatırım yapılmasını gerektiren niteliğiyle AB’nin enerji alanındaki en önemli projelerinden biri olarak değerlendiriliyor.
'Rusya rakip değil’
Özellikle Rusya’nın itirazları ve Güney Akım’ı devreye sokma planı bazı çevrelerde Nabucco’nun tehlikeye gireceği değerlendirmesinin yapılmasına neden olsa da Nabucco Yönetim Kurulu Başkanı Werner Auli, Rusya’yı rakip olarak görmediklerini belirterek, “Nabucco, Avrupa’ya yeni bir güzergâhtan yeni doğalgaz sağlayacak. Güney Akım ise bunu yapmayacak” dedi.
Nabucco’da tarih 2015’i gösteriyor
Nabucco’da inşaat aşamasına geçilmesi için öngörülen tarih 2012. Projenin operasyonel hale gelmesi için ise 2015 hedef olarak belirlenmiş durumda. Nabucco yetkilileri bu tarihin gelişmelere göre 2016’ya sarkma olasılığı bulunduğunun da altını çiziyorlar. Geçtiğimiz dönemde projenin faaliyete geçmesi konusunda 2018’i telaffuz eden AB Komisyonu ise dün 2014 tarihini işaret etti. BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel bu kadar uzun soluklu bir projede bir iki yılın önemli olmadığını belirterek, “BOTAŞ olarak projenin 2015-2016 gibi faaliyete geçebilmesi için her türlü katkıyı sağlayacağız” dedi. Nabucco’ya büyük bir talep olduğunu ifade eden Şenel, ilerleyen aşamalarda Mısır ve Türkmenistan’ın da devreye girebileceğini belirterek, “Ben Nabucco’nun gaz bulmada bir problemle karşılaşacağını sanmıyorum” dedi.
Nabucco nedir?
Nabucco’da BOTAŞ’ın yanı sıra Bulgaristan’dan BEH, Macaristan’dan MOL, Romanya’dan Transgaz, Almanya’dan RWE ve Avusturya’dan OMV var. Türkiye’nin Irak ve Gürcistan sınırından başlayacak hat Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya’ya ulaşacak.
4 bin kilometrelik boru hattının büyük bölümü Türkiye üzerinden geçecek. Projenin toplam kapasitesi yıllık 31 milyar metreküpe işaret ediyor.