3 din 4 dil: Fırat'ın ve Dicle'nin armağanı Midyat
Dinler ve dillerin buluştuğu masal şehrin göz bebeğidir Midyat. Coğrafyamızın farklı kimliklerini bir arada tutan, hasret kaldığımız 'barış' kelimesinin anlam bulduğu o yer. Anlata anlata bitiremeyiz Midyat'ı belki ama gidip göremeyenlerin muhakkak bilgi sahibi olmasını isteriz.
Tarih boyunca "diller ve dinler şehri" olarak anılan Midyat, kelimenin tam anlamıyla bir kültür hazinesi. Üç farklı dine mensup insanlar burada kardeşçe yaşamaya devam ediyor hala.
Müslüman, Hristiyan (Süryaniler) ve Ezidi halkının bir arada olduğu Midyat'ta Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice günlük olarak kullanılan diller arasında.
Özeniyor insan ister istemez. Kendi yaşadığım şehir ile karşılaştırıyorum da burada kimsenin kimseye saygısı yok. Din, dilden bahsetmiyorum bile. Oy verdiğin partiyi söylemen veyahut karşındakine göre 'aykırı' kıyafet giymen yetiyor tartışmaya, kavgaya... Farklı din, farklı dil ve hoşgörü. Uzun zamandır bu üçlüyü pek bir arada görmemiştim oysa :)
Bu masal şehirde değindiğiniz her şey en az 1500 yıllık, mis gibi tarih kokan bir yer. Medeniyetler beşiği olan Midyat 'ta kültür mirası olan birçok yer mevcut.
Dünyanın en eski Süryani-Ortodoks manastırı burada ve bu Mor Gabriel Manastırı, yaşayan en büyük 5 manastırdan biri. Müze kent olarak adlandırılan Midyat; kemerli geçitleri, taş evleri ve yükselen minareleriyle adeta sarhoş ediyor ziyaretçilerini. Burada ziyaret edilecek onuncu asırdan kalma birçok kilise var. Hepsi birbirinden gösterişli gerçekten.
Etkileyici tarihi yapısı ve mimarisiyle de birçok dizi ve filme ev sahipliği yaptı Midyat. 2002 yılında yayınlanan Berivan, Aşka Sürgün ve Sıla bunlardan sadece birkaçı.
Midyat'ta telkari ustalarını izlemek ayrı bir keyif. Bölge gümüş işçiliği ile oldukça ünlü. Genelde Süryani ustaların yaptığı telkari sanatı, gümüşün dokunmasıyla oluşturuluyor. Telkariyi sadece takı olarak düşünmeyin. Birçok farklı objeler telkari ile kaplanabiliyor. Midyat'tan bir hatıra taşımak isteyenlerin ilk tercihi oluyor telkari objeler.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yemeklerini bilen bilir, damak çatlatan bir tada sahiptirler. Midyat'ın da soğan kebabı, kibbesi, kaburga dolması ve kıliçesi bu lezzetlere birkaç örnek sadece.
Mardin'e gittiğinizde Gül mahallesine uğramadan gezinizi sonlandırmayın. Gül mahallesinde bulunan Hatuniye medresesinde Hz. Muhammed'e ait olduğu söylenen ayak izi sergileniyor. Hatuniye medresesinin ziyaretçisi eksik olmuyor.