3 kadından biri dayak yiyor

İZMİR (İHA) - Aile içi şiddet ve çocuk istismarının her geçen gün arttığını belirten Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aynur Uysal, "Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nun Türkiye genelinde yaptığı "Ailede Şiddet" konulu araştırma sonuçlarına göre ailelerin yüzde 34'ünde fiziksel şiddet, yüzde 53'ünde sözel şiddet bulunduğu saptanmıştır. Çocuklara yönelik fiziksel şiddete rastlanma oranı yüzde 46'dır" dedi.

Gündelik yaşamda şiddet denilince akla ilk gelenin fiziksel şiddet olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Uysal, "Oysa özellikle kadınlara uygulanan şiddet, sadece tokat, tekme, yumruk gibi fiziksel şiddet türleriyle sınırlı kalmamaktadır. Şiddet pekçok biçimde ortaya çıkabilir: duygusal, sözlü, sosyal, ekonomik, cinsel ve fiziksel şiddet gibi. Ülkemizde yapılan bir araştırma her üç kadından birinin kocaları tarafından dövüldüğünü, yüzde 53.6'sının da sık sık kötü söz ve hakarete maruz kaldığını ortaya çıkardı. Dayak olaylarının yüzde 46.9'unda fiziksel zarar meydana gelmekte, dörtte birine doktor tarafından müdahale edilmekte. Yine dayak yiyen kadınların yüzde 57.1'i bunun sessizce kabulleniyor" dedi.

Reklam
Reklam

Şiddet gören kadınların yüzde 80'inin bu konuda birşey yapılamayacağını düşündüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Uysal, "Üstelik şiddet gören kadınların da neredeyse yarısı erkeğin bu konuda haklı olduğunu belirtiyor. Şiddetin kanıksandığı bir toplulukta şiddet gören anne bu şiddeti çocuğuna, çocuk da arkadaş çevresinden başlayarak sokağa yansıtmaktadır" diye konuştu. Ülkemizde yürütülen çalışmaların çocukların yüzde 13.9-87.0 oranında fiziksel istismarla karşılaştığını gösterdiğini belirten Yrd.Doç.Dr.Uysal , "16 bin çocuk üzerinde yapılan bir araştırma, çocukların istismara uğrama oranını yüzde 33 olarak göstermiştir. Çok önemli bir istismar boyutu da cinsel istismardır. Aile içinde gerçekleştiğinde ensest olarak isimlendirilen cinsel istismarın görülme sıklığı sanıldığından daha yüksektir. Erkek çocukları da kız çocuklar kadar cinsel istismara maruz kalabilmektedir" dedi.