"3 Kasım, 'mantık'lı seçim olacak"

Psikiyatr Ayhan Akcan, "Bu seçimde mantık, parti sempatizanlığı gibi duygusal faktörlerin önüne geçecek" dedi.

Psikiyatr Ayhan Akcan, seçmenlerin eğilimleri konusunda İHA'ya yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de genel olarak yüzde 70 sağ, yüzde 30 sol oy bulunduğunu belirterek, şarkı ve marşların eskisi kadar etkili olmadığını bildirdi. Partilerin, kemikleşmiş olan seçmenlerine şarkı, marş ve miting gibi propaganda araçları ile hitap ettiğini hatırlatan Akcan, "Şarkı ve marşlar, genel havayı yakalamak için yayınlanan ve geçmişten gelen bir gelenek. Ancak son 2 seçimde, seçmeni daha farklı şeyler etkilemeye başladı. Bilgi akışı ile beraber tercihleri yönlendirme çalışmalarına ağırlık veriliyor. Müziklerden ziyade, ülkenin o anda içinde bulunduğu konjonktürü iyi değerlendiren partiler başarılı oluyor. 1999 seçimlerinde, terör üzerine odaklanan partiler kazandı. Bu seçimde de, ülkenin ekonomik krize sürüklenmesini, yoksulluğu ve yolsuzluğu iyi işleyen partiler şanslı. Seçmenler, partilerin bu alanlardaki söylemlerine bakarak tercihlerini belirleyecek" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Arayıştan kaynaklanan avantajların da unutulmaması gerektiğini ifade eden Akcan, "Denenmemiş olmak ve yapacaklarını tablo ve takım ruhuyla dile getirmek kamuoyunu etkiliyor" dedi.

"MANTIK ÖN PLANA ÇIKACAK"

Bu seçimde mantığın ön plana çıkacağını vurgulayan Psikiyatr Ayhan Akcan, "3 Kasım seçimlerinde mantık, parti sempatizanlığı gibi duygusal faktörlerin önüne geçecek. Burada kararsızları da unutmamak gerek. Kararsızlık bir arayışın ifadesi. Ancak, Türk seçmenlerinin seçime katılım anlayışı çok gelişmiş. Batıya göre katılım oranı çok yüksek. Batıda protesto amaçlı ya da seçimin akışını etkilememek için seçmenler sandık başına gitmezken, Türkiye'de, partilere kızsa da, kuyruklar da olsa seçmen sandık başına gitmeyi tercih ediyor. Yüzde 20'ye yakın olan kararsızların bile sandık başına gidip tercihini bir partiden yana kullanacağını düşünüyorum. Zaten şu andaki propagandalar, kararsız seçmeni etkileme maksadıyla yapılmakta. Varoşlar, babadan miras gibi kalıplaşmış oy kullanma mantığından uzaklaştı ve oylarını kent kültürü ile kullanmaya başladı" dedi.

Reklam
Reklam

Seçmenlerin sandık başına giderken somut şeyleri düşünmeleri gerektiğini kaydeden Akcan, "Seçmenler, oy vermeyi düşündüğü partinin programlarını az-çok bilmeli. Sağlık, eğitim ve adalet gibi olmazsa olmaz konulara yönelik partilerin projelerini gözden geçirerek sandık başına gitmeli" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Anahtar Kelimeler: