3 Kıta, 4 Ülkeden Vatandaşlar Aynı Günde Böbrek Nakli Oldu

Böbrek naklinde dünyanın merkezi olma yolunda ilerleyen Antalya'da aynı günde 3 kıta 4 ayrı ülkeden...

Böbrek naklinde dünyanın merkezi olma yolunda ilerleyen Antalya'da aynı günde 3 kıta 4 ayrı ülkeden hastalar aynı günde organ nakli oldu. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi’nde 4 aile, aynı cerrahın operasyonuyla kader birliği yaptı.

Bosna Hersek, Kırgızistan, Libya ve Türkiye’den Antalya’da yolları kesişen 4 ayrı aile, yeni ve sağlıklı bir hayata merhaba demenin mutluluğunu yaşadı. Başarıyla gerçekleştirilen böbrek nakilleri sayesinde çileyle dolu günleri geride bıraktığını söyleyen birbirini tanımayan bu 4 aile, ortak acının ortak mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Nakilleri gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, ekibiyle birlikte böyle anlamlı bir güne imza attıkları için mutlu olduklarını ifade etti.

Organ nakline başladıklarında temel hedeflerinin dünyada merkez haline gelmek olduğunu açıklayan Demirbaş, “4 gün önce 3 kıtadan gelen 4 ayrı hastaya aynı gün 4 böbrek nakli gerçekleştirdik. Ve hepsinin sonuçları oldukça iyidir. Antalya önümüzdeki günlerde giderek daha artan bir şekilde organ naklinde söz sahibi olacaktır.” dedi.

Demirbaş, Antalya’nın turizmin başkenti olmasının yanında artık organ naklinin de başkenti olacağını kaydetti.

Bosna Hersek'te yaşayan bilgisayar mühendisi ve aynı zamanda milli tekvandocu olan 29 yaşındaki Selma Dilek, 4 yıldır böbrek hastalığıyla savaşıyor ve diyalize giriyordu. Sağ böbreğinde bir yaşındayken tümör tespit edildiği için böbreği alınmış. Yaklaşık 4 yıl önce sürekli ateşinin çıkması, kendisini halsiz hissetmesi ve kilo kaybetmesi nedeniyle grip olduğunu düşünerek hastaneye gitmiş. Yapılan tetkiklerde üre ve kreatinin yüksek çıkması sonucu böbrek yetmezliği teşhisi konulmuş ve 6 ay sonra da diyalize alınmış. Bu durumun kendisini çok şaşırttığını ve diyalizin hayatını derinden etkilediğini anlatan Selma Dilek, “Bosna’da çok uzun süredir diyalize giriyordum. Orada nakiller gelişmemiş. Bizi çok oyaladılar. Bu hastanenin dünyanın en iyilerinden olduğunu duyduk. Çok mutluyum ve çok iyiyim.” şeklinde konuştu. Dilek, erkek kardeşi Semir Pilav’dan (25) aldığı böbrekle tekrar hayata tutunduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Böbrek hastalığıyla 3 yıl önce tanışan Mohammed ailesi, Libya'nın güneyindeki Sabha ilinden geldi. 64 yaşındaki 7 çocuk babası Manınur Feraz Mohammed, 3 yıldır böbrek hastasıydı ve 2 yıldır diyalize giriyordu. Nakil olmak için oğluyla birlikte Antalya'ya geldiklerini anlatan Mohammed, “Yapılan tetkiklerin ardından sonuç olumlu çıktı ve naklimiz gerçekleşti. Oğlum bana yeni bir hayat verdi. Oğluma, Libya devletine ve Türk hekimlerine çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Tareg Manınur Faraz Mohammed (31) de babasının sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirtti.

Kırgızistan'da vergi dairesinde çalışan, evli bir çocuk babası 30 yaşındaki Azamet Semetev, 2.5 ay önce en son kontrolünde ayaklarının çok şişmesi, üre ve kreatinin de yüksek çıkmasıyla diyalize alınmış. Doktorların ‘ya diyalize girmelisin ya da nakil olmalısın’ demeleri üzerine 2.5 ay diyalizde kalmış. Organ nakline ilk aşamada cesaret edemediğini anlatan Semetev, nakil olan tanıdıklarının tavsiyesine uyarak Antalya’ya gelmiş. Semetev, Antalya’da babası Temirbek Semetev’ten (55) yapılan böbrek nakli ile tekrar hayata tutunduğunu ve çok sıvı tüketebildiğini ve rahatça gezebildiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Mersin'de yaşayan üniversite 2. sınıf öğrencisi 26 yaşındaki Halil İbrahim Kiraz da babası Basri Kiraz’dan (56) yapılan nakille tekrar sağlığına kavuştu. Doğuştan bir böbreği gelişmemiş olan Kiraz, sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirtti. Baba Kiraz da oğlunu diyalizlerde görmeye dayanamadığını dile getirerek, şu an çok mutlu olduğunu ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: