"3 Mart TMMOB İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Eskişehir Şubesi İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Banu Gürlek, iş kazalarında dünya sıralamasında en

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Eskişehir Şubesi İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Banu Gürlek, iş kazalarında dünya sıralamasında en fazla işçi ölümünün yaşandığı ilk üç ülke arasında olduğunu, Avrupa'da ise birinci sırada yer aldığını söyledi.

TMMOB'a bağlı odalar adına Eskişehir Mimarlar Odası'nda düzenlenen basın toplantısında ortak basın metnini okuyan Gürlek, Zonguldak Kozlu'da 3 Mart 1992 tarihinde 263 maden işçisinin hayatını kaydettiği grizu patlamasının yıl dönümünün, TMMOB tarafından "İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü" ilan edildiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Her yıl binlerce iş kazası yaşandığını belirten Gürlek, "iş kazası" yerine "iş cinayeti" sözünü kullanmayı daha doğru bulduklarını ifade etti.

Bir olaya kaza diyebilmek için önceden öngörülememiş ve planlanmamış olması gerektiğini dile getiren Gürlek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde yaşanmış ve işçilerin hayatlarını kaybettiği olaylara baktığımızda ise bunların neredeyse tümünün öngörülememiş nedenlerden gerçekleşmediği açıktır. İş cinayetleri sonucunda ülkemizde, kayıtlı iş yerlerinde her yıl bin 500 işçi hayatını kaybetmektedir. Bu verilere kayıt dışı çalışan iş yerleri ve işçilerde eklendiğinde ortaya çıkan sonuçlar oldukça vahimdir. Türkiye, dünya sıralamasında en fazla işçi ölümlerinin yaşandığı ilk üç ülke arasında, Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 98'i, meslek hastalıklarının yüzde 100'ü önlenebilir iken, gerekli önlemler alınmadığı için maalesef her yıl meslek hastalıklarından ve iş kazalarından dolayı bir çok insan yaşamını yitiriyor."

Reklam
Reklam

-"İş cinayetleri kader değildir, engellenebilir"

Yeni çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu eleştiren Gürlek, şöyle devam etti:

"Bu yasadaki en önemli sıkıntılardan biri, iş yerinde 'kaza' olduğunda, sorumlu tutulacak kişilerin yine aynı iş yerinde ücretli çalıştırılan mühendisler olmasıdır. Yeni yasa iş kazalarında işverenlerin sorumluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenlemedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için iş yerlerinde 'önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği' anlayışı yerleştirilmelidir. İş cinayetleri kader değildir, engellenebilir. Yeter ki, bilimin ve tekniğin gereği yapılsın, yeter ki, her çalışmanın öznesi insan olsun."

Muhabir: Yıldız Gündoğmuş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: