3 Şubat İngiltere basın özeti

İngiliz gazetelerinde, gelecek seçimde muhafazakarların yeniden seçilmeleri halinde eğitim bütçesinde yaşanacak daralma ve Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in dünkü Londra ziyaretinde verilen mesajlar öne çıkıyor.

Guardian İngiltere'de yaklaşan genel seçimde muhafazakarların yeniden seçilmesi halinde, okullara ayrılan bütçede yaşanacak olan düşüşü duyuruyor.

Seçim kampanyasına başlayan Başbakan David Cameron'ın dün yaptığı açıklamada, eğitim ödeneklerinin enflasyondan etkilenmemesi sözünü veremeyeceğini, yeniden seçilmeleri durumunda okullara ayırdıkları bütçeyi enflasyon oranında artırmayacaklarını söylediği belirtiliyor.

Bu durumda öğrenci başına ayrılan nakit para aynı kalacak ancak bu meblağnın değeri enflasyon karşısında düşmüş olacak.

Reklam
Reklam

Gazete uzmanların tahminine göre, bu durumun eğitime ayrılan bütçede %10 oranında düşüşe tekabül edebileceğini belirtiyor.

İngiltere'de genel seçim 7 Mayıs'ta yapılacak.

Yunanistan Maliye Bakanı'nın borç gerilimini bitirecek önerisiİngiliz gazetelerinde öne çıkan bir diğer konu da Yunanistan'ın yeni "radikal" hükümetinin Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in dün Londra'da İngiltere Maliye bakanı George Osborne ile yaptığı görüşme.

Financial Times, Varufakis'in dün yaptığı açıklamalarda, Yunanistan'ın alacaklılarıyla arasındaki borç gerilimini sonlandırabilecek bir öneri getirdiğini yazıyor.

Haberde Yunanistan'ın vergi kaçıran zenginlerin peşine düşmek, daimi bütçe fazlası oluşturmak ve yüklü borcunu büyüme bağlantılı tahvillerle kapatma gibi planları olduğu belirtiliyor.

Varufakis'in göreve geldiği ilk haftada yaptığı sert açıklamaların üstüne tonunu biraz yumuşatmaya çalıştığı yorumunu yapan gazete, Yunanistan Maliye Bakanı'nın artık ülkesinin 315 milyar euroluk borcunun bir kısmının silinmesi çağrısında bulunmayacağını söylediğine dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Ancak haberde birçok Avrupa başkentinde, özellikle Berlin'de, yeni Yunanistan hükümetinin kemer sıkma politikalarına karşı oluşunun ve yeni kredi almak istememesinin "şüpheyle" karşılandığı belirtiliyor.

Din görevlilerine seçim uyarısı**Times** gazetesi, İngiltere'de yaklaşan seçim öncesi bir hakimin, ülkedeki dini görevlilerine, cemaatlerinin oy tercihlerini etkileyecek açıklamalarda bulunmamaları uyarısı yaptığını duyuruyor.

Haberde hakimin, cemaatlerine hangi adaya oy vermeleri ya da vermemeleri gerektiğine dair açıklama yapan papaz ya da imamların, 19. yüzyıldan kalma "ruhani tesir" suçunu işlemiş sayılacaklarını söylediği belirtiliyor.

Gazete, Londra'da Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Tower Hamlets bölgesinin Belediye Başkanı Luftur Rahman hakkında, bölgedeki Müslümanlara "kendisine oy vermelerinin dini görevleri" olduğunu söylediğine dair suçlamalar olduğunu hatırlatıyor.

65 bin Müslümanın yaşadığı bölgede, yerel seçimden önce 101 imamın Rahman'ı destekleyen bir mektuba imza attıkları da belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Suudi Arabistan ajanlarını IŞİD'e sızdıracak**Times** Suudi Arabistan'ın IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) tarafından ülkede yapılacak olası saldırıları önlemek için, örgütün içine ajanlarını göndereceğini yazıyor.

Haberde, IŞİD'in geçen ay Suudi Arabistan'ın kuzeyinde düzenlediği bir saldırıda 3 Suudi askerini öldürdüğü hatırlatılırken, bu saldırının Suudi Arabistan'a örgüt içinden daha sıkı istihbarat alması gerektiği konusunda bir uyarı niteliğinde olduğu belirtiliyor.

Gazete ülkenin istihbarat birimi ve güvenlik güçlerinin "güçlü İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayef" altında birleştirileceğini de duyuruyor.

Haber şöyle devam ediyor: "IŞİD'e katılmak üzere birçok yabancı savaşçının Irak ve Suriye'ye gitmesi, örgüte sızma olanağı sağlasa da, IŞİD'in iç yapılanması örgütün harekat komutasına nüfuz etmeyi çok zor kılıyor. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü General Mansour Turki de 'Örgütün liderliği tamamen dışarıya kapalı gibi görünüyor, bu da içeriye sızmamızı zorlaştırıyor. Şu ana kadar kimse IŞİD'in ne yapacağını tahmin etmeyi başaramadı' diyor."

Reklam
Reklam

"Helal kesimevinde vahşet"**Independent**, İngiltere'de helal kesim yapılan bir mezbahada çekilen gizli kamera görüntülerinin yarattığı rahatsızlığı ilk sayfasına taşıyor.

Görüntülerde, kesimevi çalışanlarının hayvanlara vurduğu, itip kaktığı ve diğer hayvanların önünde art arda boğazlarını kestiğinin göründüğü belirtiliyor.

Görüntüler Animal Aid adlı bir yardım derneğinin yürüttüğü inceleme kapsamında çekilmiş.

Gazete ülkede hayvanların uyutulmadan kesilmesinin yasaklanması için bir imza kampanyası sürdüğünü hatırlatırken, İngiliz hükümetinin Müslüman ve Yahudilerin kendi inançlarına göre kesim yaptığı bu mezbahalara yeni kontroller getirme planı olmadığı belirtiliyor.

"Bir günde 90 Taliban militanı öldürdü"**Times** bir İngiliz askerinin, "dünyanın en ölümcül keskin nişancısı" ünvanını kazandığını duyuruyor.

Söz konusu İngiliz Kraliyet Deniz piyadesinin, 2006-2007 yıllarındaki 6 aylık Afganistan görevinde 173 Taliban militanını öldürdüğü ifade ediliyor. Piyadenin bunlardan 90'ını aynı günde öldürdüğü de iddialar arasında...

Reklam
Reklam

Askerin kimliği güvenlik gerekçesiyle gizli tutuluyor.

"Prens Charles az daha Diana ile düğününü iptal edecekti"**Daily Telegraph**, Galler Prensi Charles hakkında yeni yazılan bir biyografiden ilginç bir olaya yer veriyor.

Kitaptaki diyaloglara göre, Prens Charles Lady Diana ile evleneceği gece bir yardımcısına "bunu yapamayacağını" söylemiş.

Kitabı yazan Catherine Mayer'e göre Prens Charles ve 1997 yılında ölen eşi Lady Diana, henüz evlenmeden, ilişkilerinin çok uzun sürmeyeceğinin farkındaydı ve ikisi de düğünü iptal etmeyi akıllarından geçirdi.

Galler Prensi Charles ile Diana Spencer, 1981'de evlenmiş, 1996'da da boşanmışlardı.

Chavez'in ölümü 3 ay saklandı**Times** bir diğer haberinde, 2 yıl önce kanserden ölen Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünün, hükümet tarafından birkaç ay sonra açıklandığını yazıyor.

Chavez'in eski bir korumasının açıklamalarına dayandırılan haberde, Chavez'in duyurulduğu gibi 5 Mart 2013'te değil, 30 Aralık 2012'de öldüğü iddia ediliyor.

Reklam
Reklam

Gazete bunun gerçek olması halinde, aradaki 3 ayda Chavez tarafından imzalandığı iddia edilen yasaların geçerliliğinin de tartışmaya açılabileceğine dikkat çekiyor.

İddiaları ortaya atan eski koruma Leamsy Salazar, geçen Aralık ayında Venezuela'dan ABD'ye kaçmış.

Haberde Venezuela hükümetinin Salazar'ı "Amerikan muhbiri" olmakla ve Caracas'taki hükümeti zedelemeye çalışmakla itham ettiği belirtiliyor.